TradeVille: Apple - piaţa nu mai crede în One More Thing...

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2023

TradeVille: Apple - piaţa nu mai crede în One More Thing...

Gigantul american Apple Inc. a raportat al patrulea trimestru consecutiv de scăderi anuale ale cifrei de afaceri, în ciuda faptului că rezultatele au depăşit estimările Wall Street. Vânzările de dispozitive iPhone au generat o creştere de numai 3%, în timp ce serviciile au marcat cea mai mare creştere din trimestrul analizat, de 16%. Ceea ce a dezamăgit însă investitorii au fost prognozele pentru următorul trimestru, fapt care a condus la o scădere cu 3,4% a preţului acţiunilor Apple în sesiunea after-market de după raportare (2 noiembrie), potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Apple este o companie specializată în calculatoare şi produse electronice de consum, renumită pentru crearea iPhone, iPad şi a computerelor Macintosh. Apple este cea mai mare companie listată la nivel global, având o capitalizare de piaţă de 2,77 trilioane de dolari.

Dispozitivele Apple sunt renumite pentru estetica designului şi pentru atenţia acordată detaliilor. Integrarea strânsă dintre hardware şi software conferă sistemelor lor un avantaj de performanţă faţă de sistemele concurente cu specificaţîi similare.

Compania este în prezent condusă de Tim Cook, succesorul fondatorului Steve Jobs, care a decedat în 2011. În timpul mandatului lui Steve Jobs, Tim Cook a fost directorul de operaţiuni al Apple, alăturându-se companiei în 1998, după ce a lucrat pentru scurt timp la producătorul de PC-uri Compaq şi timp de 12 ani la IBM, rivalul Apple încă de la începutul anilor 1980. IBM şi Apple sunt companiile care au introdus cele două platforme standard de microcalculatoare folosite la scară largă în prezent.

Investitorii instituţionali controlează cea mai mare pare a acţiunilor Apple, cu o cotă de peste 61% din total. Cei mai importanţi sunt Vanguard Group, Blackrock şi Berkshire Hathaway, împreună deţinând aproape 21% din acţiunile Apple, potrivit Yahoo Finance.

Vânzările globale de smartphone-uri, în declin

Vânzările globale de smartphone-uri au înregistrat o scădere anuală de 8% în al treilea trimestru din 2023, marcând al nouălea trimestru consecutiv de declin, dar au crescut cu 2% comparativ cu trimestrul precedent. Scăderea anuală a volumelor este în mare parte urmarea unei recuperări mai lente decât se anticipase în cererea consumatorilor. Cu toate acestea, creşterea trimestrială a pieţei şi, în special, performanţa pozitivă din luna septembrie, în ciuda unei singure săptămâni de vânzări iPhone 15, oferă o perspectivă optimistă pentru viitor.

Rivalul sud-coreean al Apple, Samsung, a continuat să conducă piaţa globală, generând o cincime din vânzările totale din al treilea trimestru. Apple s-a clasat pe locul al doilea, cu o cotă de piaţă de 16%, în ciuda disponibilităţii limitate a seriei iPhone 15, care a fost bine primită până acum. Xiaomi, OPPO şi vivo au completat topul celor cinci, dar fiecare dintre cei cinci jucători au înregistrat scăderi anuale. În cel de-al treilea trimestru, toate aceste branduri s-au concentrat pe consolidarea poziţiilor lor în pieţe cheie precum China şi India, în timp ce şi-au încetinit eforturile de expansiune pe pieţele străine.

TradeVille: Apple - piaţa nu mai crede în One More Thing...

În ultimul trimestru din 2023, analiştii se aşteaptă ca majoritatea pieţelor dezvoltate să crească, în mare parte datorită efectului întârziat al lansării noului iPhone, oprind astfel seria de scăderi anuale. Totodată, sezonul festiv în India, urmat de evenimentul Singles' Day - The 11.11 Shopping Festival în China şi frenezia cumpărăturilor de Crăciun şi de sfârşit de an se aşteaptă să impulsioneze piaţa smartphone-urilor în toate regiunile.

Cu toate acestea, pentru întreg anul 2023, analiştii se aşteaptă ca piaţă să înregistreze o scădere de 6% comparativ cu 2022, până la 1,15 miliarde de unităţi vândute, atingând cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

- Apple - pe muchie de cuţit cu rezultatele

Pentru trimestrul al patrulea din exerciţiului financiar încheiat la 30 septembrie, Apple a înregistrat o cifă de afaceri de 89,5 miliarde de dolari, în scădere cu 1% faţă de anul precedent, dar uşor peste estimarea consensuală a Wall Street, de 89,3 miliarde de dolari. Acesta a fost cel de-al patrulea trimestru consecutiv în care Apple a raportat scăderi ale cifrei de afaceri faţă de anul precedent. Profitul net ajustat pe acţiune a fost de 1,46 dolari, uşor peste consensul analiştilor de 1,39 dolari, şi cu 13% peste nivelul din trimestrul al patrulea fiscal 2022.

Pentru întregul an fiscal, cifra de afaceri a Apple a scăzut cu 3%, la 383,3 miliarde de dolari, în timp ce profitul net ajustat pe acţiune a fost de 6,13 dolari, uşor peste nivelul înregistrat anul trecut, de 6,11 dolari.

Pe segmentele de business, Apple a raportat următoarele rezultate trimestriale:

- Vânzările de iPhone - cele mai aşteptate în acest trimestru, fiind primul care include vânzările de iPhone 15, au generat 43,8 miliarde de dolari, în creştere cu 3% faţă de anul anterior şi în linie cu aşteptările analiştilor. iPhone-ul este cel mai important produs al Apple, generând aproape 49% din vânzările totale din acest trimestru.

- Vânzările de MacBooks - au scăzut cu 34%, la 7,6 miliarde de dolari, fiind totodată cu 900 de milioane de dolari sub estimările Wall Street.

- Vânzările de iPads - au fost de 6,4 miliarde de dolari, în scădere cu 10% faţă de anul anterior.

- Vânzările de accesorii şi dispozitive - 9,3 miliarde de dolari, în scădere cu 3% faţă de anul anterior şi cu aproximativ 200 de milioane de dolari sub estimările analiştilor.

- Vânzările din servicii - au generat cea mai mare creştere din acest trimestru, de 16%, ajungând la 22,3 miliarde de dolari, depăşind consensul Wall Street de 21,4 miliarde de dolari.

Cifra de afaceri generată în China, a treia cea mai mare piaţă a Apple, a fost de 15,1 miliarde de dolari, în scădere cu 2,5% faţă de trimestrul similar al anului precedent, în timp ce regiunea Americii a avut venituri de 40,1 miliarde de dolari, în creştere cu mai puţin de un procent. În Europa, cifra de afaceri a scăzut cu 1,5%, până la 22,5 miliarde de dolari, în timp ce în Japonia scăderea a fost de 3,4%, iar cifra de afaceri din restul Asiei a rămas aproape neschimbată, la 6,3 miliarde de dolari.

Compania a declarat că are acum peste un miliard de de abonamente plătite, cu o bază instalată de peste două miliarde de dispozitive, notează TradeVille.

Perspectivele dezamăgesc investitorii

Luca Maestri, directorul financiar al companie, a declarat în cadrul conferinţei cu investitorii că se aşteaptă ca Apple să înregistreze o scădere de aproximativ 1% a cifrei de afaceri în primul trimestru fiscal din cauza fluctuaţiilor valutare, şi a menţionat că acest trimestru va avea 13 săptămâni, în comparaţie cu cele 14 săptămâni din perioada similară a anului precedent. Analiştii estimaseră o cifră de afaceri de 123,1 miliarde de dolari pentru primul trimestru fiscal, însă Apple sugerează un nivel de doar 117,2 miliarde de dolari, în linie cu cifra de afaceri a anului trecut.

Tot în cadrul conferinţei, Maestri a menţionat că se aşteaptă ca veniturile din vânzarea iPhone să crească faţă de anul anterior şi că cele din vânzarea de Mac-uri se vor accelera faţă de trimestrul încheiat în septembrie. Totodată, a declarat că se aşteaptă la o încetinire a creşterii pentru iPad-uri şi accesorii faţă de trimestrul din septembrie. Venitul mediu din servicii per săptămână este aşteptat să crească la un nivel similar cu trimestrul din anul precedent.

Acţiunea Apple a urcat cu 36% anul acesta

Preţul acţiunilor Apple a scăzut cu 1,2% imediat după ce au fost publicate rezultatele, dar a continuat să scadă şi mai mult după ce compania a oferit, în cadrul conferinţei cu investitorii, estimări pentru primul trimestru fiscal, care se va încheia în decembrie. Până la sfârşitul conferinţei, preţul acţiunilor a marcat o scădere de 3,6%.

În 2023, preţul acţiunilor Apple, considerat un barometru al sănătăţii globale şi al cheltuielilor consumatorilor în special, a înregistrat o performanţă de +36,3%, fiind mult depăşit de top performerii Nvidia (+192,95%) şi Meta Platforms (+153,11%). În ultimele trei luni, valoarea de piaţă a celei mai valoroase companii din lume a scăzut cu aproape 400 de miliarde de dolari, preţul acţiunilor înregistrând un declin de 11% de la raportarea rezultatelor financiare din al treilea trimestru fiscal (3 august 2023). Această scădere este puţin ieşită din tiparul Apple, care foloseşte de mult timp sezonul toamnei pentru a lansa anual cele mai mari produse ale sale, inclusiv noile modele de iPhone. Totodată, acesta este primul an de după 2015 în care acţiunile Apple au înregistrat o scădere între Conferinţa Anuală a Dezvoltatorilor Worldwide din iunie şi raportul financiar al trimestrului patru fiscal.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Apple

Oportunităţi

- Cel mai nou procesor Apple: Apple a anunţat recent a treia generaţie de procesoare, numite M3, care va debuta în modelele actualizate ale MacBook-urilor Pro. Acestea sunt primele procesoare de 3 nanometri ale Apple. Compania a informat că noile cipuri sunt cu 40-80% mai rapide decât cipurile M1.

- În mâinile adolescenţilor: iPhone-urile au dominat piaţa smartphone-urilor pentru adolescenţi timp de aproape o decadă, cu o cotă de aproximativ 87%. Recordul de 88% a fost stabilit în primăvara anului 2021, însă ponderea nu a coborât niciodată sub 80% începând cu 2018 şi a fost de peste 60% începând cu 2014.

- "Self-healing" displays până în 2028: în cadrul prezentării celor mai importante predicţii tehnologice pentru 2024, CCS Insight a menţionat că se aşteaptă ca producătorii de smarphone-uri să înceapă să producă telefoane cu ecrane "auto-vindecătoare" în decurs de cinci ani. În 2023, Apple a obţinut un brevet pentru un iPhone pliabil cu o capacitate de a-şi repara display-ul când este deteriorat, patentat încă din 2020.

- Modificări în aplicaţia TV: Apple va reconfigura aplicaţia sa TV ca parte a eforturilor de consolidare a diferitelor oferte video ale companiei, cu scopul de a deveni un jucător mai important în lumea streamingului. Compania se pregăteşte să lanseze o nouă versiune a aplicaţiei în jurul lunii decembrie, ca parte a unei viitoare actualizări a software-ului tvOS.

- Wanted jobs: locurile de muncă la Apple sunt printre cele mai căutate din SUA, cu 53,7 aplicanţi pentru fiecare loc de muncă în fiecare zi, fiind depăşite doar de Netflix, Amazon şi Microsoft în atragerea candidaţilor. Totodată, Apple a evitat în mare măsură concedierile în masă pe care alte companii din tehnologie le-au făcut în repetate rânduri, declarând că este "foarte atent în recrutare".

- BUY: Apple are în prezent 22 de recomandări de BUY ("cumpără"), 15 de HOLD ("păstrează") şi doar două SELL ("vinde"), potrivit WSJ, dar părerile celor mai mari bănci de investiţii sunt împărţite. Preţul ţintă mediu pentru Apple este de 197,47 dolari, cu un maxim la 240 de dolari şi un minim la 125 de dolari, ceea ce implică o creştere medie de 11,2% în următoarele 12 luni, cu un maxim care ar putea genera o creştere de peste 35%, raportat la preţul de închidere din data de 02.11.2023. În octombrie, Jefferies şi Morgan Stanley şi-au majorat ţinta de preţ de la 195 la 220 de dolari, respectiv de la 210 la 215 dolari, în timp ce Bank of America a diminuat-o cu 0,3%, la 173 de dolari. Barclays a oferit cel mai mare downgrade din octombrie, de -2,66%, de la 167 la 166 dolari.

Riscuri

- iPhone second-hand: analiştii de la CCS Insight estimează că, până la finalul anului, mai mult de jumătate din cele 1,3 miliarde de iPhone-uri aflate în uz vor fi second-hand. Această prognoza evidenţiază durata tot mai mare de viaţă a smartphone-urilor Apple, CCS susţinând că, începând din 2024, durata medie de viaţă a unui iPhone va fi de opt ani, fiind de departe cel mai refolosit smartphone. Dar situaţia nu îngrijorează deocamdată afacerea Apple, pentru că, pentru fiecare persoană care cumpără un iPhone, chiar şi second-hand, compania câştigă din abonamentele lunare la servicii precum Apple TV sau Apple Fitness. Cu toate acestea, cu siguranţă există un moment cândva în viitor când acest lucru ar putea deveni problematic pentru Apple.

- Evaluarea companiei: cu un P/E (TTM)* de 29,24, Apple depăşeşte de 1,6 ori media sectorului de 17,65, fiind mai scumpă decât Alphabet (24,27) şi Meta Platforms (27,52), dar mai ieftină decât Microsoft (33,12), Amazon (70,98) şi Nvidia (80,62), potrivit datelor Seeking Alpha la 03.11.2023. Totodată, P/E al Apple nu depăşeşte considerabil P/E al S&P 500 (24,59), spre deosebire de Microsoft, Amazon şi Nvidia, ceea ce o face încă o companie atractivă prin comparaţie cu acestea.

- Insider Trading: în ultimele 12 luni, persoanele cu funcţii de conducere au realizat doar tranzacţii de vânzare pentru acţiunile Apple, valoarea acestora ridicându-se la 153,9 milioane de dolari, din care 33% au fost vândute doar de Tim Cook. Totodată, tranzacţii de vânzare au fost realizate şi de 14 membri ai Congresului american.

- Tensiuni între China şi SUA: tensiunile între China şi SUA ar putea afecta pe termen lung afacerea Apple, mai ales după ce China a impus interdicţii de utilizare a iPhone-urilor şi a altor dispozitive Apple pentru angajaţii guvernamentali. Lucrurile s-au complicat şi mai mult după ce rivalul vechi al Apple, Huawei, pare să fi revenit, compania lansând un nou smartphone în septembrie, numit Mate 60 Pro, capabil de viteze 5G, chiar dacă sancţiunile SUA ar fi trebuit să ii interzică companiei cipurile necesare pentru o astfel de performanţă. Datele arată că Huawei a câştigat aproape 4% cota de piaţă în China în al treilea trimestru din 2023, în timp ce Apple a pierdut 1%.

TradeVille: Apple - piaţa nu mai crede în One More Thing...

* P/E (TTM) este calculat ca preţul curent al acţiunilor împărţit la profiturile nete ale companiei în ultimele 12 luni. Calculul este realizat pe baza raportărilor Non-GAAP.

-------------------------------------------------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: TechTarget, Forbes, TradingView, Yahoo Finance, Counterpoint Research, raport companie, Barron's, WSJ, CNBC, Market Beat, The Economic Times, Bloomberg, AppleInsider.

-------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb