Printre companiile din indicele bursier BETAeRO care au performat cel mai bine în cursul anului 2024 se numără Iproeb (+73%), Visual Fan (+41,1%) şi Air Claim (+38,2%), în timp ce societăţile cu cea mai slabă performanţă în portofoliul investitorilor sunt Softbinator Technologies (-53,9%), Chromosome Dynamics (-63%) şi Firebyte Games (-72,6%), potrivit unui agregator realizat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Acesta analizează evoluţia trimestrială a 23 de companii din cele 34 din componenţa indicelui BETAeRO.
BETAeRO este indicele care reprezintă Piaţa AeRO de la BVB - locul unde se pot lista acţiunile companiilor mai mici, ca IMM-urile sau start-up-urile. Această piaţă este mai puţin costisitoare şi cu cerinţe mai mici faţă de companiile care se listează, comparativ cu Piaţa Principală, ceea ce le permite societăţilor nou venite la bursă să se familiarizeze cu mediul pieţei de capital înainte să facă pasul decisiv de a trece pe piaţa principală.
Indicele BETAeRO cuprinde 34 de companii, dintre care cele mai mari ponderi sunt ale DN Agrar (10,46%), Comvex (10,28%), 2B Intelligent Soft (6,66%) şi Meta Estate (6,16%). Top 3 companii ca mărime din indice sunt Comvex, cu o capitalizare bursieră de 944,1 milioane de lei, urmată de Grup Şerban (311,6 milioane de lei) şi DN Agrar (240,2 milioane de lei).
Indicele pieţei secundare, BETAeRO, înregistrează o scădere de 8,89% în ultimul an şi de 9,44% de la începutul anului, fiind singurul indice de la BVB cu o evoluţie negativă în această perioadă.
• Agregator rezultate
Agregatorul realizat reuneşte companiile din indicele BETAeRO care au raportat pentru trimestrul al treilea din 2024. Întrucât doar companiile listate pe piaţa AeRO din componenţa indicelui BETAeRO Premium au obligaţia să raporteze trimestrial, companiile care au făcut-o voluntar dau un mesaj de transparenţă pentru investitori. În acest an, 23 de companii din 34 au decis emiterea unui raport pentru trimestrul al treilea din 2024, dublu faţă de situaţia din 2023.
Din punct de vedere al performanţei pe bursă, de la începutul anului, din selecţia realizată, cel mai bun randament a fost oferit de Iproeb SA Bistriţa, cu 73%, şi cea mai mare scădere a fost înregistrată de Chromosome Dynamics (-63%).
Iproeb Bistriţa, lider în producţia de cabluri şi conductoare din România a avut un un excepţional, motivat şi prin creşterea cu 63% a profitului în trimestrul al treilea, performanţă datorată în principal sporirii cererii pe piaţa de construcţii şi infrastructură, impulsionată de proiectele de dezvoltare urbană şi modernizarea reţelelor electrice din primele şase luni ale anului.
Bucur Obor SA: În data de 9 august, societatea a vândut un activ, un imobil din Municipiul Bucureşti, Sectorul 5, Calea Rahovei. Preţul de vânzare a fost de 4,35 milioane de euro, iar acest eveniment a dus la creşterea exponenţială a veniturilor şi profitului. Fără acest eveniment, compania ar fi înregistrat o scădere a veniturilor din vânzări de 6%.
Agroserv Măriuţa: Agroserv Măriuţa încheie primele nouă luni din 2024 cu o pierdere netă de 1,6 ori mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2023, impactată de amânarea înregistrării veniturilor din subvenţiile de exploatare şi de un consum propriu mai mare. Totodată, compania şi-a ajustat ţintele bugetate pentru 2024, aşteptându-se acum la o pierdere netă de 4,8 milioane de lei.
Life is Hard: S-au luat în considerare financiarele la nivel individual.
• Top rezultate în BETAeRO
Compania cu cea mai mare cifră de afaceri, în primele nouă luni din 2024, a fost Grup Şerban care a înregistrat venituri din vânzări de 389,3 milioane de lei, în creştere cu 1% faţă de anul trecut şi cu 686% mai mult faţă de mediana veniturilor companiilor analizate. Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri din acest trimestru a fost înregistrată, însă, de Bucur SA, +346% faţă de perioada similară a anului precedent. Creşteri la fel de impresionante au fost realizate de companie şi în cazul profitului net (+592%) şi a EBITDA (+726%).
Valoarea mediană a cifrei de afaceri din cadrul selecţiei este de 49,6 milioane de lei, în timp ce mediana creşterii anuale a cifrei de afaceri este de 11%, notează TradeVille.
• Top scăderi în BETAeRO
La polul opus sunt companiile cu cele mai mari scăderi. În cazul cifrei de afaceri, Adiss a înregistrat cel mai mare regres, cu o diminuare de 41% a veniturilor din vânzări, fiind urmat de Prospecţiuni (-36%) şi Softbinator (-15%).
În cazul profitului net, Bucur SA a reuşit să îi depăşească pe toţi, înregistrând o creştere de +592% a profitului, fiind urmat de Visual Fan (+65%) şi Iproeb (+63%). La polul opus se află Life is Hard (-87%), Bonas (-86%) şi Sipex (-52%).
De menţionat că au fost excluse din analiza variaţiei profitului net companiile care au înregistrat în una dintre perioade pierdere şi în cealaltă profit sau în ambele perioade pierdere.
• Evaluarea companiilor din BETAeRO
Media multiplului P/E pentru cele 23 companii analizate este de 15,4, în timp ce mediana se ridică la 12,9. Printre companiile cu cel mai mic P/E, aproximativ 7-8, se numără MET, BUCV şi IPRU, în timp ce LIH ajunge la 30,5.
Media şi mediana companiilor din indicele BETPlus, care reprezintă piaţa principală de la BVB, au valori similare, de 18,5, respectiv 10,9, ceea ce ilustrează că societăţile sunt la aproximativ aceeaşi evaluare din partea pieţei.
Mediana multiplului P/S în selecţia prezentă de companii este de 1,6, aceeaşi valoare fiind prezentă şi în cazul pieţei mai mari, reprezentată prin BETPlus.
Dat fiind faptul că aceste companii sunt de regulă de tip "growth", o evaluare similară cu cea de pe Piaţa Principală subliniază faptul că în prezent o proporţie mare dintre ele se tranzacţionează la un discount.
Totodată, incertitudinile politice din România care au dus la o scădere accentuată a indicilor de la BVB a contribuit la evoluţia negativă din acest an. În ultimele şedinţe însă, companiile din BETAeRO au fost lideri de performanţă, revenirea fiind mult mai accentuată.
Într-un context macroeconomic cu inflaţie şi dobânzi în scădere prognozate pentru 2025, este de aşteptat ca societăţile cu evaluări în linie cu piaţa şi prospecte bune de creştere organică să înregistreze creşteri ale cotaţiei în viitorul apropiat. Pentru investitorii care doresc expunere pe acestă piaţă este important de menţionat faptul că lichiditatea este destul de scăzută în anumite cazuri şi că ar putea să se orienteze către companii care beneficiază de serviciile unui market-maker, sau ale mai multora, cum este cazul DN Agrar.
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: platforma TradeVille, FactSet.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului