TradeVille: 2024 - anul transformării pentru Digi Communications

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie

TradeVille: 2024 - anul transformării pentru Digi Communications

Operatorul de telecomunicaţii Digi Communications NV a încheiat anul fiscal 2023 raportând rezultate financiare preliminare pozitive şi o îmbunătăţire a numărului de clienţi. În 2024, Digi va continua să îşi consolideze prezenţa pe pieţele din România şi Spania, şi, în acelaşi timp, să îşi extindă prezenţa în Portugalia şi Belgia, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Înfiinţată în 1994, Digi Communications furnizează servicii de telecomunicaţii pe piaţa din România şi Spania, activând totodată ca Operator de Reţea Virtuală Mobilă ("MVNO") în Italia. Pe parcursul anului 2021, compania a hotărât vânzarea operaţiunilor din Ungaria către grupul 4iG şi, totodată, i s-a acordat spectrul de frecvenţe mobile în Portugalia, pe care intenţionează să îl folosească pentru a-şi extinde serviciile în această ţară. În România, compania oferă servicii de televiziune prin cablu, internet fix şi date fixe, servicii de telefonie mobilă şi fixă, respectiv televiziune DTH ("Direct to Home"). Principalele segmente de business în care Digi îşi desfăşoară activitatea sunt: servicii de televiziune prin cablu; servicii de internet fix; servicii de telefonie mobile şi fixă.

Din acţionariatul companiei face parte Fondul de Pensii administrat privat NN, care deţine 17,59% din capitalul social, persoanele juridice au o pondere de 66,78%, restul fiind deţinut de persoane fizice.

Grupul Digi este lider pe piaţa de internet fix autohtonă, înregistrând o cotă de 65% din totalul conexiunilor din România. În prezent, CEO-ul companiei este Serghei Bulgac, ocupând această funcţie din anul 2015. Anterior, domnul Bulgac a ocupat funcţia de CFO în cadrul RCS&RDS.

Sectorul de telecomunicaţii, în expansiune

Pentru anul 2023 a fost preconizată o creştere puternică a pieţei globale de telecomunicaţii, la o sumă de 1.500 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă o creştere de 2,8% faţă de cheltuielile estimate în 2022 pe fondul impactului importanţei serviciilor de telecomunicaţii într-o eră a muncii flexibile, atât în rândul companiilor, cât şi în cadrul organizaţiilor şi guvernelor. De asemenea, ratele globale de penetrare a internetului s-au îmbunătăţit pe măsură ce dezvoltarea infrastructurii a impulsionat tot mai mult trecerea către mediul online. Astfel, la nivel mondial, se preconizează că industria se va extinde între anii 2023 şi 2030 cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 6,2%.

Din punct de vedere regional, în anul 2022, Asia-Pacific a marcat o cotă de piaţă de 33%, estimându-se ca această regiune să genereze mai mult de jumătate dintre noii abonaţi la serviciile mobile până în 2030. Totodată, este important de menţionat că segmentul serviciilor de date mobile a reprezentat peste 37% din piaţa serviciilor de telecomunicaţii, pe fondul utilizării în creştere a smartphone-urilor în rândul consumatorilor, urmând să înregistreze o evoluţie pozitivă în următorii ani.

Totodată, rata de creştere a veniturilor pieţei serviciilor de telecomunicaţii se estimează că va scădea treptat începând cu anul 2024, de la 2,11%, la 1,9% în 2028.

Digi Communications - venituri consolidate în creştere cu 13%

Digi Communications a încheiat anul 2023 raportând venituri consolidate în creştere cu 13% faţă de 2022, până la 1,69 miliarde de euro, în principal datorită performanţelor pozitive înregistrate în ultimul trimestru. Grupul a marcat şi o majorare de RGU (unităţi generatoare de venituri), de la 20,7 milioane în anul 2022, la 23,9 milioane în 2023 (+14,8% faţă de 2022), principalele contribuţii fiind produse de RGU pentru serviciile de telefonie mobile din România şi Spania. Segmentul de telefonie mobilă rămâne producătorul principal al numărului de RGU, cu o contribuţie de 46% din total.

Cheltuielile operaţionale ale companiei s-au majorat cu 9,7%, ca urmare a creşterii şi dezvoltării reţelei şi a majorării bazei de clienţi. Rata de creştere a costurilor operaţionale sub cea a veniturilor a condus la un plus de 19% a indicatorului EBITDA ajustat. În privinţa profitabilităţii nete, excluzând impactul one-offurilor din anul 2022, profitul înainte de impozitare (EBT) a crescut cu 19,3% faţă de 2022, în timp ce profitul operaţional a înregistrat o rată de creştere mai accentuată (21,4%), fapt ce s-a datorat în mare parte controlului asupra costurilor, în linie cu aşteptările companiei şi cu dezvoltarea activităţii.

În România, Digi a raportat o îmbunătăţire a principallior indicatori, toate segmentele de servicii înregistrând rezultate pozitive. Astfel, cea mai proeminentă creştere a fost realizată de segmentul de servicii de telefonie mobilă, care a ajuns la 5,8 milioane RGU (+18% faţă de 2022), iar împreună cu restul serviciilor, numărul total de RGU de pe piaţa românească a atins 16,9 milioane de clienţi la finalul anului 2023, (+9%).

TradeVille: 2024 - anul transformării pentru Digi Communications

Perspective de consolidare

Conform declaraţiilor directorului general, Serghei Bulgac, "în 2024 Digi este pregătită pentru un an de transformare, compania continuând să îşi consolideze prezenţa pe pieţele de bază din România şi Spania, coroborat cu extinderea prezenţei în Portugalia şi Belgia". Astfel, conform declaraţiilor CEO-ului, în România, Digi doreşte să stimuleze în continuare creşterea organică prin îmbunătăţirea infrastructurii reţelei proprii, cât şi prin extinderea ofertelor de servicii. În Spania, achiziţia de noi licenţe de spectru alături de lansarea recentă a serviciilor 5G vor spori semnificativ capacităţile reţelei, oferind clienţilor conectivitate de mare viteză la preţuri accesibile, notează TradeVille.

Pe de altă parte, intrarea pe noile pieţe din Belgia şi Portugalia, reprezintă stabilirea unei poziţii solide pe piaţa din Europa, bazată pe abordarea inovatoare şi centrată asupra clientului. Optimismul şi importanţa anului 2024 este întărită de CEO-ul companiei: "2024 se declară a fi un an de referinţă pentru Digi pe măsură ce continuăm să evoluăm, să inovăm şi să conectăm comunităţi în Europa".

Acţiunile Digi au urcat cu 50% în ultimul an

Pe piaţa de capital din România, acţiunea Digi a avut un avans de 50% în ultimul an, generând unul dintre cele mai semnificative randamente dintre companiile aflate în indicele BET. În comparaţie cu alte companii competitoare cu activitate în România, precum Orange şi Vodafone, care au marcat scăderi de 1%, respectiv 24% în ultimul an, evoluţia Digi a fost una net pozitivă.

În baza raportului lunar de la BVB, în ianuarie 2024, Digi se situează pe locul 15 în topul companiilor listate de la BVB după valoarea tranzacţionată, cu un turnover de 18,3 milioane de lei, respectiv pe poziţia a noua în funcţie de capitalizarea bursieră.

În anul 2024, până în prezent, acţiunea Digi a marcat o evoluţie pozitivă (+13,1%), peste evoluţia indicelui BET din care face parte şi care a înregistrat un avans de 5,5%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea Digi

Oportunităţi

- Venituri recurente: Fiind o companie ce generează venituri recurente pe o baza geografică diversă, compania nu depinde de clienţi semnificativi, ceea ce oferă o flexibilitate ridicată atât în atragerea de noi clienţi, cât şi în negocierea unor preţuri reduse.

- Leverage: Compania are un grad de îndatorare netă de 2,5, reflectând un nivel sustenabil şi solid la nivel financiar, pentru a continua să acceseze finanţare atât bancară, cât şi prin emsiuni de obligaţiuni, pentru continuarea dezvoltării şi extinderii activităţii.

- Pieţe noi: Recent, Digi şi-a început programul de expansiune în ţări precum Portugalia şi Belgia, extinzându-şi baza de clienţi. Totodată, preţurile relative reduse ale Digi pot oferi un avantaj competitiv în lupta cu alte companii din industrie, precum Orange sau Deutsche Telekom.

Riscuri

- Preţ ţintă: Conform site-ului de specialitate Factset, în baza opiniilor a trei analişti, preţul ţintă pentru acţiunea Digi Communications pentru următoarele 12 luni este de 47,5 lei/acţiune, oferind o uşoară scădere de 5% faţă de preţul de piaţă actual.

- Evaluare: Digi se tranzacţionează în prezent la un multiplu de preţ P/E de 10,3, cu mult sub nivelul competitorului Orange, dar peste valoarea înregistrată de Deutsche Telekom sau Vodafone, care înregistrează un mutliplu P/E de 6,1, respectiv 2,1.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, BVB, Statista, AlphaSpread, platforma TradeVille.

----------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb