TradeVille: Arctic Stream face paşi spre realizarea obiectivelor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie

TradeVille: Arctic Stream face paşi spre realizarea obiectivelor

Arctic Stream SA a raportat, pentru primele nouă luni, o creştere cu 15% a cifrei de afaceri, reuşind să realizeze 75% din cifra de afaceri bugetată pentru acest an, cât şi 69% din profitul net bugetat, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Arctic Stream este o companie românească fondată în 2017, specializată în soluţii avansate de infrastructură IT şi networking pentru companii mari şi medii din diverse industrii. Compania oferă servicii integrate în domenii precum reţele de date, securitate cibernetică, cloud computing şi data center, colaborând cu parteneri de renume precum Cisco.

Compania se axează pe livrarea de soluţii personalizate şi servicii de consultanţă, cuprinzând vânzarea de produse hardware şi software, implementarea soluţiilor IT şi suport tehnic. Sediul social al Arctic Stream este în Bucureşti, iar compania a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în iulie 2021. Directorul general al Arctic Stream este Dragoş Diaconu.

Industria IT&C, în expansiune

Industria IT&C din România a înregistrat, în 2023, o creştere de 12,16%, atingând o cifră de afaceri de 22 miliarde de euro, cu un avans de 143% faţă de 2018. Sectorul contribuie cu 8% din PIB-ul naţional, consolidându-şi rolul de motor al economiei. Din cele peste 48.000 de companii înregistrate, 45.467 sunt din domeniul IT, iar 2.938 din telecomunicaţii. Dezvoltarea de software la comandă a generat 8,2 miliarde de euro şi a crescut cu 19,92% în 2023, contribuind semnificativ la valoarea adăugată brută (VAB) de 50,9 miliarde de lei.

Politicile fiscale, precum scutirea de impozit pe venit pentru angajaţii IT, au jucat un rol crucial în menţinerea competitivităţii. Eliminarea acestor facilităţi ar putea scădea profitabilitatea companiilor cu până la 26,7%. Contribuţiile fiscale ale angajaţilor din IT au fost cele mai mari din economie, ajungând la 55.777 lei/angajat, iar taxele medii plătite per angajat au fost de 76.992 lei.

În domeniul inovaţiei, deşi 78,8% dintre companii au raportat iniţiative în ultimii trei ani, doar 5,7% au reuşit să lanseze produse proprii pe piaţă. Acest lucru evidenţiază bariere precum lipsa facilităţilor fiscale pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) şi accesul redus la centre de inovare. Companiile medii şi mari alocă până la 12% din bugetele lor pentru R&D, sprijinind creşterea şi diferenţierea competitivă.

Arctic Stream - profit în scădere

Compania a încheiat primele nouă luni ale anului cu o cifră de afaceri de 107,3 milioane de lei, înregistrând astfel o creştere de aproximativ 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul operaţional a înregistrat însă o scădere de 5%, de la 9,7 milioane de lei în trimestrul al treilea din 2023, la 9,2 milioane de lei în acelaşi interval din 2024, în principal din cauza majorării cheltuielilor cu personalul, numărul de angajaţi crescând cu 52%. Aceste investiţii în echipă vin pe de o parte să creeze funcţii noi, acolo unde acestea nu existau, şi pe de altă parte, să susţină dezvoltarea viitoare a echipelor tehnice şi operaţionale. Profitul net a înregistrat, de asemenea, o uşoară scădere, de aproximativ 3%, până la 7,96 milioane de lei, în principal din cauza creşterii cheltuielilor operaţionale cu 17%.

Rezultatul financiar a fost pozitiv, de 355.302 lei, o îmbunătăţire semnificativă faţă de pierderea din anul anterior, datorată eficienţei financiare şi reevaluării plasamentelor financiare şi a deţinerilor în valută.

Obiective strategice neschimbate

"Având în vedere cifrele comunicate până în prezent, considerăm că ne aflăm pe traiectoria corectă pentru a atinge obiectivele financiare stabilite", a declarat CEO-ul companiei, Dragoş Diaconu. Totodată, obiectivele strategice ale companiei rămân neschimbate şi vor privi zona de tehnologie: Cybersecurity şi Cloud şi inovaţie.

Astfel, conform bugetului de venituri şi cheltuieli, cifra de afaceri pentru anul 2024 este de 145 milioane de lei, din care grupul a realizat 75% până în momentul prezent. Profitul net este estimat să ajungă la 11,5 milioane de lei, din care compania a realizat 69%, notează TradeVille.

Preţul acţiunii Arctic Stream, în declins

De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunilor s-a depreciat cu 16%, iar în ultimele 12 luni, cu 10%. Din februarie 2024, preţul acţiunilor Arctic Stream a înregistrat un trend puternic descendent, preţul trecând sub mobila de 200 de zile în iunie 2024, indicând o piaţă în scădere. În ultimele trei luni, preţul s-a mişcat într-un canal lateral, având linia de suport în jurul valorii de 24,2 lei şi linia de rezistenţă în jurul valorii de 25,9 lei. Conform indicatorului MACD, a cărui linie se găseşte peste cea de semnal, am putea asista la o viitoare creştere a preţului acţiunilor.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Arctic Stream

Oportunităţi

- Parteneriat cu Data Core Systems: Parteneriatul strategic cu Data Core Systems, care implică stransferul a 23% din capitalul social al societăţii, a primit aprobare din partea Consiliului Concurenţei. Acesta reprezintă o oportunitate semnificativă de creştere şi consolidare a poziţiei companiei pe piaţă.

- Dividende: Randamentul dividendului oferit de Arctic Stream este de 4,8%, semnificativ mai mare decât cel oferit de companiile de pe piaţa AeRO.

- Preţ ţintă: După încheierea primului semestru din 2024, analiştii de la Goldring şi-au menţinut preţul ţintă de 33-34 lei pentru acţiunile companiei, ceea ce se traduce într-un randament de 30-34% în următoarele 12 luni.

Riscuri

- Acţiunea supraevaluată: Potrivit site-ului de specialitate Simply Wall Street, preţul curent al acţiunilor Arctic Stream reflectă o supraevaluare de 33,8% faţă de valoarea intrinsecă de 18,61 lei, calculată în scenariul de bază.

- Consiliul Concurenţei: Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediul Arctic Stream, alături de alte companii din domeniul IT&C, în cadrul unei investigaţii privind posibile trucări ale unor licitaţii publice legate de echipamentele furnizate de Cisco Systems România. Astfel, în cazul constatării încălcării regulilor de concurenţă, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport şi site companie, Bugetul de venituri şi cheltuieli 2024, presa locală, TradingView, simplywall.st.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. succes AST!

    O companie foarte serioasa. Felicitari!

    Ast an de an divid. mai mari decat fac profit vedete cu mkt cap de N ori mai mare.Si se comporta cu smerenie si respect nu scuipa de la inaltimea milioanelor.Daca risipea cateva zeci de mii pe influencers era la cotatie dubla.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb