Tomac despre intrarea în Schengen: "Actuala Putere vrea să ne prezinte un mare eşec drept o uriaşă victorie"

T.B.
Politică / 8 ianuarie

Tomac despre intrarea în Schengen: "Actuala Putere vrea să ne prezinte un mare eşec drept o uriaşă victorie"

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat, luni, că intrarea României în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă reprezintă un pas înainte, dar nicidecum "o mare realizare", iar actuala Putere vrea să prezinte "un mare eşec" drept "o uriaşă victorie", a scris acesta pe pagina sa de socializare.

Potrivit sursei menţionate, "Câteva chestiuni despre intrarea în Schengen. Actuala Putere vrea să ne prezinte un mare eşec drept o uriaşă victorie. Intrarea în Schengen pe cale aeriană şi maritimă este un pas înainte, dar nicidecum o mare realizare! Totul trebuie privit în continuare prin prisma umilinţei pe care România a îndurat-o la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Atunci, Austria şi Olanda au blocat extinderea pentru noi şi vecinii bulgari, dar în aceeaşi şedinţă au acceptat intrarea Croaţiei în două etape, cu un calendar aprobat integral pentru anul 2023. Ce s-a întâmplat de atunci până pe 30 decembrie 2023, când, printr-o procedură scrisă, nu un Consiliul JAI ordinar, statele membre au decis, în doar câteva ore, acceptarea parţială a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen? Au existat împrejurări care au schimbat cursul evenimentelor şi ele trebuie privite ca un tot întreg", a scris Tomac, pe Facebook.

Potrivit acestuia, Guvernele României nu au avut până în 2022 o strategie comună cu Guvernele Bulgariei, iar comunicarea între Bucureşti şi Sofia pe acest dosar a fost "superficială". Europarlamentarul a amintit, totodată, că Bulgaria, până în 2023, a trecut printr-o lungă criză guvernamentală, cu cinci rânduri de alegeri anticipate în perioada 2021 - 2023.

Conform sursei citate "La Bucureşti, în continuare, nu am făcut mari schimbări în abordarea noastră, dar am apelat strategic la un sprijin care a contat enorm, poate chiar esenţial, pentru a determina Austria să renunţe la blocajul împotriva României. Sprijinul oferit de Statele Unite ale Americii a determinat Viena să-şi schimbe radical retorica. De aici, chestiunea a devenit tot mai clară şi mai eficient de gestionat de toţi ceilalţi actori implicaţi. Austria a trebuit să-şi schimbe tonul şi pentru că a rămas singură. Olanda, care prin vocea premierului Rutte a fost artizanul blocajului extinderii Schengen timp de 11 ani, a renunţat la această abordare. Deşi, chiar şi în ianuarie 2023, se angaja, alături de Nehammer ca Schengen-ul să nu se extindă prea curând. Motivul pentru care Olanda nu mai poate fi atât de rigidă este simplu: premierul Mark Rutte se pregăteşte să devină în 2024 secretar general NATO şi nu poate obţine consensul tuturor celor 30 de state membre, având o abordare inflexibilă în UE în relaţia cu doi aliaţi NATO de pe Flancul estic", a completat liderul PMP.

Eugen Tomac a menţionat că, pe fondul acestor două aspecte politice importante, Comisia Europeană, împreună cu Preşedinţia spaniolă a UE, au jucat "cartea compromisului" în relaţia cu Austria, care şi-a impus şi de această dată punctul de vedere, obţinând ceea ce îşi dorea: o amânare a intrării României şi Bulgariei până în 2025, se mai arată în postarea acestuia.

Potrivit paginii sale, Tomac a adăugat că "S-a decis ca printr-o procedură scrisă, nu o reuniune JAI cu vot, ca Schengen-ul să fie extins într-o primă etapă doar pe cale aeriană şi maritimă. Acordul politic semnat însă între România, Bulgaria şi Austria nu era necesar. El reprezintă o capcană care poate oricând arunca în aer negocierile agreate în spatele uşilor închise în ultimele ore ale anului 2023. Acest acord este un măr otrăvit, pentru că dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2023 nu se ia decizia intrării terestre a României şi Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, în mod absolut sigur, anul viitor nu se mai întâmplă nimic. (...) Iar ultima frază din acest acord, care precizează că Schengen-ul terestru poate fi deschis atunci când Austria îşi va îmbunătăţi situaţia privind imigranţii, este argumentul pe care Viena îl dorea pentru a avea baza legală spre a menţine acest blocaj oricât de mult îşi doreşte", a explicat europarlamentarul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Votul a fost dat .Suntem in Schengen si asta obliga Austria sa nu mai poata refuza urmatoarea decizie din JAI in ceea ce priveste partea de Shengen terestru .Cine naiba nu intelege asta ? Doar niste rauvoitori sau atasati din umbra intereselor AUR .Dealtfel se vede de limpede .Orban de Budapesta a decis . Kelemen(UDMR) ,Orban fost de PNL,Ciolos (Reper),Barna (USR)si ex basistul Tomac o pun de o alianta punctuala doar pe segmentul alegerilor Prezidentiale spre a invinge candidatul impus de catre Iohannis si de PSD -Ciolacu .Altfel spus vor face ca la motiune .Nu le va merge nici de data asta .Iohannis i-a invins mereu .

    1. Iar debitezi ticalosii? Pesedistule. Aero-schengenul este o evidenta supunere a Romaniei de catre Comisia Europeana. Iti explic eu.

      Austria si-a prezentat cazul in fata Comisiei Europene odata ce Romania a amenintat cu procese la Curtea Europeana de Justitie. 

       

      "September 18, 2023 - Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE) refuzul acestei ţări" 

       

      Dupa ce tampitelul de serviciu ciulacu, a amenintat Austria, atunci Comisia Europeana, Ursula a chemat Austria si i-a acceptat planul propus. 

       

      Dupa aia l-a chemat pe ciulacu si pe omologul bulgar si le-a pus in fata lista celor trei conditii: frontex de trei ori mai mare la frontierele externe, multiple filtre cu vamesi straini la frontierele terestre romano-bulgare si romano-ungare si adoptarea cotelor de imigranti. 

       

      Exact ca lista de 8 puncte pentru Ponta de la Baroso, acum Ursula a dat lista celor trei conditii catre ciulacu si bulgar. Si acestia au tacut si au venit acasa. 

      Ajunge cu dezinformarile tale. Schengenul terestru NICI NU S-A DISCUTAT. Ce avem acum este un MCV pentru vami. Si va dura cat va dura, ani de zile. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb