Toţi parlamentarii PSD, PD şi PLD ar trebui să voteze moţiunea de cenzură pentru ca aceasta să treacă

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2007

Toţi parlamentarii PSD, PD şi PLD ar trebui să voteze moţiunea de cenzură pentru ca aceasta să treacă

Moţiunea de cenzură iniţiată de Partidul Social Democrat va fi dezbătută, astăzi, începând cu ora 12.00, au decis Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului. Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, ieri, la finalul şedinţei, că au fost alocate 171 de minute pentru grupurile parlamentare, ceea ce înseamnă, conform cutumei parlamentare, câte 20 de secunde pentru fiecare deputat şi senator. Guvernul are alocate pentru răspunsuri 60 de minute.

După mai multe discuţii interne, generate de anumite poziţii contradictorii ale unor lideri din partid, PSD, prin vocea preşedintelui Mircea Geoa-nă, a anunţat că va susţine fără rezerve moţiunea de cenzură. ""Moţiunea de cenzură nu este un instrument de şantaj la adresa Guvernului şi va fi votată de toţi parlamentarii social-democraţi"", a declarat, săptămâna trecută, Mircea Geoană, la finalul prezentării în Parlament a textului moţiunii. Şi democraţii au anunţat că vor susţine demersul PSD şi, mai mult, că vor vota cu bilele la vedere. De asemenea, susţinători ai moţiunii de cenzură sunt şi parlamentarii independenţi, membri ai PLD.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), Theodor Stolojan, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că cei 26 de parlamentari înscrişi în formaţiunea politică pe care o conduce vor vota moţiunea de cenzură, şi tot cu bilele la vedere. La rândul său, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Naţionali (CRN) ai PLD, Valeriu Stoica, a declarat, ieri, că are informaţii potrivit cărora moţiunea de cenzură va fi votată, pe lângă reprezentanţii PSD, PD şi PLD, şi de către unii parlamentari ai PNL, PRM, PC, ai minorităţilor şi independenţi.

De partea cealaltă se situează PNL, UDMR, dar şi reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale, care, în general, votează cu puterea. Totodată, împotriva moţiunii vor vota şi parlamentarii conservatori. Membrii Biroului Politic Central al Partidului Naţional Liberal (PNL), reuniţi luni seara, s-au arătat atât de convinşi că moţiunea de cenzură a social-democraţilor nu va trece, încât nu au discutat nimic despre aceasta.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat că parlamentarii UDMR nu vor susţine moţiunea, şi chiar dacă nu ar fi făcut parte din coaliţia guvernamentală, tot nu ar fi considerat solide argumentele aduse de social-democraţi.

Preşedintele Consiliului Executiv al PC, Codruţ Şereş, a afirmat, ieri, că formaţiunea pe care o reprezintă rămâne consecventă principiilor sale şi nu va vota documentul şi a motivat că în acest moment "nu există un proiect politic clar" care să lămurească ce se va întâmpla în eventualitatea adoptării moţiunii.

Ca atare, Şereş a catalogat demersul social-democraţilor ca fiind unul ""populist, lipsit de un temei real pentru a fi adoptat de Parlament. Şi liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat că grupul pe care îl reprezintă nu va vota moţiunea depusă de PSD, aşa cum nu a votat nicio altă moţiune de până acum.

În ceea ce priveşte PRM, parlamentarii acestui partid se vor abţine de la vot, după cum a anunţat liderul formaţiunii, Corneliu Vadim Tudor, şi a reiterat deputatul Lucian Bolcaş.

Pentru ca moţiunea de cenzură iniţiată de PSD să fie adoptată sunt necesare voturile a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, adică 232 din totalul de 463.

În situaţia în care documentul este votat, Guvernul Tăriceanu este înlăturat şi urmează consultări ale partidelor cu şeful statului, pentru desemnarea unui nou premier. Potrivit procedurilor constituţionale, noul premier trebuie să formeze un alt guvern în termen de 10 zile, executiv care poate fi instalat prin votul majorităţii parlamentarilor. În cazul în care noul guvern este respins de două ori prin vot, parlamentul se dizolvă şi urmează alegeri anticipate.

În schimb, în situaţia în care moţiunea de cenzură este res-pinsă, Guvernul Tăriceanu îşi continuă activitatea, iar parlamentarii PSD nu mai au dreptul de a iniţia o altă moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară. În ceea ce priveşte varianta formării unui guvern de uniune naţională în cazul adoptării moţiunii de cenzură, şi aici opiniile sunt împărţite. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că un guvern de uniune naţională este o ultimă formulă la care poate recurge o democraţie într-o situaţie de impas, în condiţiile în care alte formule (de guvernare - n.r.) eşuează. "Este, probabil, o soluţie de ultim resort la care recurge o democraţie în impas şi suntem într-o situaţie de impas după 1.000 de zile de guvernare de dreapta. Suntem în situaţia de a constata decesul guvernului de dreapta şi decesul unei politici liberale în ultimii trei ani de zile", a afirmat Geoană, care a explicat că "una este majoritatea din Parlament, care poate fi foarte largă, şi alta este reprezentarea politică într-un guvern, care poate fi mai restrânsă".

Preşedintele PD, Emil Boc, a afirmat, tot ieri, că singura soluţie, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi va trece de Parlament, este un guvern de uniune naţională. "Din datele pe care le avem, ne vom îndrepta spre un guvern de uniune naţională, în condiţiile în care partenerii noştri au respins ideea refacerii Alianţei D.A. şi a unui guvern PD-PNL-PLD", a afirmat liderul democrat. Şi PRM ar fi dispus să intre într-o asemenea formulă guvernamentală. "PRM a propus primul o asemenea soluţie, acum şase luni, ca fiind singura şansă de guvernare coerentă a Româ-niei. Dacă se poate realiza un pact între toţi factorii responsabili - partide parlamentare, Preşedinţie, Guvern - vom intra într-un asemenea guvern. Există însă o condiţie: să fie vorba de un adevărat Guvern de uniune naţională, nu de o simplă coaliţie, cum preconizează Mircea Geoană", a spus vicepreşedintele executiv, Lucian Bolcaş.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Naţionali al PLD, Valeriu Stoica, a declarat, ieri, că nu crede că varianta unui guvern de uniune naţională este posibilă, ci mai degrabă formarea unuia de largă coaliţie. El a precizat că PLD va lua o decizie în privinţa participării la guvernare imediat după votarea moţiunii, joi dimineaţa, când este convocată o şedinţă a Delegaţiei Permanente.

Conservatorii nu vor face parte dintr-un guvern de uniune naţională, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD la adresa Cabinetului Tăriceanu va fi adoptată, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Executiv al partidului, Codruţ Şereş.

În ceea ce priveşte UDMR, preşedintele Marko Bela a apreciat că ideea unui guvern de uniune naţională nu este oportună, deoarece România nu se află în situaţie de criză, şi a avansat, în schimb, ideea alegerilor anticipate.

Liderii PNL au anunţat, în mai multe rânduri, că liberalii vor prefera să rămână în opoziţie, în cazul în care actualul guvern va cădea.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb