"Total" SA, cea de-a treia mare companie petrolieră din Europa, va contabiliza o pierdere de 1,65 miliarde dolari în primul trimestru din acest an, din cauza anulării proiectului Voyageur din nisipurile petroliere ale Canadei. "Total" renunţă la participaţia deţinută la acest proiect, înstrăinând-o către "Suncor Energy" Inc.
Peste 5 miliarde de dolari din investiţiile în proiectul Voyageur, în următorii cinci ani, "nu se mai justifică din punct de strategic şi economic", a informat compania "Total", care renunţă la 49% din proiectul canadian în favoarea partenerului "Suncor", pe 500 de milioane de dolari.
Analiştii arată că decizia "Total" de a-şi vinde participaţia la proiectul canadian este corectă, date fiind condiţiile negative de pe piaţă.
"Total" a cumpărat deţineri la unele proiecte din nisipuri petroliere în 2010, de la "Suncor", cel mai mare producător de petrol din Canada, după valoarea de piaţă, cu care a format o alianţă strategică pentru proiectele Fort Hills, Joslyn şi Voyageur. La acel moment, Jean-Michel Gires, preşedintele operaţiunilor de explorare şi producţie ale "Total" Canada, declara că investiţia în nisipurile petrolietre ale Canadei reprezintă "un pariu pe termen lung".
Deşi a înstrăinat deţinerea la proiectul Voyageur, "Total" îşi păstrează participaţiile la Fort Hills şi Joslyn, compania informând că "rămâne angajată pe deplin" în dezvoltarea nisipurilor petroliere ale Canadei.
"Total" operează proiectul Joslyn cu o deţinere de 38,25% din acesta. În proiectul Fort Hills, compania franceză controlează 39,2%.