Tiparniţa băncilor centrale este neputincioasă în faţa crizei solvabilităţii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2020

"Ne aflăm în etapa de tranziţie de la faza de lichiditate către faza de solvabilitate a crizei". (Claudio Borio, economist-şef la BIS)

Călin Rechea

"Creşterea fără precedent a bilanţurilor băncilor centrale de la criza financiară a avut un efect negativ asupra modului de funcţionare a pieţelor financiare", se arăta într-un raport al Bank for International Settlements (BIS) din toamna anului trecut.

Avertismentul nu a împiedicat cea mai importantă bancă centrală din lume, Federal Reserve, să lanseze un nou program de relaxare cantitativă după doar câteva zile, iar situaţia din prezent a depăşit orice prag al raţionalităţii.

Între timp, ignorarea avertismentelor de la Bank for International Settlements de către băncile centrale a devenit una dintre caracteristicile noii "normalităţi".

"O anumită cantitate de lumină a zilei pare să persiste între valorile activelor financiare riscante şi perspectivele economice", a declarat Claudio Borio, economistul şef al BIS, în conferinţa de presă în cadrul căreia a fost prezentat ultimul raport trimestrial din 2020.

Nu-i aşa că este interesant eufemismul ales pentru a sublinia divergenţa dintre pieţele financiare şi economia reală? Se pare că doar la atât se mai poate rezuma instituţia supranumită "banca băncilor centrale".

Cu toate acestea, Claudio Borio şi-a continuat "cruciada", prin accentuarea faptului că "ne aflăm în etapa de tranziţie de la faza de lichiditate către faza de solvabilitate a crizei", deşi această "luptă" pare desprinsă din Monty Python.

Pentru a elimina orice fel de incertitudine din jurul declaraţiilor sale, Borio a subliniat că "trebuie să ne aşteptăm la creşterea numărului falimentelor, în ciuda costurilor de finanţare aflate aproape de minimele istorice".

Economistul şef de la BIS a mai subliniat că valoarea nominală a obligaţiunilor cu randamente negative a atins un nou maxim istoric, de 17,5 trilioane de dolari, în condiţiile în care "administratorii fondurilor de investiţii au fost împinşi către achiziţionarea unor active tot mai riscante".

Cine i-a împins? Oficialii de la BIS nu indică "vinovaţii" în mod explicit, însă toată lumea ştie că s-a ajuns aici ca urmare a politicilor monetare iresponsabile ale băncilor centrale, care au contribuit decisiv, direct sau indirect, la menţinerea costurilor de finanţare pentru guverne şi companii la un nivel artificial şi nesustenabil.

În aceste condiţii, orice veste bună, cum ar fi o eficienţă deosebită a vaccinurilor anti-Covid, nu poate avea decât efecte dezastruoase.

Una dintre prognozele scandaloase ale băncii de investiţii Saxo Bank pentru 2021 arată că "un vaccin Covid-19 de succes ucide companiile", cu toate că nu ar trebui să se întâmple aşa ceva, în condiţiile în care "ar fi eliberate forţele creşterii economice", după cum se arată în ultimul raport privind încrederea investitorilor în economia globală de la Sentix.

Din păcate, prognoza analiştilor de la Saxo nu este deloc scandaloasă, pe fondul unui grad de îndatorare fără precedent al companiilor şi multiplicarea exponenţială a firmelor zombi.

Eficienţa ridicată a vaccinurilor ar permite ridicarea tuturor restricţiilor din economie, iar unul dintre efectele imediate ar fi creşterea accelerată a inflaţiei.

"O creştere rapidă a inflaţiei şi o scădere puternică a şomajului ar putea determina Fed-ul să permită creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale, împreună cu randamentele obligaţiunilor corporate", se arată în prognoza "scandaloasă" de la Saxo Bank.

Cu alte cuvinte, analiştii băncii daneze pariază pe o nouă greşeală a băncii centrale americane, respectiv aceea de a permite restricţionarea severă a condiţiilor financiare într-un interval scurt de timp, iar rezultatul ar fi "creşterea numărului falimentelor, care ar avea loc, pentru prima dată în istoria economică, pe fondul unei redresări puternice".

Din nefericire pentru băncile centrale, restricţionarea condiţiilor financiare, care ar putea fi amânată sine die, nu reprezintă o condiţie suficientă pentru evitarea unui tsunami al falimentelor în sectorul privat.

Sumele sunt deja prea mari. Articole recente de la Bloomberg arată că datoriile companiilor zombi au ajuns la circa 1,4 trilioane de dolari doar în Statele Unite, în condiţiile în care 527 de companii care fac parte din indicele bursier Russell 3000 sunt companii zombi.

"Asistăm la o apocalipsă a zombilor pe piaţa obligaţiunilor corporate din Statele Unite", scrie agenţia de ştiri americană, care defineşte această "specie" prin profiturile operaţionale prea mici pentru acoperirea cheltuielile cu dobânzile în ultimele 12 luni.

Această problemă nu poate fi rezolvată prin tipărire, ci printr-o activitate economică profitabilă pe termen lung, construită pe baza unui miracol: revenirea la o productivitate marginală pozitivă a datoriilor.

Dar cum mai pot face miracole guvernele şi băncile centrale, când aceste "autorităţi" nu sunt capabile nici măcar să-şi recunoască incompetenţa şi impotenţa şi nici nu mai "ascultă" de banca băncilor centrale?

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Cand yeldul la bonduri urca -> urca si somajul -> urca si falimentele.

    Cand yeldul consolideaza pe varf -> stagneaza / se redreseaza falimentele -> somajul incetineste din ascendent 

    Cand yeldu schimba trendul spre descendent -> productivitate in crestere-> somaj in scadere -> active in crestere 

    Cand yeldul atinge iar minimul -> castiguri capitale maxime -> soc oferta -> soc productivitate din ascendent in descendent -> soc active financiare -> soc falimente fortate 

    Ce fericiti sunt cei de la PSD si PNL ne-au facut din nou. Au majoritate in parlament 60%, sunt din nou la putere, nu pot sa isi doreasca altceva. Acum vor trece la furaciuni, isi vor numi oamenii peste tot, iar noi stam si comentam de pe margine ce ne mai fura politicienii. Si uite ca ii lasam inca 4 ani la butoane. Bravo frate romane dormi linistit ei te vor lasa fara bunurile tale.

    1. Gogule vezi că PSD va sta pe bară vreo 4 ani de acum înainte. Înțeleg unde bați aici, dar vezi că nu prea ține. Despre articolul propriu-zis ai vreo opinie?

    Tiparnita bancilor centrale sustine un proiect POLITIC care este in afara cadrului democratic.

    Adica nu a fost intrebat poporul cu privire la proiectul globalist ale elitelor de sclavizare a planetei cu ajutorul banului.. Se intampla si gata, vom fi confruntati cu consecintele si rezultatele.  

    1. Pe cat urlii tu sfarsitul lumii; omenirea a evoluat spre mai bine (depinde de perceptia fiecaruia).

      Chiar daca alta tari au avansat mai greu sau mai acelerat. Faptul ca tari care dormeau in pesteri sau lut incep usor si dorm pe ceva mai bun (unele nu toate); faptul ca existau tari inrobite de observa cum incep sa iara din robire (chiar daca altele tocmai intra). 

      Nu poti sa ai utopie in totalitarisl si nici in liberalism! 

      Deci asa cum unele parti ale globului se dezmortesc financiar (mai mult sau mai putin) asa altele amortesc treptat financiar (mai mult sau mai putin). 

      Asa cum unele economii trec prin decenii bune de prosperitate; tot asa acele economii vor avea si o nota de plata. 

      Nu are treaba in realitate "controlul total" al nimanui! 

      Este scris si in biblie; cand populatia incepe sa vorbeasca doar o limba (in ses de doctrine comerciale, economice, tehnologice, politice, ideologice, culturale) apare o resetare exact din interiorul formatiunii respectide ce duce la intortochearea si resetarea anumitor rute comerciale (etc forme). 

      Exemplul cel mai concret Turnul din Babilon (toti sub un singur ideal comun, ideologic, economic, religios, etc) ce nu a rezistat la infinit legatura formata. 

      Alt exemplu Egiptul antic si dominarea suprema in regiunea respectiva prin comercial si sclavagism (evrei); alt exemplu Imperiul Roman ce a oferit lumii alte idealuri economice, tehnologice, religioase etc; ce nu a rezistat la infinit; imperiul Maya ce nu a rezistat la infinit, Germania lui Hitler, imperiul Otoman ce a controlat zeci de ani popare ca zona romaneasca, bulgaria veche, ucraina, alt exempu Mongolii au avut o explozie in dominare si cucerire rute comerciale si tot asa au decazut din cauza rupturilor interne. 

      Fiecare inperiu va creste si va descreste din cauza rupturilor interne ideologice, economice, politice, militare, sociologice. 

      Ce vreau sa zic cu asta! 

      Nu te mai panica atat si traieste omule viata asa cu a fost data sa o traiesti! 

      Emani foarte multa ura, panica si despret; si nu vreau sa cred ca asa este personalitatea ta! 

      Tocmai de la o persoana ce frecventeaza bursa ro! 

      Lasa loc bunastarii si intelegerii; taci mai mult si asculta mai mult; vorbeste mai putin si gandeste mai mult. 

      Ai sarit ceva lectii in materie de dezvoltare personala si sociologie! 

      Ai dreptul si obligatia sa oferi mai mult celor din jur (mai multa valoare); daca tu crezi ca aduci valoare prin modul in care instigi iti doresc numai bine tie si familiei tale. 

      Daca esti platit sa scrii aberatiile astea panicante zi de zi pe bursa ro mai bine iti schimbi jobul (daca esti la securitatea rusa); este prea trist sa iti consumi viata inecat in ura, negativism si sfarsitul lumii la fiecare secunda. 

      Omule mai ai timp sa te bucuri de ploaie, de ninsoare de o raza de soare? 

      Ce iti aduce multumire, implinire fericie? 

      Invata sa oferi celor din jur calitate, sinceritate si dragoste daca vrei sa ai parte de liniste sufleteasca. 

      Nu pot sa cred ca o persoana ce tinde a citii atatea postari pe bursa ro poate sa aibe un suflet atat de hain si cenusiu! 

      Ma faci sa cred ca altele sunt scopurile din spatele coenturilor tale repetitive cu "fiara" si mai stiu eu ce lucruri ce instiga la ura, panica si dispret. 

      Iti doresc sarbatori fericite si pace sufleteasca (chiar si in contextul covid sunt sigur ca vei gasi o posibilitate sa ai pace in suflet). 

      Acest coment este pentru Domnul Cristian ce inunda mereu bursa ro cu intunecimea sufletului sau in timp ce altii incearca sa spere si sa faca mereu lunina la ce se intampla in jur. 

      Sarbatori fericite domnule Cristian! 

      Acest prost ca bezna noptii, comenteaza analfabetic un alt prost incult. Vi s-a dat scularea? Cred ca BURSA este prea toleranta cu prostii.

      Dacă o serie de evenimente pot merge prost, vor merge prost, în cea mai proastă secvență posibilă.

      Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost, în cel mai defavorabil moment posibil.  

      Dacă are vreo posibilitate de a greși, o va face.

      ... atunci sa ne bazam pe solutia bancilor centrale ... cristiane ai motive de optimism : )) ... comportamentul bancilor centrale denota actiune subsecventa ;) ...

      Interesant ca si tu in loc sa te ridici la un nivel mai sus -> decazi.

      Te concentrezi prea mult pe forma (scrisa) si nu pe fond (ce a vrut sa transmita). 

      Cand cei educati se invatr intre cei educati, ei vor ramane cei needucati in raport ce ale valori ce vin din urma. 

      Ps: nu esti mai breaza daca vezi doi ca se bat si arunci cu pietre in ei! 

      Printre multitudinea de comentarii total deplasate (fiara, masonii, etc aberatii) reusesc sa citesc si comenturi ce ma pun pe ganduri. 

      In dau socuri destabilizatoare fata de vechiile credite, ma ajuta sa cercetez mai mult, sa invat mai mult, sa ma intreb mai mult. 

      Romania este cu 40 de ani in urma in materie de dezvoltare personala - sociala - economica. 

      Persista ancorele comportamentale dobandite / mostenite din vechiul sistem. 

      Stiati ca Romania 1870-1940 era considerata o tara avansata in raport cu alte natii? 

      Stiati ca Francezii, Italienii, Germanii veneau sa lucreze in Romania in constructii si arhitectura? 

      Stiati ca valoarea leului de atunci era in echilibru cu alte valori? Valori ce impulsiona migratia fortei de munca din alte state catre Romania; impulsiona migrarea cunostintelor de calitate din alte tari spre Romania; forme intelectuale, educationale, monetare, politice, ce au migrat din alte state si a dus la dezvoltarea Romaniei pana sa intre pe mana Comunismului (cand am pierdut la masa rotunda in favoarea Rusiei). 

      opinia 3.3 nu este a lui cristian ci a celui cu comenturi “cretine”.

    Iar noi tot ne jucam cu focul ca in Italia in 2008!

    Cautai pe bursa: 

    Aproape 34.000 de locuinţe finalizate în primele 9 luni la nivel naţional, mai puţine cu circa 13.000 

    A observat cineva aurul tinut sub papuc de deflatia de pe moment?

    Ai o banuiala ca acumuleaza tensiuni ascendente in viitor sau ca leul se tine prea tare pe moment fapt ce va rezulta in soc somaj in ascendent pe viitor! 

    Astept sa vad! 

    Yeldul la bonduri incem sa inverseze trenduri deci institutiile financiare se vor muta in "sigurante" din "speculative" pe urmatorii 1-3 ani!

    In timp ce arunca speculativele toxice ce nu dau randamente pe maximele nominale din piata, chiar si la reducere marcheaza profituri la toxicitatile detinute ce nu genereaza flux numerar pozitiv. 

    1. termenul de maxime nominale nu exista si esti incoerent, chiar daca vrei tu sa spui ceva logic

      vezi M - urile = varsari de nominale maxime in raport cu punctele de intersectie din anumite cicluri de tranzactionari valori.

      Am fost mai restrans in in explicatie dar nu ma deranjeaza sa dezvolt. 

      Maxime nominale varsate egal cu masa monetara ce se varsa atunci cand casticurile capitale la mai multe active / valori ating cotatii maxime in aprecieri in tim ce ildul real de cenerare flux numerar a activelor respective este pe minime (adic cash flowl real este mai mic in comparatie cu aprecierea activuli => este consecinta banilor ce baltesc in piata si catia refugiu in etc active de frica devalorizarii - adica maxime nominale in piata varsate ce alearga active supraevaluate de frica devalorizarii viitoare). 

      Exista maxime nominale varsate in piata si minime nominale varsate in piata => sunt tehnici deflatoare sau inflatoare ale bancilor centrale ca porma de pedepsire sau rasplata nominale circulate sau depozitate ca pondere in piata. 

      Vezi exemplul Italiei cand au fost maxime nominale varsate in piata si cand sunt minime nominale varsate in piata! 

      Atunci cand activele coboara la rata reala de circulare a nominalelor in piata atunci e raport corect de generare flux numerar cu rata mare de recuperare. 

      Atunci cand aprecierile depasesc recuperarile prin fluxuri de numerar generate de active se fac exituri, se vand active pe cotatii ascendente penteu ca exista maxime nominale circulate in piata in raportul (in ciclul economir, respectiv, scurt) pietei respective. 

      Vezi cum a jucat-o Turcia intre 2018-2020 de cazuse aprecierea activelor iar banca centrala a decis sa verse la maxim nominale in piata pe sacrificarea valorii nominale a lirei detinute in trecut. 

      Imi cer scuze ca folosesc cuvinte ce comprima mai multe relatii desfasurate simultan. 

      Economia nu este liniara!

      Este incoerent sa incerci sa o intelegi liniar atat timp cat nu stapanesti relatiile de cauzalitate intre activele si pasivele respective! 

      Bancile arunca in sfarsit de ciclu scurt activele toxice ce au ramas pe balanta lor ind sfarsitul ciclului trecut sau din inceputul ciclului ce da sa se termine.

      Pentru ca, cotatia nominala prezenta (fluxurile de numerar ce se invart in piata sunt maxime incomparatie cu ciclul trecut) ajuta la reglarea balantelor chiar daca vinde activul respectiv si la reducere (reducere in sensul prezent dar raportat la trecut tot profit fac peste toxicitate). 

      Se intampla asta pentru ca sunt maxime nominale circulate in sfarsit de ciclu scurt; oamenii tind sa se mute ca pondere din chirii in ipoteci; tind sa faca maxime achizitii pasive in piata (mobila, decoratiuni, etc perisabile). 

      Aceste fluxuri ridica valoarea multor active in timp ce unele au aprecieri maxime dar cashflow real stagneaza sau scade pe axul respectiv de timp (asta inteamna punct de intersectare intre valorile circulate in piata). 

      In acest moment risca cei ce detin activele vechi sa dea randamente negative pe balantele bancare (falimente, executari, etc) in timp ce noii intrati in activele ce deschid urmatorul ciclu conduma maximele nominale detinute, acumulate, generate ca soc inflationist ce va restabili o alta cotatiie viitoare in piata. 

      Chiar daca, cotatia reala este mai mare in cifre in raport de putere nominala ea va scadea (din cauza devalorizarii monedei si a inflatiei de nominale viitoare > gen mariri salarii din pix egal crestere nominala dar gdpul in scadere demonstreaza ca productivitatea reala scade/stagneaza/ sau nu creste real cu varsarea de nominale). 

      Din acest motiv se dau la gata zeci de mii de mp de locuinet! 

      Cine calculeaza bine face profit cine calculeaza speculativ (pe aprecieri) joaca ruleta. 

      Aceste maxime nominale circulate vor fi absorbite rapid din piata si va creea iar un echilibru corect al velocitatii respective din trend in raport cu o alta viitoare crestere economica (gdp). 

      nominale = expresie etc forma valorica unitara gen Bani (care nu sunt bani sunt Credit => o forma derivata de IOUs ce deriva din alta forma de IOUs din Bonduri ce deriva din alta forma de credit a guvernarii respective)

      Nominale circulate = etc forme valutare circulate (interne, externe) + etc valori ce se con vertesc imediat in piata in alte forme nominale ce se aduna la nominalele respective circulate 

      Maxime = maxime elasticitati generate pe axul timpului in diferite forme de valori circulate  

      Minime = minime elasticitati generate pe axul timpului in diferite forme de valori circulate 

      Deci cand maxime nominale = maxime valori tranzactionate ce genereaza elasticitati pro sau contra favorabile altor forme de valori 

      Minime nominale= opusul expresiei de mai sus 

      Sa ne imaginam un snur (o ata, sfoara) ce are o masura fixa de 2 metri liniari. 

      Acest snur reprezinta timpul, unitatea 2 metri peprezinta unitatea de timp sa zicem 100 ani. 

      Acest snu intins pe podea la orizontal (drept) incercam sa aplicam actiunile respective: 

      Ia firul si impinge pe podea in partea de sus! Vei observa relatiile de cauzalitate transferate in fata firului deci o contractie. 

      Asta inseamna elasticitate maxima sau minima in etc forme tranzactionate. 

      O forma mai complexa: poti sa generezi cu snurul mai multe forme; incearca sa modifici o forma tragand de snur! Vei observa ca iar transferi relatii de cauzalitate in alta portiune de timp la snur. 

      Asta inseamna relatii de cauzalitate transferate pe axul timpului; din acest motiv actiunile politicilor monetare prezente genereaza pe moment o rezolvare da in viitor trebuie actionat iar o manevra ce va repozitiona snurul tras (modificat) de actiunea din trecut. 

      Acelasi experiment poti sa il faci si cu o coarda de sarit; tinuta de capete, de la un capat la altul inseamna timpul (prezent si viitor); incearca sa aplici tensiuni ascendente sau descendente pe mai multe portiuni din snur; vei observa ca relatiile de cauzalitate se propaga; iar actiunea prezenta prebuie corectata de o alta actiune viitoare in defavoarea actiunii prezente. 

      Din acest motiv nu exista “a manca gratis”; asta fac toate guvernele, bancile centrale, paseaza in viitor actiuniile de reglare a actiunilor prezente. 

      Din motive de natura umana, ciclica, jocul real economic este nul. 

      Chiar daca pe anumite portiuni de timp apare mai mult plus sau mai mult minus suma reala a tuturor actiunilor este nula. 

      Acest fenomen este observat si in natura prin diferite forme ce evolueaza la maxim potential si imediat sunt date sa dispara treptat (transformatr in alte forme). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb