Conducerea uzinei "Tractorul" Braşov şi reprezentanţi ai sindicatelor din această societate economică s-au întîlnit, la sfîrşitul săptămînii trecute, cu parlamentarii braşoveni, în vederea găsirii unei soluţii pentru redresarea producţiei de tractoare româneşti.
Directorul adjunct al socie-tă-ţii, Găvan Ioan, a declarat, într-o conferinţă de presă că, în cadrul discuţiilor, s-a pus accent pe continuarea demersurilor la guvern în vederea deblo-că-rii programului de subvenţionare a producţiei de tractoare şi maşini agricole pentru fermieri, precum şi pe finalizarea procesului de privatizare a uzinei.
Deputatul PD, Dumitru Puchianu, a precizat că guvernul a acceptat să acorde, în cursul acestui an, o subvenţie de 500 de miliarde de lei, ordonanţa de aprobare a acestei sume ur-mînd să fie adoptată în şedinţa de săptămîna aceasta.
Vînzările de tractoare ro-mâ-neşti au scăzut la cîteva sute pe an, iar redresarea producţiei este ferm condiţionată de sub-ven-ţionarea producţiei.
Pentru acest an, se preconi-zează producerea a 6.000 de trac-toare, din care 2.900 pentru export şi 2.100 pentru piaţa internă. Pentru un număr de 1.000 de tractoare există comenzi ferme din Turcia, Serbia, Croaţia şi Muntenegru, dar nu există nici un contract ferm pentru piaţa internă.
În primele 2 luni ale acestui an, au fost solicitate doar 50 de tractoare. Preţul unui tractor de 45 CP pînă la 52 CP este de 10.000 de euro fără TVA, iar unul de 60 CP pînă la 70 CP cos-tă 14.000 de euro fără TVA. Pierderile din exploatare înregis-trate anul trecut se ridică la 153 de miliarde de lei.
Societatea are datorii la buget însumînd 4.800 de miliarde de lei. În ceea ce priveşte privatizarea, directorul adjunct al uzinei, Ioan Găvan, a declarat că în data de 18 martie s-a depus la AVAS caietul de sarcini, care va fi publicat la 1 aprilie, iar de la 1 iunie urmează să înceapă negocierile. Deocamdată, nu se cunosc potenţialii investitori, dar firma indiană "Mahindra & Mahindra" a trimis o solicitare pentru un audit al societăţii.