TITUS CORLĂŢEAN: "Chestiunea Tezaurului prezintă o importanţă deosebită şi o prioritate pentru România"

Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2012

"Chestiunea Tezaurului prezintă o importanţă deosebită şi o prioritate pentru România"

APCE a adoptat o rezoluţie privind îndeplinirea de către Rusia a obligaţiilor şi angajamentelor faţă de Consiliul Europei, în textul acesteia făcându-se apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la ţări europene, inclusiv România.

Subiectul Tezaurului depozitat în Rusia în Primul Război Mondial prezintă o importanţă deosebită pentru România şi rămâne o prioritate pentru MAE, a declarat, ieri, ministrul de externe Titus Corlăţean. Domnia sa a precizat: "Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE, pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face pe un subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi".

MAE face demersuri în primul rând pentru reluarea activităţii comisiei mixte de istorici româno-ruse, care "a fost îngheţată de mai multă vreme".

"Este un subiect care ne interesează în mod direct, ne preocupă şi, prin intermediul structurii special constituite, acea comisie mixtă exis-tentă în baza Tratatului politic bilateral încheiat cu Federaţia Rusă, facem demersuri pentru, în primul rând, reluarea activităţii aces-tei comisii care, din păcate, a fost îngheţată timp de mai multă vreme", a spus Corlăţean.

MAE a urmărit cu atenţie adoptarea de către APCE a Rezoluţiei care cere Moscovei să continue inclusiv negocierile cu Bucureştiul pentru returnarea Tezaurului, adăugând că această rezoluţie vine în întâmpinarea demersurilor părţii române. MAE a precizat: "Îndemnul forului parlamentar al Consiliului Europei de a continua eforturile în plan bilateral pe această temă vine în întâmpinarea demersurilor părţii române şi a activităţii complexe desfăşurate la nivelul experţilor Comisiei comune de la convenirea, cu partea rusă, a aces-tui format de dialog. Problema Tezaurului României s-a aflat şi se află constant în atenţia autorităţilor române şi în dialogul cu partea rusă".

De asemenea, MAE precizează că discuţiile bilaterale privind problematica Tezaurului României se poartă în cadrul Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, constituită în baza Declaraţiei comune a miniştrilor Afacerilor Externe semnată la 4 iulie 2003.

Potrivit Declaraţiei Comune a miniştrilor Afacerilor Externe, Comisia este de interes public, fiind alcătuită din istorici şi din specialişti în diverse domenii. În vederea atingerii obiectivului Comisiei, membrii săi studiază, din perspectivă istorică, relaţiile româno-ruse, cercetând şi examinând fapte şi documente relevante în acest scop.

Din 2004 până în prezent, s-au desfăşurat trei întâlniri ale Comisiei, la Bucureşti (octombrie 2004) şi la Moscova (iunie 2005 şi aprilie 2006), mai precizează MAE.

Rusia: Problema legată de Tezaurul României este de mult timp soluţionată

"Nu este pentru prima dată când parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze o temă care şi-a pierdut de mult timp actualitatea", a spus Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al MAE rus. Moscova consideră că problema legată de Tezaur a fost de mult timp reglementată pe seama decontului reciproc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rusii uita jaful facut de Sovrom-uri in Romania si despagubirile platite la cererea lor pana la plecarea Armatei Sovietice din Romania. In 1956, rusii au declarat ca Romania a platit despagubirile solicitate. Acum se fac ca uita asta ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb