TradeVille: iShares MSCI India UCITS ETF - "a şaptea minune a lumii"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2023

TradeVille: iShares MSCI India UCITS ETF - "a şaptea minune a lumii"

În timp ce economia Chinei încetineşte, iar Occidentul se luptă să evite o recesiune, India pare să înflorească, ajungând în centrul atenţiei investitorilor globali. La sfârşitul lunii noiembrie, valoarea bursei Indiei (NSE) a depăşit piaţa din Hong Kong, devenind astfel a şaptea cea mai mare piaţă de valori din lume, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

iShares MSCI India ETF este un ETF lansat în 2018 de către BlackRock Asset Management, care îşi propune să replice performanţa indicelui MSCI India. Acesta din urmă este conceput pentru a măsura performanţa a 131 de companii de capitalizare mare şi medie listate pe bursa din India, reprezentând aproximativ 85% din totalul pieţei de acţiuni indiene.

La data de 15 decembrie 2023, ETF-ul înregistra o creştere de peste 18% de la începutul anului, cu active nete în valoare de 3,2 miliarde de dolari. Cea mai mare expunere a ETF-ului este pe sectorul financiar (aproape 27% din valoarea de piaţă a fondului), urmat de sectorul tehnologic (13%), bunuri şi servicii de consum (12%) şi sectorul energetic (peste 10%).

India, pe locul al cincilea în topul celor mai mari economii din lume

Cu o populaţie de 1,4 miliarde de locuitori, India se clasează pe locul al cincilea în topul celor mai mari economii din lume, după Statele Unite ale Americii, China, Japonia şi Germania, înregistrând un PIB de 3.730 miliarde de dolari în decembrie 2023, potrivit Forbes. Rata anuală de creştere a PIB-ului se ridică la 5,9%, fiind cea mai ridicată rată de creştere dintre cele mai mari zece economii ale lumii, alimentată de sectoare cheie precum IT, servicii, agricultură şi producţie.

În cel de-al treilea trimestru al anului 2023, economia Indiei a înregistrat o expansiune de 7,6%, după o creştere de 7,7% în trimestrul anterior, depăşind cu mult estimările analiştilor şi proiecţiile Reserve Bank of India (de 6,8%, respectiv 6,5%). Cea mai mare creştere a fost înregistrată de sectorul de producţie (+14%) şi de cel de construcţii (+13,3%), în timp ce exporturile s-au redresat (4,3% faţă de -7,7% în trimestrul al doilea). Pentru anul 2024, Goldman Sachs se aşteaptă ca economia indiană să înregistreze o creştere de 6,3%, beneficiind de o vulnerabilitate redusă la şocuri externe comparativ cu ţările vecine din regiunea Asia-Pacific.

India are două burse de valori principale unde se realizează cea mai mare parte a tranzacţiilor: Bursa de Valori din Bombay (BSE) şi Bursa de Valori Naţională (NSE). BSE a fost fondată în 1875, fiind cea mai veche dintre cele două, având peste 5.600 de firme listate, în timp ce NSE, înfiinţată abia în 1992, are listate doar în jur de 2.100 de companii, însă deţine volumele de tranzacţionare cele mai mari. Aproape toate companiile importante din India sunt listate pe ambele burse, notează TradeVille.

India a depăşit Hong Kong

La sfârşitul lunii noiembrie, valoarea Bursei de Valori Naţionale (NSE) a Indiei a fost de 3,989 trilioane de dolari, depăşind bursa din Hong Kong, evaluată la 3,984 trilioane de dolari, devenind astfel a şaptea cea mai mare piaţă de valori din lume, pe măsură ce optimismul cu privire la perspectivele economice ale ţării creşte.

Nifty 50, principalul indice al NSE, a înregistrat o creştere de peste 18% în acest an, atingând un maxim istoric vinerea trecută, când a închis la 21.456 puncte, îndreptându-se spre al optulea an consecutiv de creştere. În acelaşi timp, de la lansarea sa din 1990, valoarea indicelui a crescut de aproape 54 de ori. Nifty 50 urmăreşte performanţa celor mai mari 50 de companii tranzacţionate la NSE, acoperind 13 sectoare diferite. Deşi deţine un număr relativ redus de companii, Nifty 50 reprezintă peste 60% din capitalizarea de piaţă a acţiunilor listate pe NSE, servind drept referinţă pentru piaţă.

Prin comparaţie, indicele de referinţă al pieţei din Hong Kong, Hang Seng, a înregistrat o scădere de aproape 16% în acest an, marcând cea mai slabă performanţă a unei pieţe majore din Asia-Pacific şi, totodată, al patrulea an consecutiv de declin. Săptămâna trecută, Moody's şi-a redus perspectiva pentru Hong-Kong de la stabilă la negativă, pe fondul relaţiilor deficitare ale oraşului cu China continentală.

India a fost o piaţă remarcabilă în acest an, în regiunea Asia-Pacific. Creşterea lichidităţii, participarea mai mare a investitorilor locali şi îmbunătăţirea dinamicii din mediul macroeconomic glabal pe fondul scăderii randamentelor obligaţiunilor guvernamentale americane au contribuit la stimularea pieţelor de valori ale ţării. Totodată, India se pregăteşte de un an electoral în 2024, analiştii de la HSBC estimând o potenţială victorie pentru partidul naţionalist aflat la guvernare, Bharatiya Janata, ceea ce ar putea declanşa o creştere puternică în primele trei până la patru luni ale anului.

Sectoarele cele mai bine poziţionate pentru anul următor, potrivit HSBC, sunt băncile, sănătatea şi energia, urmate de sectorul auto, retail, imobiliare şi telecomunicaţii, în timp ce sectoarele mai puţîn favorabile sunt FMCG, sectorul utilităţilor şi cel al produselor chimicale.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în companii listate la Bursa din India

Oportunităţi

- Participare internă: India a beneficiat de o creştere a participării interne pe bursele de valori din acest an, în special în zonele cu creştere ridicată, potrivit unui studiu HSBC. "În timp ce investitorii străini tind să fie activi în cazul acţiunilor de capitalizare mare, investitorii locali domină spaţiul acţiunilor de capitalizare mică şi medie, ceea ce explică în parte performanţa superioară şi fluxul disproporţionat mai mare ale fondurilor mutuale domestice către companiile de capitalizare mică şi mijlocie", a remarcat HSBC. Tendinţa se aşteaptă să continue şi anul următor.

- Reduceri ale ratelor dobânzii: Rezerva Federală a Indiei a menţinut rată dobânzii la 6,5%, declarând că se aşteaptă ca economia să crească cu 7% în acest an. Banca centrală a avertizat totuşi că inflaţia, chiar dacă continuă să scadă, rămâne peste ţinta sa. Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă la reduceri ale ratei cu 100 de puncte de baza începând cu august 2024. Ratele mai mici de împrumut stimulează lichiditatea şi încurajează asumarea unui risc mai mare în pieţele bursiere.

- Alegeri 2024: pe măsură ce India se pregăteşte pentru un an elecoral important în 2024, pieţele rămân optimiste cu privire la continuarea politicilor. Sondajele recente arată că există o probabilitate mare ca Bharatiya Janata Party, partid de dreapta, să păstreze puterea. Narendra Modi, prim-ministrul în vârstă de 73 de ani, care a combinat reformele pro-business cu beneficii pentru categoriile defavorizate, se aşteaptă să câştige uşor al treilea mandat în alegerile din primăvară.

- Marile companii îşi mută producţia în India: Apple îşi intensifică eforturile de diversificare a lanţului său de aprovizionare în afara Chinei, pe fondul tensiunilor dintre a doua cea mai mare economie a lumii şi SUA. Astfel, gigantul tehnologic va produce cel puţin 50 de milioane de dispozitive iPhone pe an în India, în următorii trei ani, echivalent cu un sfert din producţia totală. În acelaşi timp, Tesla plănuieşte o investiţie de până la două miliarde de dolari pentru a înfiinţa o fabrică în India, cu condiţia să obţină o reducere de 15% pentru vehiculele importate în primii doi ani. India este a treia cea mai mare piaţă auto din lume. Totodată, Tesla a anunţat în septembrie că intenţionează să-şi dubleze achiziţiile de piese auto din India, ajungând la 1,9 miliarde de dolari în acest an (de la un miliard de dolari anul trecut).

- Performanţe post-listare: Din cele 44 de companii care au fost listate în actualul an fiscal care a început în aprilie, 31 au depăşit indicele NSE Nifty 500 cu o medie de 6% de la listare. Investitorii au pierdut bani doar în cazul celorlalte 13 IPO-uri, unde acţiunile se tranzacţionează, în medie, cu 9,4% sub preţul de listare. Până la 1 decembrie, preţul acţiunilor celor 31 de noi companii au crescut în medie cu 30,5%, mult peste creşterea de 24,4% înregistrată de indicele Nifty 500 între 1 aprilie şi 1 decembrie.

Riscuri

- O piaţă scumpă: acţiunile indiene sunt la fel de scumpe ca cele americane, cu un raport P/E mediu în jur de 25, în timp ce multiplul P/E al pieţelor emergente globale este de aproximativ 12. "India este destul de scumpă la nivel macroeconomic", spune Vishnu Gopal, analist la T. Rowe Price. Potrivit analiştilor, sectorul bancar este încă subevaluat, marile bănci fiind aşteptate să crească de două ori mai rapid decât PIB-ul ţării. Cu toate acestea, acţiunile lor nu sunt încă în trend printre cumpărătorii locali.

- Un decalaj considerabil faţă de China: recentul entuziasm faţă de acţiunile indiene ar putea să nu ţină cont de distanţa pe care India trebuie să o parcurgă în încercarea de a reduce decalajul faţă de China. PIB per capita al Indiei reprezintă doar a şasea parte din nivelul Chinei (aproximativ 2.610 dolari faţă de 12.540 dolari). Stimulentele pentru industrie oferite de prim-ministrul Narendra Modi par să stagneze până acum. Din cele 14 scheme, doar patru au rezultate mai bune decât se aştepta, spun analiştii.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: iShares, MSCI, Forbes India, Trading Economics, Investopedia, Barron's, The Hindu Business Line, CNBC, Trading View, Yahoo Finance, Business Standard.

-------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. India pare urmatorul tigru al lumii.

    1. amprenta demografica cauzeaza boom economic!

      toate tarile / statele ce au avut (au) nasteri copii de 3-5-6 per cap familie au boom in fata.. in doua socuri consecutive urmat de platou cu 1-2 nasteri per familie si dupa 1 nastere intrand in proces invers natalitate. 

      s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb