TradeVille: BENTO - Sectorul IT din România, în creştere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2023

TradeVille: BENTO - Sectorul IT din România, în creştere

Sectorul IT a încheiat primul semestru din 2023 pe un trend pozitiv, majoritatea companiilor înregistrând creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi la cel al profitabilităţii. De asemenea, evoluţia la bursă per total a urmat un trend ascendent, sectorul IT&C fiind din ce în ce mai atractiv pentru economia românească în contextul unui mediu digitalizat, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

În primele şase luni, majoritatea companiilor din sectorul IT au înregistrat randamente cuprinse între 2% şi 73%, singurele excepţii find iHunt Technologies, Bittnet Systems, Softbinator Technologies şi Safetech Innovations, care au marcat scăderi de 19,05%, 15,06%, 22,46% respectiv 2,1%.

Cel mai ridicat randament a fost marcat de 2B Intelligent Soft, companie specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software, cât şi furnizarea de servicii şi infrastructură cloud, cu un avans de 110,5%. Până la finalul anului, compania are în vizor un profit net de 9,3 milioane de lei, o creştere de 66,1% comparativ cu exerciţiul financiar anterior, veniturile urmând să se majoreze cu 32%, la 47 milioane de lei. Principala contribuţie la creşterea estimată o reprezintă contractul de 32 de milioane de lei cu Distribuţie Energie Electrică România (DEER), privind automatizarea serviciilor de teren şi managementul forţei de muncă.

Poziţia a doua este deţinută de 2Performant Networks, liderul pieţei locale de marketing afiliat, care a marcat în primul semestru din 2023 vânzări generate din platforma proprie de 20,9 milioane de lei, cu 3% peste nivelul bugetat. Pentru finele anului, grupul vizează o cifră de afaceri de 48,6 milioane de lei, o creştere de 39% faţă de rezultatul din 2022, EBITDA de 2,6 milioane de lei, o dublare în comparaţie cu anul anterior, şi un profit net de 863.000 de lei, o majorare de 234% faţă de 2022.

În continuare se află integratorul de infrastructură şi securitate IT Arctic Stream, care a raportat un profit net de 5,83 milioane de lei în semestrul întâi din 2023, cu 185% peste nivelul înregistrat în acelaşi interval din 2022, şi afaceri de 62,7 milioane de lei, plus 125%. De asemenea, compania a încheiat o serie de contracte semnificative anul acesta; din estimările bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2023 reiese un profit de aproximativ 9 milioane de lei, un avans de 23%, şi o cifră de afaceri de 102 milioane de lei, în creştere cu 25% în ritm anual.

TradeVille: BENTO - Sectorul IT din România, în creştere

Următorul loc îi revine grupului de companii de IT Arobs Transilvania Software. Cu o capitalizare bursieră de 862,5 milioane de lei, cea mai mare din sectorul IT, compania afişează de asemenea cel mai ridicat nivel de lichiditate, respectiv 42,5 milioane de lei, fiind pe plus cu 21,7% anul acesta. Controlat de antreprenorul clujean Voicu Oprean, grupul şi-a dublat cifra de afaceri în primele şase luni din 2023, la 131 milioane de lei, în timp ce profitul net a urcat cu 13%, la 19,3 milioane de lei. Recent, acţiunile AROBS au primit o recomandare de cumpărare din partea Wood & Co., preţul ţintă implicând randamente potenţiale de 20% până la 45% în următoarele 12 luni.

Celelalte poziţii sunt ocupate de furnizorul de soluţii şi servicii IT Connections Consult, cu o apreciere a acţiunii de 56,7%, GoCab (+34,1% de la începutul anului), operator al platformei omonime de comenzi taxi, furnizorul de soluţii software Life is Hard (+5,23%), şi deţinătorul brandului Allview, Visual Fan, cu un randament de +8,4%.

Singurii patru emitenţi care înregistrează scăderi ale preţului acţiunilor în anul 2023, fie din cauză că au anunţat pierderi, fie că au raportat scăderi semnificative ale profitului, sunt iHunt Technologies, Bittnet Systems, Safetech Innovations şi Softbinator Technologies. Astfel, iHunt, furnizor şi producător de telefoane mobile şi gadgeturi, a avut un profit de 174 lei în primul semestru din 2023, cu 99% sub rezultatul primelor şase luni din 2022. Acţiunea HUNT este pe minus cu 18,6% de la începutul anului.

Grupul IT Bittnet a încheiat primele şase luni din 2023 înregistrând pierderi de 5,4 milioane de lei, de la pierderi de 1,1 milioane de lei în semestrul întâi din 2022. Totodată, veniturile din contractele cu clienţii au crescut cu 110%, la 146,1 milioane de lei. De asemenea, dinamica acţiunilor constă într-un declin de 15,06%.

Lista este completată de Softbinator Technologies, producător de software ale cărui acţiuni s-au depreciat cu 22,46%. La 30 iunie 2023, compania a înregistrat o pierdere de 567.000 lei, după un profit net de 2,1 milioane de lei anul trecut, şi vânzări de 17,6 milioane de lei, +45% faţă de primele şase luni din 2022. Criza de pe piaţa tehnologiei, pornită în SUA, s-a răspândit peste tot, ajungând şi în România, conform raportului companiei.

TradeVille: BENTO - Sectorul IT din România, în creştere

Industria IT, principalul motor al economiei din România

Ponderea valorii adăugate brute a sectorului IT&C în PIB, în România, a avut, de asemenea, o tendinţa ascendentă, înregistrând o valoare de 8,2% în primul trimestru din 2023, semnificativ peste media zonei euro, de 4,8%, conform datelor Eurostat. Acest lucru indică faptul că România ar putea face din sectorul IT&C principalul motor al economiei, în principal în condiţiile impactului tot mai mare al tehnologiei în perioada actuală. Conform datelor INS, în 2022, contribuţia sectorului IT&C a fost de 6,6%, depăşind ponderea sectorului construcţiilor, a cărui valoare brută adăugată în cadrul PIB s-a redus la 6,3%.

De asemenea, numărul de angajaţi din sectorul seviciilor informatice a înregistrat un ritm de creştere accelerat în ultimii şapte ani, ritmul fiind de peste 8.000 de persoane/an.

TradeVille: BENTO - Sectorul IT din România, în creştere

Companiile tech, rezistente la situaţii de criză

Conform unui studiu realizat de agenţia de marketing Focal Hive, peste 60% din companiile IT din România au înregistrat în 2020, anul debutului pandemiei de Covid, o cifră de afaceri cu aproximativ 50% mai mare faţă de anul 2019, în timp ce 36% dintre ele şi-au continuat planurile de recrutare iniţiate înaintea pandemiei.

Cele mai căutate specializări de către companiile româneşti vor rămâne cele care implică dezvoltarea generală de software (22%), urmate de Business Intelligence & Analytics (13%), UX Development (12%) şi Cybersecurity (11%).

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în sectorul IT

Oportunităţi

- Creşterea ponderii sectorului IT&C în PIB: în contextul cererii tot mai mari a companiilor pentru digitalizare, sectorul IT devine unul dintre principalii piloni în economia românească, atât pentru mediul privat, cât şi pentru sectorul guvernamental.

- Nevoia de securitate cibernetică: în contextul incertitudinii geopolitice la nivel global, cât şi a situaţiei generate de declanşarea războiului din Ucraina, companiile româneşti caută să îşi protejeze datele prin accesarea serviciilor de securitate cibernetică. De acest lucru pot beneficia companiile de cybersecurity din România, precum Safetech şi Fort, fiind cele mai mari companii de cybersecurity de pe piaţa din România.

- Evoluţii pozitive ale rezultatelor financiare şi ale preţului acţiunii: în contextul unui an marcat de dificultăţi macroeconomice, geopolitice, o inflaţie galopantă, creşterea accelerată a dobânzilor şi scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, majoritatea companiilor din sectorul tech au înregistrat creşteri atât în ceea ce priveşte rezultatele financiare, cât şi dinamica preţului acţiunii.

- Impactul Inteligenţei Artificiale: după apariţia renumitului chatbot al OpenAI, ChatGPT, companiile se orientează pe integrarea cât mai accelerată a funcţiilor AI pentru a se diferenţia de competitorii din piaţă şi de a obţine un avantaj tehnologic.

Riscuri

- Recesiune economică: posibilitatea intrării în recesiune economică a principalelor economii la nivel global, poate afecta evoluţia rezultatelor financiare viitoare ale companiilor din industria tech, dat fiind că tot mai multe companii caută să îşi reducă cheltuielile.

- Impactul noului plan de măsuri fiscal: limitarea aplicării facilităţilor fiscale pentru persoanele angajate în industria IT cu venituri de peste 10.000 de lei poate pune presiune asupra retenţiei angajaţilor, companiile fiind, de asemenea, nevoite să majorize costul de personal pentru menţinerea forţei de muncă.

TradeVille: BENTO - Sectorul IT din România, în creştere

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: cursdeguvernare.ro, clubantreprenor.ro, economedia.ro.

--------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb