Un număr de 17 dintre cele 43 companii ale indicelui BET Plus şi-au majorat profitul net, în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Fondul deschis de investiţii ETF BET Patria-TradeVille (Fondul), tranzacţionat la BVB sub simbolul TVBETETF, se adresează investitorilor individuali şi instituţionali care caută să obţină un randament cât mai apropiat de cel al indicelui BET, precum şi expunere pe principalul indice al BVB şi, implicit, asupra companiilor din compoziţia lui.
Indicele BET Plus este unul dintre cei 12 indici ai Bursei de Valori Bucureşti. În componenţa sa se regăsesc 43 de companii, respectiv cele 20 de companii ale indicelui principal BET şi alte 23 de companii listate pe Piaţa Reglementată a BVB.
• Informaţii financiare agregate
Comparativ cu primul semestru din 2022, 17 dintre cele 43 companii ale indicelui şi-au majorat profitul net, 29 dintre acestea raportând, totodată, şi o majorare a cifrei de afaceri. Cel mai mic multiplu P/E la nivelul companiilor din indicele BET Plus este de 1,79, fiind al acţiunii Digi Communications, calculul reflectând profitul excepţional realizat anul trecut. Totodată, cel mai mare multiplu P/E este de 638,36, fiind asociat acţiunii Med Life, care a înregistrat o scădere a profitului net, în primele şase luni ale acestui an.
• Evoluţia indicelui BET Plus
De la începutul anului şi până la data de 13 septembrie 2023, indicele BET Plus a crescut cu 19,8%. Comparativ, indicele BET a avansat cu 20,8%, în aceeaşi perioadă. Evoluţia indicelui BET Plus este net superioară evoluţiei indicelui bursier Dow Jones Industrial Average (DJIA): +4,34%, precum şi peste principalul indice bursier american S&P 500 (+16,82%), dar şi peste evoluţia indicelui pan-european STOXX Europe 600 (+5,83%).
Note explicative privind informaţiile din Tabel 1 şi Tabel 2:
1) Companiile prezentate în tabel sunt ordonate descrescător, în funcţie de evoluţia preţului YTD.
2) N/A = neaplicabil.
3) Evoluţia YTD este evoluţia preţului ajustat (cu dividende şi efectul altor evenimente corporative, după caz) de la data de 30 decembrie 2022 şi până la 13 septembrie 2023.
4) Datele financiare ale Digi Communications N.V. (DIGI) sunt exprimate în EUR. Scăderea semnificativă a profitului net consolidat al grupului Digi provine dintr-un efect de bază. În S1 2022, grupul a vândut operaţiunile din Ungaria, realizând un profit excepţional. Analizând profitul net din activităţi continue, în S1 2023, acesta a scăzut cu 12,8% faţă de nivelul atins în anul anterior.
5) Coloana "Evoluţie preţ înainte de publicare rezultate" prezintă evoluţia preţului în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare înainte de publicarea rezultatelor financiare. Valorile din această coloană exprimă raportul dintre i) preţul de închidere de la ultima şedinţa de tranzacţionare de dinaintea publicării rezultatelor financiare semestriale la ii) preţul de închidere de la şedinţa de tranzacţionare care a avut loc cu cinci zile înaintea primei şedinţe de după publicarea rezultatelor financiare semestriale 2023.
6)Coloana "Evoluţie preţ după publicare rezultate" prezintă evoluţia preţului în prima şedinţă de tranzacţionare de după publicarea rezultatele financiare. Valorile din această coloană exprimă raportul dintre i) preţul de închidere al primei şedinţe de tranzacţionare de după publicarea rezultatelor financiare semestriale 2023 şi îi) preţul de închidere al ultimei şedinţei de tranzacţionare de dinaintea publicării rezultatelor financiare semestriale 2023.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: bvb.ro, patriafonduri.ro, rapoarte financiare companii (bvb.ro), calcule TradeVille
----------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.