TradeVille: Dr. Fischer Dental are rezultate "cariate"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 octombrie

TradeVille: Dr. Fischer Dental are rezultate "cariate"

Grupul Dr. Fischer Dental SA a încheiat primul semestru din 2024 cu o cifră de afaceri în scădere cu 18% comparativ cu acelaşi interval din 2023, în timp ce rezultatul net s-a înjumătăţit, ajungând la 270.290 lei. Rezultatele grupului au fost afectate, în principal, de vânzările mai mici la nivelul filialei din Germania şi de vânzarea laboratorului de tehnică dentară Klein Dental ZTM, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Dr. Fischer Dental, laborator de tehnică dentară cu o istorie de aproape trei decenii pe piaţa din România, ocupă poziţia de lider la nivel naţional. Compania a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe piaţa AeRO, pe data de 22 februarie 2022.

Grupul operează un model de business-to-business (B2B), fiind compus din patru societăţi:

- Dr. Fischer Dental SA (societatea-mamă) şi Dr. Fischer Digital Lab SRL - realizează lucrări protetice

- Smart Dental Services SRL - venituri din chirii (activitate secundară a grupului)

- Dr. Fischer Dental GmbH (înfiinţată în 2022 în Dusseldorf, Germania) - realizează lucrări protetice

Dr. Fischer Dental este controlată în proporţie de aproape 75% de Dr. Fischer and Partners SRL, societate controlată la rândul ei în proporţie de 99,4% de Dr. Antoaneta Fischer, fondatoarea şi CEO-ul companiei. Dr. Antoaneta Fischer deţine peste 30 de ani de experienţă în domeniul medicinei dentare, cu activitate atât pe piaţa din România, cât şi pe cea din Germania. Din totalul de 25% deţinut de persoane fizice, Fischer Caroline Adela Ingrid şi Fischer Danielle Elise controlează, fiecare, câte 5%, în timp ce Bogdan-Marius Chirodea are 0,2% din total.

Kantar: 66% dintre români intenţionează să meargă la stomatolog, în 2024

Conform unui studiu realizat de Kantar, 66% dintre români au declarat că intenţionează să meargă la medicul stomatolog în 2024, acesta fiind cel mai mare procent de intenţie din ultimii şase ani. Bugetul mediu alocat anual pentru servicii stomatologice a crescut cu 300 de lei faţă de 2023, ajungând la 2.238 de lei. Principalele motive pentru vizite sunt controalele generale, tratarea cariilor şi detartrajul. Aproximativ o treime dintre români s-au arătat interesaţi de un abonament stomatologic, interes mai ridicat fiind observat în rândul persoanelor cu venituri mici.

În 2023, doar 56% dintre români au mers la dentist cel puţin o dată, cifră în scădere faţă de anii anteriori, iar majoritatea vizitelor s-au făcut pentru consultaţii, tratamente ale cariilor şi detartraj. Totuşi, incidenţa problemelor dentare, inclusiv extracţiile şi necesitatea implanturilor dentare, a crescut. Deşi 79% dintre români au avut probleme dentare în 2023, mulţi nu le-au rezolvat.

În ciuda faptului că România se situează sub media europeană, sectorul de medicină dentară a înregistrat o evoluţie pozitivă în ultimii ani, cu o valoare de piaţă estimată la 3,7 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 15% faţă de 2021. În 2022, numărul cabinetelor stomatologice a crescut cu 163, ajungând la 16.305, dintre care doar 36 se aflau în sistemul public. Doar 0,23% din bugetul CNAS a fost alocat serviciilor stomatologice, iar CNAS a decontat servicii stomatologice de bază în valoare maximă de 6.000 de lei per cabinet anual.

În ceea ce priveşte jucătorii din domeniu, Dent Estet este liderul pieţei de stomatologie din România, fiind parte a grupului MedLife. Din 2016, anul în care compania a devenit parte din Grupul MedLife, şi până în prezent, Dent Estet a investit peste 12 milioane de euro în infrastructura medicală, notează TradeVille.

Dr. Fischer Dental - cifră de afaceri în scădere

Dr. Fischer Dental a încheiat primul semestru al anului 2024 cu o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei, în scădere cu 18% faţă de primele şase luni din 2023, din cauza diminuării cererii pentru produsele laboratoarelor, cât şi din cauza vânzării unui punct de lucru din Germania. Veniturile din exploatare au scăzut cu 19%, ajungând la 6 milioane de lei, ca urmare a vânzărilor mai scăzute ale filialei din Germania.

La nivel individual, Dr. Fischer Dental a înregistrat o scădere cu 4% a cifrei de afaceri, pe fondul reducerii numărului de comenzi de la clienţi faţă de perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile de exploatare s-au diminuat cu 16%, până la 5,7 milioane de lei, ca urmare a reducerii cheltuielilor cu personalul, care a fost realizată la nivelul tuturor societăţilor din grup.

Astfel, compania a raportat în primele şase luni un profit net de 270.290 lei, în scădere cu 53% comparativ cu primul semestru din 2023.

Gradul de îndeplinire a ţintelor bugetare este relativ scăzut, având în vedere reducerea vânzărilor la nivel consolidat, precum şi efectele negative peste aşteptări ale restrângerii activităţii din anul trecut prin vânzarea laboratorului Klein Dental ZTM. Astfel, compania a realizat 45% din cifra de afaceri bugetată şi doar 19% din profitul net bugetat pentru anul în curs.

Preţul acţiunii Dr. Fischer Dental, în declin

De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunilor Fischer Dental a marcat o scădere de 46%, în timp ce, în ultimele 12 luni, dinamica a fost de -51%. Prin comparaţie cu indicele BETAeRO, care a înregistrat o apreciere de 6,6% în ultimele 12 luni, acţiunile DENT s-au aflat mult sub performanţa acestuia.

Preţul se află într-un trend descendent de la începutul lunii iulie, după o perioada anterioară de consolidare. După publicarea rezultatelor, preţul acţiunilor a marcat o scădere de 13%, atingând un minim istoric de 0,77 lei. Conform indicatorului MACD, a cărui linie se găseşte sub cea de semnal, cât şi a celor două medii mobile exponenţiale de 8 şi 21, care au trecut sub media mobilă simplă de 50 de zile, am putea asista la continuarea unui trend descendent.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Dr. Fischer Dental

Oportunităţi

- Bilanţ solid: Activele lichide reprezintă mai mult de o treime din totalul activelor la nivel de grup şi, similar cu anii anteriori, sunt suficiente pentru a acoperi integral datoriile. Cheltuielile cu dobânzile sunt nesemnificative, deoarece nivelul datoriilor financiare este redus.

- Oferă dividend: Compania a distribuit dividende totale de 843.300 lei, respectiv un dividend brut pe acţiune de 0,0714 lei/acţiune, ceea ce s-a tradus printr-un randament de aproximativ 4%.

Riscuri

- Cerere: În acest an, compania s-a confruntat cu o cerere în scădere pentru lucrările protetice atât pe piaţă internă, cât şi pe alte pieţe europene, ceea ce ar putea afecta vânzările şi lichiditatea companiilor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, reginamaria.ro, BVB, TradingView.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb