Industria petrolieră a fost afectată în cursul anului curent de scăderea preţurilor combustibililor şi de diminuarea marjelor de rafinare, însă marii producători au reuşit să compenseze prin rezultate operaţionale robuste, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Ultimele două luni au adus o relativă "linişte" pe piaţa internaţională a petrolului, jucătorii fiind într-o stare de repaus în contextul în care ştirile nu au reuşit să impună un trend. Astfel, de la începutul toamnei, barilul de ţiţei a variat într-un interval de preţ de 71-77 dolari, fiind în limita de jos a canalului lateral în care s-a tranzacţionat în ultimii doi ani. Marţi, preţurile ţiţeiului au crescut uşor, după o scădere accentuată în sesiunea de tranzacţionare de luni, atunci când investitorii au luat în calcul o posibilă încetare a focului între Israel şi Hezbollah. Totuşi, temerile privind viitorul rămân puternice. Nouă administraţie din SUA, aliniată cu politicile lui Donald Trump, ar putea reveni la o campanie de presiune maximă asupra Iranului, care acoperă 3% din producţia mondială de ţiţei, ceea ce ar putea scădea semnificativ exporturile iraniene de energie.
Nici la graniţele Europei situaţia nu se prezintă mai puţin tensionată. Ostilităţile dintre Rusia şi Ucraina s-au intensificat în această lună, după ce preşedintele american, Joe Biden, i-a permis Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi Rusia pe distanţe lungi. Conform celor mai recente ştiri, Rusia a reuşit în ultima săptămâna să menţină cel mai alert ritm de cucerire a teritoriilor de la începutul războiului.
Pe de altă parte, OPEC+ a menţionat că va lua în calcul păstrarea reducerilor actuale ale producţiei de petrol şi în 2025, pe fondul îngrijorărilor legate de cerere.
În a doua jumătate a lunii noiembrie s-a desfăşurat şi conferinţa internaţională pentru schimbările climatice, care nu a fost un succes în acest an. COP29, desfăşurat la Baku, Azerbaidjan, a înregistrat progrese limitate în combaterea schimbărilor climatice. Summitul a stabilit un obiectiv de 300 de miliarde de dolari anual pentru finanţarea climatică până în 2035, dar suma a fost criticată ca fiind insuficientă. Victoria lui Donald Trump şi interesele combustibililor fosili au redus ambiţiile globale, iar negocierile privind eliminarea acestora au eşuat.
• SUA - favorizate de preţul gazelor
Se pare că exporturile de GNL din SUA vor marca o creştere importantă în această iarnă, după ce diferenţa de preţ dintre gazele naturale Henry Hub din SUA (preţul de referinţă al gazelor din SUA) şi preţul de tranzacţionare a gazelor TTF din Ţările de Jos (referinţă pentru Europa) a crescut cu peste 30% faţă de media din 2024. Preţurile gazelor naturale din SUA sunt în prezent cu aproximativ 80% mai mici decât preţurile TTF, oferindu-le exportatorilor de GNL posibilitatea de a profita de diferenţa mare de preţ dintre tipurile de gaze.
În acelaşi timp, Ucraina a dat de înţeles că nu va prelungi contractul de tranzit al gazelor naturale din Rusia către Europa prin teritoriul său, ceea ce va tăia încă o rută importantă a gazului rusesc către continentul european. De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia, care deţinea o cotă de piaţă de 35% în Europa pe furnizarea de gaze, şi-a diminuat livrările, o parte din cota de piaţă fiind preluată acum de SUA, Norvegia şi Qatar.
Cu toate acestea, UE nu a reuşit nici până în prezent să renunţe la combustibilul rusesc, Rusia fiind în 2024 al doilea cel mai mare exportator de gaze, după Norvegia, în timp ce importurile ruseşti în 2024 au crescut faţă de 2023.
De la începutul anului şi până acum, preţurile gazelor din Europa au crescut cu 40%, în timp ce cotaţia gazelor din SUA s-a majorat cu 48%.
• Raportări mixte pentru companiile de petrol şi gaze listate la BVB
Companiile de la BVB, din segmentul de Petrol şi Gaze, au raportat mixt pentru primele nouă luni ale anului, marcând o cifră de afaceri cumulată de 46 de miliarde de lei, în scădere cu 10,7% faţă de primele nouă luni din 2023. În acelaşi timp, profitul net cumulat a fost de 6,1 miliarde de lei, în creştere cu 27,3% comparativ cu anul trecut.
Astfel, producătorii de ţiţei, gaze şi produse derivate au marcat o diminuare a veniturilor, pe fondul unor preţuri mai mici pentru gazele naturale. În perioada ianuarie - noiembrie 2024, media preţului de referinţă Brent a fost mai mic cu 2,6%, în timp ce acesta este mai mic cu 20% faţă de recordurile din 2022.
Totuşi, OMV Petrom şi Romgaz au reuşit să obţină un profit mai mare faţă de anul trecut, pe fondul lipsei obligativităţii de a plăti contribuţia de solidaritate.
Pe de altă parte, companiile de utilităţi şi transport de energie au obţinut venituri în creştere, în contextul în care au beneficiat de o majorare a tarifelor reglementate în cursul anului 2024.
• Companiile străine - afectate de marjele de rafinare mai mici
Pe segmentul marilor producători internaţionali, companiile din prezenta analiză au raportat în general în scădere, cifra de afaceri cumulată ajunge la 1,286 miliarde de dolari, mai mică cu 7% faţă de anul anterior, în timp ce profitul net cumulat a înregistrat o scădere de 37,6%, notează TradeVille.
Companiile producătoare din SUA, precum Exxon Mobil, Chevron sau Occidental au fost afectate de marjele de rafinare mai mici, dar au compensat cu o producţie operaţională puternică. Profiturile record înregistrate de companii în perioada în care preţurile petrolului au atins recorduri, au permis cumpărarea unor competitori şi consolidarea pieţei de petrol, ceea ce a determinat în 2024 înregistrarea unor cantităţi de producţie mult mai mari.
Schlumberger, companie care oferă servicii conexe domeniul petrolier, precum iniţierea şi întreţinerea sondelor, este singura din analiza curentă care a înregistrat o creştere a cifrelor financiare, pe fondul continuităţii investiţiilor în segemntul petrolier. În acelaşi timp, compania demarează un program de reducere a costurilor, în vederea consolidării profitabilităţii.
Companiile din SUA au fost mai puţin afectate de scăderi faţă de cele din Europa, atât din punct de vedere al situaţiilor financiare, cât şi al cotaţiei, din cauză că societăţile americane şi-au redus segmentele de "energie verde", pariind pe combustibilii fosili, ceea ce a generat pe termen scurt o valoare adăugată mult mai mare.
• BET-NG, în urcare
Piaţa din România, reprezentată de indicele BET, nu a performat la fel de bine în cursul anului 2024, comparativ cu anul trecut, faţă de alte pieţe, marcând o creştere (YTD) de 10,5% - de peste două ori mai mică faţă de creşterea pieţei din SUA, indicele S&P 500 având o dinamică pozitivă de 25,5%.
În acelaşi timp, indicele care reprezintă piaţa de energie de la BVB, BET-NG a marcat o creştere de 7,9%. Segmentul de energie de la BVB a fost mai slab faţă de cel din SUA, care a avut o dinamică de +13,1% de la începutul anului şi până acum.
La BVB, numai două companii din segmentul petrolier au reuşit să bată piaţa, în timp ce doar trei din cele şapte analizate au reuşit să obţină un randament pozitiv în acest an.
• Ce urmează?
Odată cu o accelerare a ritmului în războiul dintre Rusia şi Ucraina, dar şi cu schimbările semnificative ce urmează să apară în politica SUA, investitorii se pot aştepta la o schimbare de trend în evoluţia petrolului.
Pe 1 decembrie, OPEC+ va organiza o reuniune online pentru a discuta o posibilă amânare a planurilor de creştere a producţiei, care anterior erau stabilite pentru perioada decembrie 2024 - ianuarie 2025. Reducerea voluntară a producţiei de petrol a OPEC+, care a început în 2023 şi continuă până în prezent, are rolul de a menţine ridicate preţurile ţiţeiului. Chiar dacă la începutul reducerilor, organizaţia a menţionat că doreşte menţinerea preţurilor în jurul nivelului de 100 de dolari/baril, OPEC+ a renunţat între timp la acest nivel, întrucât factorii macro au reuşit să menţină preţurile mult mai jos.
Pentru următorul trimestru, marile companii petroliere se aşteaptă la o performanţă operaţională stabilă sau uşor îmbunătăţită faţă de trimestrul al treilea, susţinută de o producţie robustă şi iniţiative strategice.
În concluzie, chiar dacă sectorul petrolier a fost afectat de preţurile în scădere şi nu a mai reuşit să menţină rezultatele record generate în trecut, acesta se află în prezent bine poziţionat, reuşind să se consolideze în jurul unor companii mari, care au arătat o creştere substanţială a producţiei. Temperarea avantului spre surse de energie verde şi reorientarea marilor producători spre investiţii în segmentul combustibililor fosili au creat un mediu care poate fi atractiv pentru investitori.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companii, Reuters, BVB, FactSet, platforma TradeVille, Yahoo Finance.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului