Tot ruşii sunt de vină? Sau americanii?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 14 februarie 2024

Sorin Rosca Stanescu

Nu este zi de la Dumnezeu în care unii sau alţii dintre noi să nu pună pe seama ruşilor, a duşmăniei pe care aceştia ne-o poartă, fel de fel de eşecuri vizibile sau previzibile. Şi când nu o punem pe seama oamenilor lui Putin şi a serviciilor sale secrete, ne îndreptăm, arătând cu degetul, către americani. Le pasăm propriile prostii unora sau altora, fără ca oamenii noştri politici aflaţi la butoane să fie capabili să-şi asume propriile greşeli, intenţionate sau făcute din prostie.

În acest an vom avea patru runde de alegeri, de fapt cinci, dacă luăm în calcul că va fi imposibil ca un candidat prezidenţial, cu excepţia unui providenţial apărut pe ultima sută de metri, să câştige cursa din primul tur. Nu există scenariu lansat pe piaţă, mă refer la scenariile negative, fără a ruşii sau americanii să lipsească. Ca şi când aceştia sunt responsabili pentru propriile noastre prostii. Partizanii comasărilor, care pierd pe zi ce trece teren, pentru că există mai multă discordie decât concordie la vârful coaliţiei, au susţinut şi susţin printre alte inepţii şi aceea că, în acest an, România va fi literalmente supusă unui tir propagandistic şi de dezinformări fără precedent, acestea avându-şi sorgintea la Kremlin. Serviciile secrete ruseşti sunt atât de puternice, vezi Doamne, încât îi pot hipnotiza prin informaţii false pe cetăţenii României şi, după caz, îi pot determina să stea acasă şi să nu voteze sau să voteze cu cine vrea Vladimir Putin. Iar pe parcurs, toate evenimentele importante sau dezvăluirile care scurtcircuitează viaţa politică sunt puse tot pe seama Kremlinului. După ce George Simion a fost prezentat în repetate rânduri drept un instrument al serviciilor secrete ruseşti, a venit rândul lui Şoşoacă. Până şi Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, un apropiat declarat şi asumat al Statelor Unite, de îndată ce a cochetat cu ideea candidaturii sale la prezidenţiale, este, iată, prezentat şi ca dublu agent. Un fel de agent rus strecurat în America şi asumat de Casa Albă. Desigur, un scenariu nu imposibil, dar totuşi destul de greu de luat în calcul. Chiar şi o parte din mass-media este taxată ca făcând jocul Federaţiei Ruse. Şi, mai nou, atunci când fluxul informatic este perturbat sau chiar avariat, la mijloc nu poate fi evident decât mâna ruşilor.

Nu este suficientă demonizarea Moscovei, o operaţiune în definitiv lejeră, întrucât ea se bazează pe aprehensiunile românilor, supuşi de vreo opt ori unor ocupaţii militare ale Moscovei, dar iată că atunci când asemenea scenarii nu mai prind la populaţie, sunt lansate altele pe piaţă, care vizează de astă dată demonizarea Statelor Unite. În sensul că serviciile secrete americane fac şi desfac în această ţară, peste capul liderilor autohtoni sau cu complicitatea acestora şi, în orice caz, peste capul cetăţenilor. Al căror vot este dirijat de Washington. Şi acest scenariu prinde, în condiţiile în care, de teama ruşilor, din nevoia de ne proteja, noi am admis ca practic România să se afle sub un fel de ocupaţie americană. Avem în această ţară astăzi mai multe baze americane decât au Statele Unite oriunde altundeva în lume. Şi, în mod cert, ne dorim un parteneriat cât mai larg cu Statele Unite, atât în plan militar, cât şi în plan economic. Cum şi în definitiv facem parte dintr-o alianţă politică, în care dirijor este Washingtonul. Desigur că, în aceste condiţii, factorul extern poate juca un rol decisiv şi în materie politică, şi în materie electorală, atunci când factorul intern este inconsistent sau când electoratul este dezorientat. Şi avem parte şi de una şi de alta.

Explicaţiile nu trebuie însă căutate pe sub plapumă. Ele nu sunt chiar atât de secrete. Zilele trecute, de pildă, ambasadoarea extraordinară şi plenipotenţiară a Statelor Unite în România şi-a permis, pe canale media bine finanţate de fundaţii americane, să le da indicaţii "preţioase" atât politicienilor, cât şi cetăţenilor, despre cum ar trebui să aleagă şi mai ales despre pe cine ar trebui să nu aleagă. Arătând cu degetul, la acest al doilea capitol, partidul AUR. Prin urmare putem spune, având şi probe în acest sens, că atunci când Washingtonul doreşte să manipuleze politica de la Bucureşti, o poate face pe faţă, şi nu pe ascuns. Şi cu succes. Dovada e că niciun oficial român nu i-a dat peste degete doamnei Kovalec.

Eu cred că noi, românii, am ajuns în situaţia în care nu mai avem încredere în propria noastră capacitate de a discerne, de a lua decizii politice şi de a acţiona pentru implementarea lor. Mult timp am aşteptat ca lumina să ne vină de la răsărit. Acum aşteptăm ca lumina să ne vină de la vest. Şi tot căutând lumină în altă parte, stingem lumina în noi înşine. Şi orbecăim în beznă.

Nu sunt absurd. Am semnalat mereu existenţa unor mari interese în România ale unor forţe externe. Ele vizează practic toate domeniile, de la înarmare până la resurse, şi este evident că politica joacă aici un rol importat. De câte ori am avut indicii, am acuzat labilitatea unor oameni politici de la Bucureşti, lipsa lor de coloană vertebrală sau chiar de caracter, care îi determină să vândă sau să dea chiar pe nimic interesele naţionale, care în mod normal nu ar trebui să fie tranzacţionabile. Dar de aici şi până a pune tot ce e rău pe seama factorului extern, fie că acest factor extern este Moscova, fie că e Washingtonul, fie că e Bruxellesul, este un pas extrem de mare. Nu numai frica de AUR naşte monştri, cum ar putea fi de pildă monstruoasa coaliţie a comasărilor, dar şi frica de factorul extern poate naşte la fel de bine monştri.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Articol foarte bun,

    macar dupa 2 ani de razboi rusnac, 

    incepem sa punem si intrebari logice,

    ca de propaganda suntem satui 

    Reacția electoratului va fi inversa: cu cât media arata cu degetul spre un partid sau candidat "vândut străinilor" sau extratereștrilor, cu atât tot mai multi aleg...sa stea acasă! Foarte posibil sa ne votam aleșii cu 40% prezenta...

    Comasarea alegerilor nu are nici o minimala miza .Cu comasare sau fara comasare cele doua Partide aflate acum si in viitor la guvernare pot capitaliza decizia de a sprijini doar Primarii care au conform sondajelor sanse de reusita .Lipirea alegerilor locale de cele europarlamentare este practic o eroare .Cetateanul roman ,care inca mai crede in mare masura ,cum ca stainii ne-au furat bogatiile (doamne cite urme timpite a putut lasa Ceasescu in Romania )nu poate fi schimbat .Miza alegerilor o reprezinta doar alegerea Presedintelui din Romania .Daca Geoana candideaza si nu apar alte nume decit cele cunoscute Ciolacu nu are sanse .Simion este in cadere libera iar Sosoaca devenita pe fata rusofila nu poate capacita mai mult de 15 procente .Drula sau orisicare alt reprezentant al Fortei Dreptei nu poate depasi 10 procente chiar daca Kelemen doreste sa il ajute pe Barna sau Orban asa cum ne indica chiar zicerea .Ciuca este singurul candidat care ,pe partea sa de politic, nu are contracandidat ce ii poate injumatati voturile.Daca asta inseamna amestecul american sau cel al rusilor atunci asa sa fie dar mai degraba este un joc politic de exceptie in care cel pozitionat pe un culoar adecvat poate cistiga .In aceasta situatie definita ca parte a primului tur de alegeri Geoana cumuleaza maxim 20 de procente , Ciolacu maxim 15 ca si Simion , Sosoaca nu trece de 10 procente ,Drula nu atinge nici macar 8 procente,Ciuca face si el 20 procente iar restul de candidati merg mina in mina in marja de eroare de 3 procente la suta .Finala va fi jucata de Ciuca si Geoana iar Ciolacu stie asta si astfel ne intoarcem la cel care conduce jocul politic pe numele sau Klaus Iohannis .PSD nu are ce face trebuie sa execute ordinele sefului suprem .Nu poate decit sa se multumesca la sprijinul nedeclarat in media al PNL(si viceversa ) in alegerile locale .Practic Ciuca si Geoana sunt doi vectori de imagine ce se ataseaza, in mentalul colectiv, UE. Sondajele ne arata cum 70 de parti dintre cetatenii Romaniei sunt pro UE si atunci grijile noastre s-au incheiat .Alegerile Parlamentare pot fi cumulate cu cele Prezidentiale .Daca Geoana se declara politic undeva la centru si total independent sansele lui de cistig devin uriase asta daca nu cumva PSD il va sustine in turul doi pe Ciuca .Fie Geoana fie Ciuca democratia a cistigat deja in Romania .

    Hai sa Traducem Rusilor ce au omis:

    Pana la finalul lu w2 romania avea leutul alipit de Dolar (ca si azi de fel euro dolar sistem) dupa w2 Americanii si alte puteri, Franta, Anglia, Australia au decis ca Noi (romanii) si altii "pierzatori" sa ne alipim leul pe Rubla si de aici aparitia URSS -pentru ca toate lipite pe rubla...dar de ce? 

    Ca Rubla -Rusia-sa aibe garantia ca isi primeste platile si sa aibe o garantie de "control" a platilor/datoriiloe cat si cv monopol pe marfuri. 

    OK! 

    Perioada-vremur ile de plata -stingeri datori ale acestor state catre rusia apun si deci dupa gazi si statele ies din URSS si din alipiri monede pe rubla rusa -de aici si crashul Rusiei. 

    In ce aleg majoritatea sa Fuga? 

    In noua monede europeana (chiar daca in financiar era de cv timp in germinare-nu era inca in circulare) Euro; iar daca noile monede se alipesc pe euro cum sa aibe si contrapartida la risc? 

    Se alipesc (dupa caz crashul financiar recent) si pe dolari; si asa se apara de eventuale riscuri de tranzactii ori rute comerciale din partea rusilor si altii; unde tara daca are soc sau specula poate fugii rapid in "credit" dolari ori euro pe piata intarnationala (nu inseamna ca se imprumuta direct de la americani). 

    Cerand euro sau dolari - e ca si cum dai sfoara in tara; ajutor primesti sigur depinde la ce dobanzi si la ce lichiditate prinzi piata cand ai nevoie tu de bani/credit! 

    Rusia vorbeste America de parca demon; dar cand Rusia se imprumuta pe timpuri de la Olandezi - nu sustinea expansiunea "imperiului olandez"? Inevitabil da! Dar pe Rusia nu o interesa atat de mult "expansiunea" pe cat accesul la "credit" sa isi poate face treburile de zi cu zi. 

    La fel si cu francul francez ce credita pe alte regiuni si timpuri... 

    Fiecare valuta forte are o utilitate pana ii vine sorocul. 

    Si "Rubla" a fost considerata (la japca am putea spune) dupa W2 pentru statele URSS si nu numai (in regiune)! 

    Problema e ca pe atunci nu s-a "votat" s-a impus treaba; cu pactulrile aferente regionale si globale ca dolar pe international .glob; si rubla pe cv regional! 

    De ce ai da putere deplina unui "totalitar" oferindu-i si moneda "globala" prima? 

    1. De "pro...t" 

    2. De bataia ce ti-ai luat (invins in razboi) 

    3. De interes regional comercial (poate cu aceeasi ideologie economica nu il vezi ca adversar) 

    4. De incredere! 

    Ce-a mai de durata relatie este bazata pe "incredere" nu pe: "pumnul primit in gura", "de pro...t", interes artificial. 

    Iar ca sa nu mai Spele pe Cap Rusul Populatie: 

    Datoria AMERICII CA PROCENT DIN AMERICA nu este a AMERICII!!! 

    Ci a Institutiilor /statelor/investitorilor EXTERNI DE PE GLOB! 

    Datoriile intotdeauna cresc la zeci de ani si descresc la zeci de ani in raport direct cu puterea pietei regionale / globalre de a creste / descreste la o rata mai mare sau mai mica fata de Datoriile de pe diferite categorii economice. 

    Gov Rusia se vede ca intra in fata pe cresteri datorii si are nevoie "fuguta" de o imprietenire, ori o "prostire/pacalire" a altora de a se alatura la o "creeare de moneda" ca sa isi poata impartii riscurile si beneficiile din fata! 

    Cand datoriile unei natii/economii se baloneaza ca procent din pib inseamna ca real piata sufera; inseamna ca se formeaza diviziuni sociale! Cand Datoriile Scad ori Stagneaza - piata respira ori chiar exceleaza! 

    s c c r e t 

    1. Nu sunt un specialist finante,

      dar fuga de $ si fonduri occidentale din cauza "antipatiei" americane si 

      riscului sa nu ajunga in situatia Rusiei,a RESTULUI, 

      cred ca pe termen lung va slabi hegemonia $ american, 

      progresul economic al Chinei,Indiei chiar si Rusiei nu ar trebui neglijat,

      chiar daca momentan militar sunt mai slabi  

    Romanul ia, de obicei ,pozitia asinului (magarului).Cu cat il indemni sa o ia la dreapta,el, o ia la stnnga si cu cat il lovesti mai mult cu atat devine mai indaratnic.Exponentii marilor puteri ,din est si vest ,nu realizeaza acesta latura a personalitatii noastre si apasa tare pe pedala acceleratiei .Ianainte de invazie,95% din romani ii urau pe rusi si ar fi plecat cu pieptul gol la lupta contra lor.ACUM ? 20 procente vor vota cu AUR.Lectie ne inteleasa de marile imperii ce ne-au curtat si dorit de-a lungul istoriei .S-au inselat, apoi , ne-au catalogat drept tradatori.Romanului nu-i poti impune cu forta sa te creda,sa te iubeasca,sa te urmeze.PE VORBE FRUMOASE SI LOZINCI.

    1. explicatia simpla , romanul este mintit zilnic , si reactioneaza invers la ce li se spune .

      o natiune tinara inselata de prea multe ori de cominism nu poate intelege binele .

    Pentru mine este cat se poate de evident ca Romania este o colonie condusa de la washington.ca nu degeaba ne spune ambasadoarea cum trebuie sa votam.in orice tara macar partial independenta,aceasta declaratie ar fi dus la un scandal diplomatic.evident ca si rusia ar vrea o parte din placinta coloniala,doar ca deocamdata nu are nicio sansa sa ia din ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb