TradeVille: Grup Şerban are rezultate în scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2023

TradeVille: Grup Şerban are rezultate în scădere

Grup Şerban Holding SA a obţinut venituri operaţionale de 425 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului (-26% faţă de acelaşi interval din 2022) şi un profit net de 12,4 milioane de lei (-44%). Rezultatele obţinute de companiile din cadrul Grupului au fost afectate de preţurile în scădere ale produselor agricole, de dobânzile în creştere la împrumuturi, dar şi de faptul că unele companii trec printr-un proces de reorganizare care vizează creşterea marjelor pe termen lung. În urma rezultatelor obţinute, conducerea companiei menţine neschimbat BVC-ul aprobat la începutul anului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Grup Şerban Holding reprezintă un grup de firme cu capital românesc, având următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ cu cereale, creşterea păsărilor şi a bovinelor, morărit şi panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine - Băcăniile Şerban), distribuţie şi transport.

Din cadrul Grupului fac parte următoarele companii: Interagroaliment SRL (IAA) - cultivarea şi comercializarea de cereale, plante oleaginoase şi legume pe o suprafaţă de peste 10.000 de ha, deţinând spaţii de depozitare de peste 162.000 tone; Ferma Avicolă Şerban SRL (FAS) - închirierea halelor de producţie şi fabricarea de furaje concentrate pentru vânzare către terţi; Şerban Distribuţie SRL (SD) - servicii de transport şi lucrări agricole către companiile din Grup; Fabrica de Pâine Şerban (FPS) - fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi produselor de patiserie. Compania distribuie produse de panificaţie pentru majoritatea reţelelor de retail sub brandul Granero Şerban.

La data de 30.06.2023, Şerban Lucian Nicolae, fondatorul şi directorul general al Grup Şerban, deţinea 95,82% din capitalul social, în timp ce persoanele fizice aveau 3,79% din drepturile de vot, iar cele juridice 0,38%.

Producţii în creştere, preţuri în declin

Conform datelor Ministerului Agriculturii, până la sfârşitul lunii septembrie, fermierii români au recoltat 99% din suprafeţele cultivate cu grâu, orz, orzoaică, ovăz şi rapiţă, producţiile fiind superioare anului trecut la toate culturile, mai puţin la orzoaică şi ovăz, unde s-a recoltat pe o suprafaţă mai mică. Astfel, s-au obţinut peste 10,9 milioane de tone de grâu, secară şi triticale, în creştere cu 22,6% faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte orzul, producţia recoltată s-a situat la 1,8 milioane de tone (+21,7% în ritm anual), în timp ce producţia de rapiţă a fost de 1,9 milioane de tone (+72%). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, suprafeţele recoltate au fost mai mari la grâu, secară şi triticale, rapiţă, orz de toamnă, orzoaică de primăvară şi mai mici la ovăz şi orzoaică de toamnă.

În prima jumătate a anului curent, odată cu ieftinirea gazelor naturale şi a altor materii prime, piaţa inputurilor agricole a fost influenţată de scăderi de preţ, readucând lanţurile de aprovizionare la normal. În acest sens, producătorii locali şi regionali de inputuri şi-au redeschis treptat liniile de producţie, după ce acestea au fost închise multe luni din 2022. Astfel, problemele apărute în lanţurile de aprovizionare şi penuriile din piaţă s-au redus drastic în prima jumătate din 2023, diminuând preţurile produselor de nutriţie şi ale celor de protecţie a culturilor comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Concomitent, preţurile s-au redus şi pe piaţa produselor agricole, cel al grâului sau porumbului revenind în jurul nivelurilor observate în decembrie 2021, în timp ce pentru rapiţă, orz şi floarea-soarelui s-au înregistrat scăderi chiar şi sub acest prag. La această scădere de preţ au contribuit şi cantităţile record de grâu exportate prin porturile ruseşti.

Grup Şerban, prin intermediul Interagroaliment, exploatează aproximativ 10.000 de ha în cadrul a cinci ferme vegetale pe raza judeţelor Bacău, Vaslui şi Vrancea. Potrivit datelor publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) la data de 20.11.2023, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm prezintă valori satisfăcătoare în judeţul Bacău, în timp ce în judeţul Vaslui aprovizionarea este la nivelul optim (cel mai înalt nivel), iar în judeţul Vrancea este prezentă seceta pedologică moderată, în cea mai mare parte a teritoriului.

TradeVille: Grup Şerban are rezultate în scădere

Contextul economic, nefavorabil companiilor din Grup

În primele nouă luni ale anului, Grup Şerban a înregistrat, la nivel consolidat, venituri operaţionale în sumă de 424,6 milioane de lei, cu 26% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. În acest sens, ca urmare a reorganizării unor linii de business, în vederea creşterii eficienţei operaţionale şi a marjelor, Ferma Avicolă, care în prezent închiriază halele de producţie şi fabrică furaje concentrate, a înregistrat o cifră de afaceri cu 48% mai mică comparativ cu perioada similară a anului trecut, coborând până la 37 de milioane de lei. De asemenea, veniturile companiei de logistică (Şerban Distribuţie) din cadrul Grupului s-au diminuat cu 14%, până la 48,7 milioane de lei. Interagroaliment, care are cea mai semnificativă contribuţie la veniturile Grupului, şi-a diminuat veniturile operaţionale cu doar 3%, până la 340,6 milioane de lei, în contextul unor preţuri mai mici pentru produsele agricole şi cu până la 50% faţă de perioada similară a anului trecut.

Concomitent, cheltuielile operaţionale ale Grupului s-au micşorat cu 27%, coborând la 397 milioane de lei. În acest sens, Grup Şerban şi-a îmbunătăţit EBITDA la nivelul Şerban Distribuţie (+39% în ritm anual), Fabrica de Pâine (+5%) şi la Ferma Avicolă (+37%), în timp ce pentru Interagroaliment indicatorul s-a diminuat cu 4%, până la 28,8 milioane de lei. Astfel, la nivel consolidat, rezultatul operaţional obţinut în perioada analizată a fost de 27,9 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de primele nouă luni din 2022.

Rezultatul financiar, fiind vizibil impactat de dobânzile în creştere, s-a concretizat într-o pierdere de 14,5 milioane de lei, în creştere faţă de pierderea de 9 milioane de lei consemnată în perioada ianuarie - septembrie 2022, ceea ce a condus către diminuarea profitului net până la 12,4 milioane de lei (-44%).

În urma rezultatelor obţinute, conducerea companiei îşi menţine neschimbat bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat la începutul anului, estimând că va atinge, la nivel anual, venituri operaţionale în sumă de 591,8 milioane de lei (realizat 71,8% în primele nouă luni) şi un rezultat net de 20,5 milioane de lei (realizat 60,5%), notează TradeVille.

Eficientizarea operaţională în vederea creşterii marjelor este în centrul atenţiei

Conducerea companiei urmăreşte să se dezvolte pe trei mari direcţii pe parcursul următorilor ani:

Dezvoltarea de capacităţi de depozitare în condiţii şi umiditate controlată - îşi propune dezvoltarea unui depozit frigorific pentru legume în vrac şi box cu o capacitate de până la 15.000 de tone.

Continuarea practicilor de agricultură regenerativă - conversia, până la finalul anului, a unei suprafeţe de 7.500 de hectare în sistem no-till (fără perturbare a solului).

Dezvoltarea sistemului de irigaţii - compania îşi propune ca până la sfârşitul anului curent să atingă 1.600 de ha irigate (faţă de1.200 ha la începutul anului), urmând ca până la finalul lui 2024 suprafaţa irigată să ajungă la 3.000 ha.

Evoluţia preţului acţiunii Grup Şerban, în nota industriei

Preţul acţiunii Grup Şerban se situa, la data de 29.11.2023, sub mediile mobile simple de 50, 100 şi 200 de zile, având o variaţie de -15% pe parcursul anului curent, în nota evoluţiilor şterse ale companiilor din sectorul agricol listate la BVB. Spre comparaţie, Holde Agri Invest a înregistrat o variaţie a preţului de -28,3% pe parcursul anului curent, în timp ce cotaţia acţiunii Norofert s-a depreciat cu 35% în 2023.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Grup Şerban

Oportunităţi

- Un model de business rezilient: la nivel consolidat, Grup Şerban a avut afaceri în creştere în perioada 2020-2022, având, de asemenea, un grad de îndatorare relativ redus, precum şi disponibilităţi cash.

- Implicarea operaţională a fondatorului: fondatorul afacerii, Nicolae Şerban, este implicat activ în activitatea operaţională, fiind directorul general al Grup Şerban Holding, precum şi Preşedintele Consiliului de Administraţie.

- Parteneriate cu companii de top: Grup Şerban este furnizor pentru mai multe branduri cunoscute, precum Cargill, PepsiCo, Intersnack, Agricola International, Fermador, Nutriva, ADM, Vittera.

Riscuri

- Lichiditatea scăzută a acţiunii: având un free float de sub 5%, lichiditatea acţiunilor GSH este una scăzută, putând rezulta în variaţii semnificate ale preţului când volume mari sunt tranzacţionate.

- Concentrarea tuturor afacerilor în aceeaşi regiune: grupul îşi desfăşoară activitatea preponderent în zona centrală şi de sud a Moldovei.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, raport semestrial Agricover, agrointel.ro, agro-tv.ro, economica.net, bursa.ro, ANM.

--------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. in ziua analizei GSH listata fara free float iata ca se anunta un alt succes rasunator marca tradevile

    impreuna cu bnet incheie cica cu succes plasament ridicol in care voiau sa vanda 5% adica 60.000 actiuni si au strans subscrieri de ceva peste 40000 pe toate palierele.Dar ei sunt speciali si au mai dat jos vreo 9000 ca nu erau la pret unde FORT are o supraevaluare de sta mata n coada

    51 m lei companie cu nici 20 venituri si pierdere operationala!!!! 

    1. Ca sa ridice 1.676.350 de lei au stat 2 saptamani cu telefoane si mailuri :) Mai mult au costat astea decat comisionul lor.34 de cetateni din zecile de mii cu care se lauda clienti.Vai de steaua lor.

      Bine c au gasit de cine face misto ca daca pe actiunea lor s a terminat macar fac circ cu altele

      E drept ca GSH a vandut tot putin peste 3% ca si FORT doar ca a fost vorba de 12,7 M RON iar la FORT aproape cat cifra de dupa virgula la GSH.Iarasi de notat ca GSH face in RON profit mai mare decat FORT in lei vechi LOL.Una e firma aialalta o maculatura plasata la 2 insi intr-un lift.

      Daca e supraevaluata si se vor inghesui sa vanda dupa listare cei care au actiuni, vom cumpara mai jos ... ramane de vazut cati vor fi dispusi sa vanda daca dupa listare scade puternic ...

      hehe,cine s-o atinge de ele asa sa-i ramana numele

      M-au sunat de la Tradeville sa ma tot 'recruteze' pentru acest PP. Auzi la ei: poate fi urmatorul SAFE!

      Zici ca SAFE e un reper in domeniu.

      Eu nu stiu cine mai are 'nebunia' sa se bage la genul de companii precum FORT (parte a grupului BNET).  

      Au innebunit pe toti clientii cu cash mai mult!Disperare mare pe ei.S-a facut Siminel de bafta brokerilor,rad toti dupa ce au vazut fisierul cu tranzactiile incarcat in Arena.Majoritatea subscrierilor la nivelul minim adica cateva mii de euro!Cea mai mare in jur de 20.000 E.Laplasamentele celelalte nu bagau clientii in seama fara +30000 E cash.Acum i-a adunat de pe strada ca sa iasa juma din suma vizata,care si aia era ridicola.Cel mai mic plasament EVER!Cica e SUCCES sa plasezi 2-3% din capital!Auzi ca s-a stabilit o evaluare :))))))))))) Ce distractie a iesit cu umilinta astora.

      Daca ai cateva mii de eur 'pe liber', de ce 'sa-i bagi' in FORT (BNET) si astfel sa ai actiuni la o companie cu free-float de 3% ce este detinuta de Logofeti??

      Eu chiar nu reusesc sa inteleg cum gandeste un astfel de investitor. Ma depaseste complet.  

      O varianta ar fi: daca e free float mic nu vinde nimeni, daca nu vinde aproape nimeni creste pretul in timp ... partea proasta e ca daca vinde brusc cine un pachet mare, ca s-a plictisit sa astepte, pretul coboara cu liftul ...

      Fort a facut plasament ca nu se putea lista altfel(IPO desigur nu facea).

      Acolo in afara de BNET cu 60% restul sunt la 2-3 firme cu 20% total si 20% persoane fizice care au cumparat de la Bnet acum un an la jumatate fata de evaluarea aata fake din plasament. Acum pricepe oricine de ce conta doar evaluare cat mai mare. Au fost subscrise 43.000 pe mai multe trepte de pret iar smecherii de cartier au sel ectat doar 33000 la pret minim 50,ceilalti au pus la 44 si 47.Deci pe ei exclusiv asta ii interesa, sa iasa evaluarea mare, chiar daca suma atrasa e penibila. 

      Acolo toti urla ca voiau sa vanda si nu aveau cum si le trebuia listare. Stati sa vedeti cand intra in piata. Deocamdata au o intelegere sa faca pretul la inceput dar eu stiu vreo cativa care vor sa scape de ele ca au realizat ca Fort e fara perspective.

      Astia au cost jumatate cat 50 din plasament. Ghici la ce pret le convine sa scape de ele! Astia care au luat in plasament nici nu realizeaza in ce joc cu oferta foarte mare si cerere deloc s-au bagat!  

      Dupa ce s-a intamplat cu Airclaim in prima zi de listare, sunt sigur ca vor sa evite o scadere aprupta similara, pentru ca ar iesi scandal mare si nu da bine la imagine. Probabil o scadere treptata si mai lina a pretului pana la asezarea lui la nivelul corect dictat de piata .

      sigur asa-i planu dar.... sunt f multi care vor sa vanda si ca mereu unii sparg frontu

    cu fondul ala de rulment?

    mai venea un bucatar sa ne vorbeasca una alta pe la diverse emisiuni, acum cine mai vorbeste ? bucataru de ce a plecat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb