TradeVille: Dividende din inovaţie, în SUA

F.A.
Piaţa de Capital / 26 septembrie 2024

TradeVille: Dividende din inovaţie, în SUA

Acţiunile de tip dividend au pierdut din popularitate în 2023. Creşterea dobânzilor a determinat investitorii să prefere obligaţiunile cu randamente atractive, în detrimentul acţiunilor mai riscante care ofereau dividende mai mici. În plus, entuziasmul din jurul inteligenţei artificiale a atras investitorii către companiile de tehnologie de mari dimensiuni, provocând restul pieţei să rămână în urmă. Totuşi, într-un mediu cu dobânzi mai scăzute, investitorii ar putea reveni la companii care îşi recompensează acţionarii prin dividende constante şi atractive. În al doilea trimestru al anului curent, 92% dintre companiile de la nivel global şi-au majorat dividendele, fie le-au menţinut la acelaşi nivel, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS replică performanţa indicelui S&P High Yield Dividend Aristocrats

SPDR S&P US Dividend Aristocrats este un ETF care replică performanţa indicelui S&P High Yield Dividend Aristocrats. Acesta din urmă este compus din acţiunile incluse în indicele S&P Composite 1500 care oferă cel mai ridicat randament al dividendelor de pe piaţa de capital americană.

Pentru ca o companie să fie inclusă în grupul Dividend Aristocrats, aceasta trebuie să îndeplinească câteva condiţii: să fie inclusă în indicele S&P 500, să aibă cel puţin 25 de ani consecutivi de creştere a dividendelor, capitalizarea de piaţă să fie de cel puţin 3 miliarde de dolari şi valoarea medie zilnică de tranzacţionare să se ridice la cel puţin 5 milioane de dolari. Dividend Aristocrats pot ajunge, în cele din urmă, Dividend Kings, dacă ajung la 50 de ani de creşteri consecutive ale dividendelor. Cu toate acestea, doar un număr restrâns de companii ajung la această performanţă. Din cele 4.000 de companii listate în SUA, doar 54 îndeplinesc criteriile în 2024 pentru a fi considerate Dividend Kings.

Plătitori de dividende şi aprecieri peste S&P500

Caterpillar

Caterpillar Inc. este o companie americană specializată în echipamente pentru construcţii, minerit şi alte domenii de inginerie. În prima parte a secolului XX, compania a dezvoltat primul tractor pe şenile. Caterpillar este printre cele mai inovatoare companii care oferă dividende. De la începutul anului 2024, acţiunile Caterpillar au crescut cu aproape 27%, impulsionate de implicarea companiei în noile tendinţe economice, care includ tranziţia energetică şi impactul acesteia asupra vânzărilor companiei, precum şi adoptarea tehnologiilor, cum ar fi e-commerce şi instrumentele digitale, pentru a stimula veniturile din servicii.

Caterpillar este, de asemenea, o companie puternică din punct de vedere al dividendelor. În al doilea trimestru din 2024, compania a raportat un flux de numerar operaţional de 3 miliarde de dolari şi a încheiat trimestrul cu 4,3 miliarde de dolari în numerar. Compania şi-a menţinut angajamentul faţă de acţionari, returnând 0,6 miliarde de dolari prin dividende în acest trimestru.

La data de 12 iunie 2024, Caterpillar a anunţat o creştere cu 8,5% a dividendului trimestrial, la 1,41 dolari pe acţiune. Prin această creştere, compania şi-a extins seria de creştere a dividendelor la 30 de ani consecutivi. Acţiunea are un randament al dividendului de 1,53%, la data de 23 septembrie.

Texas Instruments

Texas Instruments Inc. este o companie multinaţională americană specializată în semiconductori, producând cipuri analogice şi embedded. Compania este recunoscută pentru crearea primului tranzistor de siliciu comercial în 1954, o inovaţie care a revoluţionat industria electronicelor. De asemenea, a fost printre pionierii dezvoltării circuitelor integrate, cunoscute ca cipuri sau microcipuri.

În al doilea trimestru al anului 2024, Texas Instruments a generat un flux de numerar operaţional de 1,6 miliarde de dolari, iar fluxul de numerar liber a fost de 507 milioane de dolari. Compania a returnat acţionarilor peste 1,1 miliarde de dolari prin dividende. Pe lângă angajamentul său faţă de returnarea capitalului către acţionari, Texas Instruments susţine şi o politică de creştere a dividendelor. Seria de creştere a dividendelor companiei se întinde în prezent pe mai mult de 12 ani. Texas Instruments plăteşte un dividend trimestrial de 1,30 dolari pe acţiune şi oferă un randament al dividendului de 2,5%, la data de 23 septembrie. În plus, compania a oferit de la începutul anului o apreciere de 21% a preţului acţiunii.

International Business Machines (IBM)

International Business Machines Corp. (IBM), iniţial recunoscută pentru maşinile sale de perforat cartele, a făcut tranziţia cu succes către computerele digitale pe măsură ce acestea au devenit noul standard tehnologic. De-a lungul timpului, compania a realizat progrese majore în software, memorii de calcul, baze de date, computere personale şi, mai recent, în computere cognitive. Astăzi, IBM se concentrează pe două tehnologii esenţiale: inteligenţă artificială (AI) şi cloud computing. De când Arvind Krishna a preluat conducerea, în 2020, şi a repoziţionat compania în aceste domenii, IBM a înregistrat o creştere constantă a veniturilor. De la începutul anului 2024, acţiunile companiei au crescut cu 35%, iar în ultimul an au oferit un randament de aproape 49%.

În al doilea trimestru din 2024, IBM a raportat venituri de 15,7 miliarde de dolari, în creştere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind estimările analiştilor cu 147 milioane de dolari. Compania a demonstrat o performanţă solidă în generarea de numerar, producând 6,2 miliarde de dolari în flux de numerar operaţional şi 4,5 miliarde de dolari în flux de numerar liber în primele şase luni ale anului. Pe baza acestor rezultate, IBM şi-a ridicat previziunile pentru întregul an, anticipând acum un flux de numerar liber care va depăşi 12 miliarde de dolari.

Pe 29 iulie, IBM a declarat un dividend trimestrial de 1,67 dolari/acţiune, menţinând astfel nivelul anterior. Compania şi-a răsplătit acţionarii cu dividende în creştere constantă în ultimii 29 de ani. În ultimul trimestru, le-a returnat investitorilor 1,5 miliarde de dolari prin dividende. La data de 23 septembrie, acţiunea oferea un randament al dividendului de 3,07%.

Lockheed Martin

Lockheed Martin Corp. este o companie multinaţională americană de apărare, securitate şi tehnologie aerospaţială. Este una dintre cele mai mari companii de apărare din lume, operând în peste 70 de ţări şi având aproximativ 110.000 de angajaţi. Este recunoscută pentru proiectarea şi fabricarea unei game largi de sisteme militare şi de securitate, inclusiv avioane de luptă, elicoptere, sisteme de apărare antirachetă, nave de război, sateliţi, echipamente de comunicaţii şi soluţii de securitate cibernetică.

Lockheed Martin a depăşit aşteptările financiare în ultimul trimestru, impulsionată de creşterea cheltuielilor de apărare la nivel global, pe fondul conflictelor geopolitice din ultimii doi ani, precum războiul din Ucraina şi tensiunile dintre Israel şi Hamas. Estimările de venituri pentru întregul an al companiei, de 71 de miliarde de dolari la mijlocul intervalului, au depăşit cu 1,8% estimările analiştilor.

Contractorii din domeniul apărării necesită de obicei expertiză tehnică şi autorizare guvernamentală, ceea ce creează bariere ridicate la intrare şi concurenţă limitată. În plus, tensiunile geopolitice, fie că este vorba de invazia Rusiei în Ucraina sau de agresiunea Chinei faţă de Taiwan, subliniază necesitatea creşterii cheltuielilor pentru apărare. Pe de altă parte, cererea pentru aceste produse poate fluctua în funcţie de bugetele de apărare şi de politicile diferitelor administraţii, dar în prezent, în SUA, ambele administraţii sunt pro apărare. Democraţii au adus cheltuieli impresionante prin ajutoarea către Ucraina, în timp ce republicanii sunt tradiţionali pro armată.

De la începutul anului 2024, acţiunile Lockheed Martin au crescut cu 27,4%, depăşind performanţa generală a pieţei şi a indicelui S&P 500. La data de 23 septembrie, randamentul dividendului a fost de 2,2%, notează TradeVille

Perspective în 2024

După un al doilea trimestru solid şi pentru a reflecta contribuţia importantă a noilor plătitori de dividende din acest an, precum Meta sau Alphabet, Janus Henderson şi-a revizuit în sus previziunile pentru dividendele din 2024. Se aşteaptă acum ca firmele din întreaga lume să distribuie dividende totale de 1.740 miliarde de dolari, o creştere de 6,4% faţă de 2023, peste valoarea de 5% estimată în raportul după trimestrul întâi.

S&P Global Market Intelligence estimează, de asemenea, o creştere de 4% pentru plăţile globale de dividende şi de 6% pentru cele din SUA, care reprezintă cea mai mare piaţă a dividendelor. Prognoza se bazează pe optimismul în creştere legat de redresarea economică a SUA, analiştii aşteptându-se ca toate cele 20 de sectoare să majoreze sumele distribuite ca dividende, în medie cu 6%. Creşterea este susţinută parţial de companiile care au reintrodus plăţile de dividende în 2023, după suspendarea acestora din cauza pandemiei, iar alte companii sunt aşteptate să reia plăţile în 2024.

"Investitorii caută dividende pe termen lung, cu randamente mari, deoarece volatilitatea pieţei se aşteaptă să continue", afirmă analiştii de la Morgan Stanley.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Dividend Aristocrats

Oportunităţi

- Volatilitate mai mică: Companiile care oferă dividende tind să fie mai puţin volatile decât cele fără dividende, făcându-le o opţiune mai bună în timpul perioadelor de scădere bursieră, dar şi, în general, pentru investitorii care doresc să-şi limiteze riscul. Dividend Aristocrats au avut, istoric, pierderi mai mici în timpul recesiunilor, în comparaţie cu indicele S&P 500. De exemplu în 2008, indicele Dividend Aristocrats a scăzut cu 22%, iar S&P 500 - cu 38%. Însă, includerea acţiunilor cu dividende în portofoliul personal sau al unui ETF cu expunere pe acest segment este potrivită în orice moment, indiferent de fluctuaţiile economice, ca parte a strategiei de diversificare.

- Termen lung: Pentru ca o companie să-şi crească dividendele timp de peste 25 de ani consecutivi trebuie să aibă avantaje competitive puternice, care să susţină afacerea pe termen lung.

Riscuri

- Creştere mai lentă: Companiile care plătesc dividende constante sunt mai selective cu proiectele de creştere pe care le abordează, deoarece o parte din fluxurile lor de numerar sunt distribuite acţionarilor. Acest lucru plafonează creşterea companiei, care nu mai poate aloca atât de multe resurse pe partea de cercetare/dezvoltare şi, prin urmare, avansul cotaţiei bursiere nu mai este la fel de impresionantă ca în cazul companiilor de creştere.

- Negarantare: Plăţile de dividende nu sunt garantate. Companiile au libertatea de a reduce sau chiar de a elimina dividendele de la o perioada la alta, ceea ce ar putea afecta performanţa ETF-ului. Conform S&P Dow Jones Indices, între sfârşitul anului 2008 şi 2019, un total de 33 de companii au fost eliminate de pe lista Dividend Aristocrats. Acest lucru indică faptul că, deşi acţiunile cu dividende în creştere sunt în general stabile, companii individuale din această categorie pot trece prin schimbări ale politicii de dividend din diverse motive. Exemple notabile includ General Electric şi Pfizer, care au redus temporar dividendele.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: ssga.com, spglobal.com, S&P Global Market Intelligence, suredividend.com, time.com, Barron's, Nasdaq, TradingView, YahooFinance, CNN Business.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Observ ca dividendele se invartesc pe la 2 - 3 % la firmele americane. La noi sunt duble.

    1. acum observa si inflatia,diferential bonds si scrie unde-s mai mari

      Pai la cum scad astazi cand afara cresc de rup nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa fie cand o scade cu adevarat Europa. Dividendele o sa fie 15-20% din pret :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb