În topul celor mai valoroase companii la nivel global se află, în prezent, trei societăţi de tehnologie, Microsoft, Nvidia şi Apple, fiecare valorând puţin peste 3 trilioane de dolari, potrivit unui agregator elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille . Agregatorul analizează evoluţia la bursă a primelor 30 de companii din indicele S&P 500, după valoarea ponderii pe care acestea o deţin în coşul indicelui. Ponderea totală a companiilor analizate se ridică la 50%. Analiza ia în calcul rezultatele înregistrate în primul trimestru al anului 2024 şi evoluţia preţurilor până la data de 5 iunie 2024.
Capitalizarea de piaţă a Nvidia a depăşit, la data de 6 iunie, pentru prima dată, pragul de 3 trilioane de dolari, surclasând gigantul Apple, care, la rândul său, a fost depăşit de Microsoft la începutul acestui an. Ambiţia Nvidia s-ar putea, însă, să nu se oprească aici şi să vedem încă o mutare de poziţie până la finalul anului.
Grupul select al celor trei companii reprezintă acum mai mult de 20% din întreaga valoare de piaţă a indicelui S&P 500, care se situează în prezent la 44,4 trilioane de dolari. Potrivit Barron's, aceasta este cea mai mare valoare de piaţă concentrată în oricare trei companii din indice, din 1980 până în prezent. Piaţa nu a mai fost niciodată atât de concentrată la vârf pe un singur sector. Pentru o imagine mai clară, cele trei companii au cumulat o valoare de piaţă egală cu PIB-ul Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, la un loc.
În 2008, de exemplu, 10% din capitalizarea S&P 500 era reprezentată de Exxon Mobil, Walmart şi Procter & Gamble, în timp ce, în 1999, la apogeul bulei dot-com, companiile de tehnologie - Microsoft şi Cisco Systems - reprezentau numai două din cele mai mari trei companii din indice, a treia poziţie fiind ocupată de General Electric (cu o pondere totală de 12% din coşul indicelui).
Această concentrare pe tehnologie ar putea semnala faptul că giganţii din industrie sunt mult supraevaluaţi şi s-ar putea să asistăm la o serie de ajustări în perioada următoare. Din grupul celor trei, Apple este evaluată la un multiplu P/E de 30,46, fiind uşor mai atractivă decât rivalii săi, Microsoft (36,74) şi Nvidia (71,44). Cu toate acestea, este important de menţionat că P/E al Nvidia a coborât semnificativ în ultima perioadă, în ciuda creşterii exponenţiale a cotaţiei care a fost însă mai mică faţă de cea a profiturilor.
• 78% dintre companiile din S&P 500 au raportat un profit net pe acţiune peste aşteptările analiştilor
În primul trimestru al anului 2024, 78% dintre companiile din indicele S&P 500 au raportat un profit net pe acţiune peste aşteptările analiştilor, în timp ce 61% au raportat o surpriză pozitivă pentru venituri. Aceste rezultate demonstrează o performanţă robustă, în ciuda provocărilor economice actuale.
Selecţia de companii făcută de TradeVille, care reprezintă 50% din ponderea S&P 500, a înregistrat o creştere medie a cifrei de afaceri de 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare mediană a creşterii de 9%. Din punct de vedere al profitului net, situaţia a fost şi mai dinamică, înregistrându-se o creştere medie de 49%.
Pentru al doilea trimestru al anului 2024, 64 de companii din S&P 500 au emis prognoze mai pesimiste decât se aşteptau analiştii privind profitul net pe acţiune, în timp ce 42 de societăţi au emis estimări peste valorile aşteptate de consens. Acest mix de perspective sugerează o incertitudine continuă în ceea ce priveşte performanţele viitoare.
Raportul P/E (preţ/profit) anticipat pe 12 luni pentru S&P 500 este de 20,3. Acest raport este peste media ultimilor cinci ani, de 19,2, şi peste media ultimilor zece ani, de 17,8, indicând o evaluare relativ ridicată a pieţei. Prin comparaţie, valoarea medie a multiplului P/E actual al celor 30 de companii analizate se ridică la 46, fiind de peste două ori mai mare decât evaluarea aşteptată a benchmark-ului.
• AlphaSpread: Preţurile acţiunilor, supraevaluate în majoritate
Potrivit site-ului de specialitate AlphaSpread, preţurile bursiere pentru 24 dintre cele 30 de companii analizate sunt în prezent supraevaluate, raportat la valoarea intrinsecă estimată a acestora. Dintre companiile cu ponderile cele mai semnificative de supraevaluare se numără Eli Lilly, al cărei preţ este supraevaluat cu 60%, urmată de Costco, cu 49%, şi de Nvidia şi Netflix, ambele supraevaluate cu 44% faţă de valoarea intrinsecă.
La polul opus, dintre cele şase companii subevaluate, Chevron se remarcă cu o subevalauare de 15%, urmat de JPMorgan, cu 10%.
• Evoluţia cotaţiilor la bursă
Din punct de vedere al evoluţiei preţului de la începutul acestui an (YTD), performanţele companiilor din componenţa indicelui S&P 500 analizate în acest raport au oscilat de la +147% (NVDA) la -29,5% (TSLA). Dintre acestea, 25 de companii au înregistrat în perioada menţionată evoluţii pozitive şi doar 17 companii au adus randamente mai mari decât cel al indicelui S&P 500 (+12,88%).
În topul performerilor, pe prima poziţie se află cel mai avansat producător de cipuri AI din lume, Nvidia Corp., ale cărei acţiuni au înregistrat o creştere YTD de 147%, tranzacţionându-se în prezent la maxim istoric: 1224,4 dolari. Compania a realizat şi un stock split de 10 la 1, începând cu 7 iunie 2024. Ultimul stock split de 4 la 1 a fost realizat în iulie 2021.
Acţiunile Qualcomm Inc., compania americană de semiconductori şi echipamente de telecomunicaţii, ocupă poziţia a doua în top, cu o apreciere YTD de 46,5%, în timp ce creşterea anuală (YOY) a fost de 88%. În şedinţa din 28 mai, cotaţia a atins un nou maxim istoric, de 217,43 dolari.
Poziţia a treia în topul performerilor este ocupată de acţiunile companiei farmaceutice Eli Lilly & Co., cu o apreciere de 42,7% de la începutul anului. În şedinţa din 23 mai 2024, cotaţia a străpuns nivelul de rezistenţă de la 803 dolari, tranzacţionându-se în prezent la o valoare maximă istorică de 831 de dolari.
La coada clasamentului, cu cele mai slabe randamente YTD, regăsim pe prima poziţie - cu cea mai mare scădere - compania Tesla, -29,6%. Scăderea profitabilităţii companiei, prognozarea unui volum mai mic de automobile produse, precum şi anunţul privind concedierea a peste 10% din angajaţi la nivel global constituie o parte din ştirile ce au impactat evoluţia cotaţiei, care se tranzacţionează în prezent în scădere cu 57,7% faţă de maximul istoric înregistrat în 2022 (414,5 dolari).
În ceea ce priveşte acţiunile Salesforce, acestea afişează o scădere YTD de 10%, la nivelul ultimului an înregistrând o creştere de 12%. Este important de menţionat faptul că, în luna martie 2024, cotaţia a atins un nou maxim istoric, de 318,71 dolari. Deprecierea a venit pe fondul raportării unor rezultate financiare mai slabe şi al unor estimări emise sub aşteptările analiştilor. Într-o singură sesiune bursieră, compania a pierdut peste 21% din capitalizare.
Poziţia a treia în topul companiilor cu cele mai slabe randamente YTD este ocupată de acţiunile Johnson&Johnson, cu o scădere de 6,9%.
Sursele menţionate de TradeVille . în acest raport sunt: analiză TradeVille, FactSet, YahooFinance, Barron's, TradingView, Alpha Spread.
-------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.