TRADEVILLE: Intel Corporation - Livrările de PC-uri îşi continuă declinul

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2023

Intel Corporation - Livrările de PC-uri îşi continuă declinul

Intel Corporation, cu sediul în Santa Clara, California, este unul dintre cei mai mari producători de cipuri semiconductoare din lume.

Compania dezvoltă şi proiectează componente pentru calculatoare şi sisteme de comunicaţii, cum ar fi microprocesoare, chip-seturi, plăci de bază şi produse de conexiune fără fir, precum şi platforme care încorporează aceste componente. Produsele sunt vândute, în principal, producătorilor de echipamente originale şi utilizatorilor de PC-uri şi de produse de comunicaţii în reţea, conform unui raport elaborat de Departamentului de Analiză al Tradeville.

Descrierea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale

Conform ultimelor rezultate financiare raportate de Intel, veniturile totale din trimestrul al patrulea din 2022 au scăzut cu 32% faţă de aceeaşi perioadă din 2021 şi au ajuns la 14 miliarde dolari, sub estimările analiştilor de 14,46 milarde dolari. La nivelul anului 2022, compania a raportat venituri totale de 63,1 mlarde dolari, în scădere cu 20% faţă de 2021. Reducerea se datorează, în principal, diminuării livrărilor de PC-uri, care, conform IDC, au scăzut la 292,3 milioane de unităţi în 2022 (-16,5% vs 2021), forţând astfel producătorii de cipuri să reducă producţia.

Marja brută non-GAAP a scăzut la 43,8% în ultimul trimestru al anului trecut, după ce în 2020 compania înregistra o marjă brută de 58,4%, în timp ce în T4 2021 marja brută atingea nivelul de 55,4%.

Intel a înregistrat o pierdere pe acţiune de 0,16 dolari, în ultimul trimestru din 2022, în timp ce, pentru întreg anul 2022, EPS conform GAAP a fost de 1,94 dolari/acţiune.

Intel Corporation - Livrările de PC-uri îşi continuă declinul

Profitul net a fost de 8 miliarde dolari pentru întreg anul 2022, în scădere cu 59,8% faţă de 2021, pentru ultimul trimestru compania înregistrând o pierdere netă de 0,7 miliarde dolari, faţă de un profit net de 4,6 miliarde dolari, realizat în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Compania a prognozat, pentru primul trimestru din 2023, venituri între 10,5 miliarde şi 11,5 miliarde dolari, sub estimările analiştilor care preconizau venituri totale de 13,93 miliarde dolari. În plus, Intel se aşteaptă la o pierdere pe acţiune ajustată non-GAAP de 0,15 dolari şi o marjă brută non-GAAP de 39%. Pe termen lung, societatea ţinteşte o marjă brută cuprinsă în intervalul 54-58%, în timp ce, pe termen scurt, compania are reţineri cu privire la şansele de redresare a pieţei PC-urilor.

Intel Corporation - Livrările de PC-uri îşi continuă declinul

Consiliul de Administraţie al companiei a aprobat un dividend trimestrial de 0,365 dolari/acţiune, aferent acţiunilor ordinare. Dividendul va fi plătit în data de 01.03.2023 către acţionarii înregistraţi la 07.02.2023.

Evenimente anterioare importante

În decursul anului 2022, Intel a anunţat prima fază a planurilor sale de a investi peste 80 miliarde euro în Uniunea Europeană, în următorul deceniu. Investiţiile vor viza întreg lanţul valoric al semiconductoarelor, de la cercetare şi dezvoltare (R&D) până la tehnologii de ambalare de ultimă generaţie.

În primă fază, compania îşi propune o investiţie de 17 miliarde euro într-o unitate de producţie a semiconductoarelor în Germania şi de a crea un centru de dezvoltare şi proiectare în Franţa.

Informaţii cu privire la sectorul de activitate

Conform raportului World Semiconductor Trade Statistics (WSTS), se estimează că piaţa mondială a semiconductoarelor îşi va încetini creşterea la 4,4% în 2022, după care ar urma o scădere cu 4,1% în 2023. WSTS şi-a revizuit prognozele pentru anul 2022, estimând valoarea totală a pieţei la 580 miliarde dolari, după ce, în raportul din mai 2022, estimările indicau o creştere cu 16% a pieţei, până la valoarea de 646 milarde dolari.

Intel Corporation - Livrările de PC-uri îşi continuă declinul

Evoluţia vânzărilor pe principalele categorii de produse

Scăderea pieţei semiconductoarelor, prognozată pentru anul 2023, va fi determinată, în principal, de segmentul de memorie, care, conform estimărilor, va înregistra o scădere de 17% vs 2022, până la 112 miliarde dolari.

Intel Corporation - Livrările de PC-uri îşi continuă declinul

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt Reuters şi rapoartele socetăţii.

..........................................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.

Lista potenţialelor conflicte de interese

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb