TradeVille: 2B Intelligent Soft continuă investiţiile în produsele proprii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie

TradeVille: 2B Intelligent Soft continuă investiţiile în produsele proprii

2B Intelligent Soft SA a încheiat anul 2023 cu venituri din exploatare şi profit net peste nivelul estimat în BVC revizuit. Compania îşi propune pentru anul 2024 să continue programul de investiţii în produsele proprii şi să îşi consolideze parteneriatele existente, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

2B Intelligent Software este o companie care furnizează servicii de dezvoltare software şi servicii IT, Infrastructură şi Cloud, fiind de asemenea implicată în diferite tipuri de proiecte. Compania deţine experienţă în dezvoltarea de proiecte complexe în diferite sectoare de activitate precum Inginerie Industrială, FMCG, Media, Agricultură, Publicitate şi Asigurări. Compania se bucură de o serie de avantaje faţă de competitorii săi datorită produselor sale standardizate, fiind, totodată, singurul dezvoltator românesc al unor soluţii de tip FSM (Field Service Management). Compania livrează servicii prin intermediul a două linii de business: Dezvoltare Software şi Infrastructură IT & Cloud.

Conform datelor BVB, în cadrul acţionariatului companiei se regăsesc cofondatorul 2B Intelligent Soft, Vlad-Emil Bodea, fost inginer software, cu o vastă experienţă în dezvoltarea platformelor de comunicaţii, cu o participaţie de 28,32% din capitalul social, şi Radu Scarlat, partener după doi ani de la înfiinţarea companiei, cu 28,32%. Restul acţiunilor sunt deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Compania are în prezent o capitalizare de piaţă de 173,8 milioane de lei.

Conform deciziei Consiliului de Administraţie, începând din 20 octombrie 2023, Radu Scarlat ocupă funcţia de CEO pentru o perioadă de patru ani şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Transformarea digitală va continua în toate industriile

Conform datelor INS, industria IT&C din România reprezenta aproximativ 6,6% din Produsul Intern Brut în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică de 4,8% din anul precedent, pe fondul unui nivel al activităţii în creştere cu 20%. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C a atins valoarea de 9 miliarde de euro, urmând ca în 2025 să ajungă la o pondere de 10% din PIB, segmentul înregistrând o rată anuală de creştere medie de 16% pe an. Totodată, ponderea valorii adăugate brute a sectorului IT&C în PIB-ul României a avut o tendinţă ascendentă şi în primul trimestru din 2023, ajungând la 8,2%, semnificativ peste media zonei euro, de 4,8%, conform datelor Eurostat.

Se estimează că veniturile pe piaţa serviciilor IT vor ajunge la 1,36 trilioane de dolari în 2024. Segmentul IT Outsourcing domină piaţa, cu un volum preconizat de 512,50 miliarde de dolari în 2024. De asemenea, se estimează că veniturile vor înregistra o rată de creştere anuală compusă (CAGR) în perioada 2024-2028 de 6,75%, ceea ce va conduce la un volum al pieţei de 1,77 trilioane de dolari în 2028. Cheltuielile medii pe angajat pe piaţa serviciilor IT ar urma să ajungă la 388,80 dolari în 2024. În ceea ce priveşte distribuţia acestora, cele mai multe venituri vor fi generate în Statele Unite (495,30 miliarde de dolari în 2024).

Anul 2024 este aşteptat cu optimism, în privinţa revenirii investiţiilor, după ce, în 2023, volumul finanţărilor pentru start-upuri de tehnologie s-a prăbuşit. Transformarea digitală va continua la nivelul tuturor industriilor, în prim-plan fiind tehnologiile noi precum inteligenţa artificială, machine learning, blockchain, RPA (Robotic Process Automation) şi no-code/low-code.

Conform raportului ANIS Sentiment Survey, 64% dintre companiile IT din România doresc să încheie anul 2024 cu o creştere a numărului de angajaţi, în timp ce 56% dintre acestea preconzieaza că vor înregistra o cifră de afaceri mai mare.

Indicele Confidex, care măsoară nivelul de optimism al managerilor din diferite industrii, a atins valoarea de 50,4 în sectorul IT, peste media generală de 48,1.

TradeVille: 2B Intelligent Soft continuă investiţiile în produsele proprii

2B Intelligent Soft, în indicii MSCI Frontier

2B Intelligent Soft a informat piaţa despre includerea acţiunilor în indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI România Small Cap, începând cu data de 1 martie 2024. MSCI Frontier Markets şi MSCI România, categoria Small Cap, sunt indici de referinţă care urmăresc performanţa acţiunilor companiilor cu capitalizare mică din pieţele de frontieră, inclusiv din România. Includerea companiei în indici marchează un moment important pentru 2B Intelligent Soft (simbol Bento), beneficiind de posibilitatea unei mai bune vizibilităţi în piaţă, precum şi o creştere a lichidităţii. Alături de Bento, din rândul companiilor IT din România prezente în aceşti indici, se numără AROBS Transilvania Software, prezentă încă din toamna anului precedent.

Venituri peste estimările din BVC

În anul 2023, Bento a realizat venituri totale din exploatare în valoare de 58,2 milioane de lei (+64% faţă de 2022), peste estimările din BVC, dintre care 74% au fost reprezentate de cifra de afaceri, iar restul de 24% a fost reprezentat de investiţiile în propriile produse software. Divizia de dezvoltare software a contribuit cu 47% la veniturile din exploatare, în timp ce 53% a fost contribuţia diviziei de Infrastructură&cloud. Cheltuielile operaţionale au marcat o dinamică de creştere mai lentă decât cea a veniturilor (+46%), ajungând la 42,6 milioane de lei. Cea mai mare pondere în rândul cheltuielilor operaţionale a fost reprezentată de costurile de personal, care au crescut cu 158% în ritm anual, pe fondul majorării numărului de salariaţi, de la 62 în 2022, la 91 în 2023. Aceste cifre au condus la un rezultat operaţional de aproape 2,5 ori mai mare şi la un profit net ce exclude cheltuiala nemonetară a programului SOP (Stock Option Plan) în creştere cu 173% faţă de 2022.

De asemenea, compania a înregistrat un grad de îndatorare scăzut de 17%, fiind în poziţia de a putea continua finanţările pentru dezvoltarea activităţii, în timp ce indicatorul lichidităţii curente a marcat valoarea de 3,6, ceea ce demonstrează o bună acoperire a datoriilor curente din activele circulante, notează TradeVille.

Conform directorului general, Radu Scarlat, "2023 a fost un an remarcabil pentru Bento. Creşterea semnificativă a veniturilor şi a profitului net reflectă atât performanţa operaţională, cât şi angajamentul nostru faţă de dezvoltare de soluţii software inovatoare şi furnizarea de servicii la cele mai înalte standard".

Pentru anul 2024, Bento şi-a propus să îşi continue programul de investiţii în produsele proprii şi să dezvolte parteneriatele existente. Totodată, mediul de business se aşteaptă să fie unul plin de provocări, pe măsură ce atacurile cibernetice asupra companiilor devin tot mai frecvente. Compania va folosi expertiza sa operaţională pentru a automatiza operaţiunile clienţilor şi a îmbunătăţi constant soluţiile serviciile şi produsele pe care le livrează.

Bento nu este străină conceptului de AI, pe care îl foloseşte în produsul propriu numit "Granal", unde conceptul de inteligenţă artificială ajută la determinarea volumelor de materiale depozitate pe suprafaţă sau în magazii, unde nu există cântare sau alte elemente pentru măsurarea cantităţilor. De asemenea, în cadrul produsului propriu Bento Field Service Management, se încearcă dezvoltarea unui algoritm ce include componente AI de planificare automată a rutelor pentru a reuşi să ruteze tehnicienii în teren şi a coordona în mod optim activităţile pe care le au de realizat în teren.

2024 - anul continuării supremaţiei pe bursă?

Pentru Bento, anul 2023 a fost reprezentat de cuvântul "supremaţie" în rândul performerilor de pe BVB, înregistrând cel mai mare randament al unei companii din sectorul IT. Raportat la preţul de închidere din data de 22 februarie 2024, Bento a marcat, de asemenea, cea mai accentuată creştere pe bursă, cu un avans de 214,1%, cu mult peste randamentul generat de alţi competitori din piaţă, precum Arctic Stream (+42,2% în ultimul an) sau Life is Hard (+11,4%) şi care, au înregistrat, de asemenea, rezultate financiare semnificativ îmbunătăţite.

În ceea ce priveşte evoluţia BENTO comparativ cu indicii principali ai BVB, BET şi BETAeRO, ranadamentul investiţiei în compania românească de IT este cu mult peste (+26,6% pentru indicele BET, respectiv +13,8% pentru BET AeRO).

Dacă ne uităm la indicii internaţionali, NASDAQ 100 Technology Sector, care are în componenţă principalele companii de tech din SUA, a înregistrat o dinamică pozitivă în ultimele 12 luni până în prezent (+52,12%), peste randamentul obţinut de S&P 500 (+26,6%) sau Dow Jones (+19,2%). Această evoluţie a fost impactată în principal de boom-ul Inteligenţei Artificiale, propulsând acţiunile unor companii precum Nvidia şi Microsoft la niveluri record.

De la începutul anului până în prezent, acţiunea Bento înregistrează un avans de 16% pe fondul a 2.078 de tranzacţii, peste cel al indicelui BETAeRO din care face parte şi care a urcat cu 12,2%. Prin îndeplinirea obiectivelor din BVC, alături de noile contracte semnificative semnate şi de estimările îndrăzneţe pentru anul 2024, Bento se situează în poziţia de a-şi păstra supremaţia în rândul top performerilor din industria IT de la BVB.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea BENTO

Oportunităţi

- Grad de îndatorare scăzut: În condiţiile în care compania înregistrează un grad de îndatorare scăzut, acest lucru permite Bento să atragă finanţări suplimentare pe viitor fie din credite bancare, fie din emisiuni de obligaţiuni pentru investiţii suplimentare în dezvoltarea activităţii.

- Depăşirea BVC şi creştere: Constant, Bento îşi depăşeşte obiectivele din BVC atât în privinţa veniturilor, cât şi în cea a profitabilităţii, demonstrând capacitatea companiei de a-şi îndeplini cerinţele faţă de investitori şi clienţi. De asemenea, compania a realizat o rată de creştere sustenabilă în ultimii ani, uneori dublând profitabilitatea operaţională şi pe cea netă faţă de rezultatele unui an anterior.

- Portofoliu divers de clienţi şi noi funcţionalităţi: Compania înregistrează în prezent un portofoliu vast de clienţi din diferite industrii precum energie, sănătate, telecomunicaţii, agricultură, industria alimentară, petrol şi gaze. De asemenea, Bento a adăugat o serie de noi funcţionalităţi propriilor produse software, precum modulul de "asset management" şi modulul de "stock management".

Riscuri

- Macro: Activitatea şi veniturile companiei pot fi afectate de condiţiile generale ale mediului economic din România, iar o încetinire sau o recesiune economică ar putea provoca efecte negative asupra profitabilităţii şi a operaţiunilor. De asemenea, politicile fiscale cu impact direct asupra industriei IT ar putea provoca o serie de oscilaţii în rândul cheltuielilor de personal cu efect direct asupra rezultatelor financiare viitoare.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport şi comunicat companie, BVB, INS, Gartner, Statista, msci.com, MarketWatch.

------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Analiza TradeVile este mai complexa decat raportul anual (preliminar, cel final va oferi informatii mai detaliate) al Bento, de saptamana trecuta, oferind cateva amanunte privind activitatea companiei.

    Din conferinta de presa am inteles, printre cuvinte, de la colegul lui Radu Scarlat, ca nu vor investi prea mult in 2024, asteptand sa culeaga roadele investitiilor anterioare, si ca vor acorda dividende mai generoase. Cu toate acestea, chiar la un dividend de 0.5 lei (pe care il estimez eu), randamentul va fi minuscul relativ la pretul actual sau la pretul de la anuntarea acestuia. Firesc, cu cat costul mediu al fiecaruia dintre noi este mai mic la Bento, cu atat randamentul va fi putin mai mare.  

    Precum am anticipat saptamana trecuta, scriind in cateva randuri ca "va rupe", CC a confirmat deja si cred ca mai are ceva loc de crestere. Cotatia este deja cu 15% peste valoarea de acum o saptamana. Nici eu nu eram asa de optimist... 

    Arctic Stream va raporta astazi un profit net de peste 10 milioane de lei (sper!). Sa nu uitam ca aceasta companie obtine un astfel de profit cu doar 29 de angajati, dintre care 7 colaboratori. Nu cred ca mai exista la nicio companie de pe bursa noastra o asemenea productivitate. In functie de rezultate si de BVC, poate atinge 40 de lei in cel mult 6 luni.  

    LIH va raporta zilele acestea, dar cred ca profitabilitatea din Q4 va fi serios afectata de SOP...

    1. nu stiu ce pretentii ai la LIH sa raporteze spectaculos....si numele parca e predestinat...Life is Hard...viata e grea...cred cei de la LIH se refera la minoritarii LIH ca au viata grea, care nu primesc gratuite asa cum primesc doar angajatii si doar cumpara din banii lor actiuni la companie ......cu asa management la LIH....chiar ca e viata tot mai grea

      omu e clar ca nu stie ce face, a gamble uit si el pe 4 companii de la bvb si tre sa ne impuie capu cu comentarii la fiecare articol…e genul care se ataseaza de ele…sa vedem pe cine da vina cand nu vor scadea..sigur nu pe el…

      "Omu" face bani, daca i-ai fi urmarit comentariile de-a lungul timpului ai fi vazut ca analizeaza foarte atent rapoartele companiilor in fiecare semestru, e la curent cu fiecare stire in care se anunta un contract important, stie cand sa marcheze profitul si sa se mute pe alta companie, vede unde sunt oportunitati de crestere etc. Sigur, nu se pricepe la fel de mult ca tine astfel incat sa scrie comentarii inutile pe aici ...

      fix ce ai facut si tu acum ;)

      De apreciat interesul si efortul de a urmari publicarea rezultatelor.

      Si mai e de apreciat sustinerea si acumularea la companiile care chiar par serioase si transparente.

      Fiecare are opinia proprie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb