TradeVille: MedLife îşi consolidează poziţia de lider

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2024

TradeVille: MedLife îşi consolidează poziţia de lider

Performanţa financiară a companiei MedLife SA, respectiv planurile şi perspectivele din perioada următoare au fost aduse în atenţie, la data de 12 iunie, de către CFO-ul Alina Irinoiu, în cadrul conferinţei Quarterly Report, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale private din România, operează 700 de locaţii proprii şi partenere la nivel naţional, având peste 6 milioane de pacienţi unici care au apelat la serviciile grupului de-a lungul timpului, însemnând aproape 30% din populaţia naţională, după cel mai recent recensământ. Din 2010 şi până în prezent, MedLife a reuşit să integreze 86 de companii în cadrul grupului. În ceea ce priveşte structura, compania numără 35 de hiperclinici, 68 de clinici, 39 de laboratoare cu peste 180 de puncte de recoltare de recoltare, 21 de farmacii, o bancă de celule stem, 18 centre de stomatologie şi 15 spitale care integrează patru maternităţi. Totodată, compania deţine cea mai mare bază de clienţi corporate pentru pachetele de prevenţie medicală din ţară, peste 800.000 de angajaţi beneficiind de abonamente medicale la MedLife, dintr-un total de două milioane la nivel naţional.

Capitalizarea MedLife se ridică la peste 2,9 miliarde de lei, fiind a zecea companie din indicele BET. Cei mai mari acţionari ai săi sunt Mihail Marcu, CEO-ul grupului (14,77%), Mihaela Gabriela Cristescu (14,04%), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (13,24%) şi Nicolae Marcu (10,41%). În 2004, Mihail Marcu a preluat afacerea de la mama sa, medicul pediatru Mihaela Gabriela Cristescu, după 11 ani de activitate în domeniul bancar.

Domeniul medical - unul dintre cele mai dinamice sectoare, din perspectiva dezvoltării

În total, primii cinci operatori privaţi de sănătate au depăşit pragul de un miliard de euro afaceri cumulate în 2022, în creştere cu 17% comparativ cu anul precedent. În ultimii ani, domeniul medical a fost unul dintre cele mai dinamice din perspectiva dezvoltării, cu creşteri de două cifre de la an la an.

În topul celor mai mari companii de servicii medicale, în 2022, se situează MedLife, pe prima poziţie, cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creştere cu 26% comparativ cu anul 2021, urmată de Regina Maria, cu o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei (+14%), şi Medicover, care a înregistrat o creştere de aproape 3% a cifrei de afaceri, ajungând la 862,6 milioane de lei.

În 2023, reţeaua Regina Maria a cumpărat 51% din acţiunile clinicilor dentare Dr. Leahnu, intrând pentru prima dată pe zona de stomatologie, acolo unde MedLife activează de şapte ani, după preluarea a 60% din Dent Estet, în 2016. De asemenea, clinica şi-a bugetat 40 de milioane de euro pentru investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii medicale din România. Al treilea jucător din piaţă, Medicover, a deschis un spital în Bucureşti, după o investiţie de 31 de milioane de euro.

MedLife, la Quarterly Report

MedLife a fost pentru prima oară pe scena Quarterly Report, eveniment ajuns la a patra ediţie, în care TradeVille a fost partener. În prezentarea sa, CFO-ul companiei, Alina Irinoiu, a pus accentul pe performanţa financiară a ultimilor ani şi a primului trimestru din acest an, cât şi pe planurile şi perspectivele companiei. Domnia sa a declarat: "Dacă ne uităm la evoluţia veniturilor, o să vedem că acest grup a fost mereu în creştere, creştere obţinută atât prin achiziţii, cât şi prin dezvoltare organică. Dacă ne ducem un pic mai în spate, va spun că Medlife s-a listat în 2016, cu o cifră consolidată de 620 de milioane de lei, ceea ce înseamnă de la listare până în prezent o creştere anuală compusă (CAGR) de 24%".

Linia de business "clinici" rămâne în continuare motorul companiei, reprezentând 38% din cifra de afaceri a grupului, a precizat Alina Irinoiu.

În ceea ce priveşte evoluţia EBITDA din 2019 şi până în 2023, perioada 2020 - 2021 a fost impulsionată de deschiderea a şapte centre de testare PCR, care au contribuit la o profitabilitate bună în perioada respectivă, conducând la o marjă consolidată de 20%. Perioada 2022 - 2023 a fost puternic marcată de proiecte de achiziţii, ceea ce a dus la o presiune asupra profitabilităţii grupului, însă Alina Irinoiu a subliniat că efectele pozitive şi creşterea în profitabilitate se vor vedea ulterior, odată ce achiziţiile încep să îşi producă efectele.

Primul trimestru al acestui an a pus în lumină efectele pozitive ale investiţiilor făcute, ceea ce s-a tradus într-o creştere cu 22% a cifrei de afaceri, ajungând la 647 milioane de lei, aproximativ 15% reprezentând creşterea organică a companiei, restul fiind aportul societăţilor achiziţionate. Profitul net a marcat, de asemenea, o majorare cu 65%.

Anul 2023, marcat de o dinamică pozitivă

MedLife a înregistrat o serie de investiţii desfăşurate în 2023, cea mai mare investiţie fiind făcută în spitalul Nord din Pipera, de aproximativ 30 de milioane de euro. Totodată, după cum a evidenţiat Alina Irinoiu, prioritatea strategică a companiei este dezvoltarea ramurii oncologice, iar pentru a consolida această strategie, MedLife a achiziţionat un nou accelerator de radioterapie, la Braşov, şi a deschis două centre de radioterapie, la Brăila şi Vâlcea.

Lista investiţiilor a fost completată de doi roboţi Da Vinci, în Cluj şi în Sibiu, două tranzacţii mari de tip M&A (spitalul Muntenia din Piteşti şi Grupul Nord), trei fuziuni finalizate în cadrul grupului din Arad, reţeaua Sfânta Maria şi în segmentul farmaceutic, cât şi integrarea serviciilor de wellness (săli de fitness SWEAT Concept) şi dechiderea a două Centre de Medicina Stilului de Viaţă BetterMe, notează TradeVille.

MedLife nu are în vedere acordarea de dividende

Cu privire la planurile pentru 2024, doamna Irinoiu menţionează: "Urmărim să finalizăm spitalul de la Timişoara şi spitalul din Craiova. Spitalul din Timişoara este un spital generalist, pe când cel din Craiova este unul dedicat oncologiei (...). De asemenea, continuăm dezvoltarea în proiectul Medlife medical Park din Bucureşti, prin extinderea capacităţii cu două noi săli de operaţii".

Printre alte provocări se numără şi reducerea treptată a gradului de îndatorare şi consolidarea marjelor EBITDA, cât şi noi achiziţii în tehnologie şi digitalizare. Deoarece compania urmăreşte să se dezvolte şi să crească atât organic, cât şi prin achiziţii, MedLife nu are în vedere pe termen scurt şi mediu acordarea de dividende.

Preţul acţiunii MedLife, în urcare

În ultimele 12 luni, acţiunile MedLife au înregistrat o apreciere de 23,5%, faţă de o creştere de 48% înregistrată de indicele de referinţă al bursei, BET. Avansul a fost favorizat de rezultatele în creştere pentru primul trimestru, şi de investiţiile anunţate de companie. De la începutul anului şi până în prezent, preţul a marcat o creştere de 41%, în timp ce, în ultimii cinci ani, creşterea a fost de 311%.

Preţul acţiunilor MedLife s-a aflat într-un trend descrescător în ultimul an, situându-se sub media mobilă simplă de 200 de zile, reuşind să spargă nivelul în luna mai, când a trecut de pragul de 4,28 lei. După publicarea rezultatelor financiare din primul trimestru, preţul a inversat trendul.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în MedLife

Oportunităţi

- Rezultate pozitive pe majoritatea liniilor de business: MedLife a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 453 milioane de euro, iar pentru anul 2024, compania şi-a bugetat o cifră de afaceri de 525 milioane de euro. Cele mai mari cereri au fost înregistrate de spitale (+39%), de segmentul corporate (+28%), urmate de clinici (+24%) şi laboratoare (+19%).

- Expunere: MedLife este prezentă, de asemenea, în Ungaria, în urma unei achiziţii făcute în anul 2019, cu o clinică specializată în servicii de ginecologie şi o clinică stomatologică. Unitatea reprezintă sub 1% din cifra de afaceri a grupului. CFO-ul a subliniat că MedLife intenţionează să se extindă şi în alte capitale din regiune.

- Personal Genetics: MedLife a achiziţionat laboratorul de genetică medicală Personal Genetics, devenind primul furnizor cu cea mai mare expertiză în zona de genetică şi biologie moleculară din România. În 2023, laboratorul a furnizat o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei.

- Preţ ţintă: Analiştii de la Erste Group au oferit acţiunilor MedLife, pentru următoarele 12 luni, un preţ ţintă de 6,06 lei/acţiune, cu un potenţial de apreciere de până la 15%. Ca urmare a rezultatelor pozitive publicate de companie pentru primul trimestru din 2024, recomandarea emisă de Erste s-a modificat de la "menţinere" la "acumulare".

- MindCare: MedLife intenţionează să îşi extindă la nivel naţional reţeaua sa de psihiatrie şi psihoterapie, MindCare, prin care va oferi servicii integrate de îngrijire a sănătăţii mintale în mai multe oraşe din ţară, începând cu Constanţa şi Craiova. Pe termen mediu şi lung, MedLife îşi propune să dezvolte cea mai mare reţea de centre integrate pentru sănătate mintală la nivel naţional.

Riscuri

- Sezonalitate: Evoluţia EBITDA de la trimestru la trimestru este afectată de sezonalitate, aceasta influenţând marjele de profitabilitate şi marjele EBITDA. Astfel, marja EBITDA de 15,2% din primele trei luni din 2024 a marcat o creştere comparativ cu acelaşi interval din 2023 (14,1%), însă ambele sunt încă sub nivelul din perioada ianuarie-martie 2022, de 17,2%.

Sursele menţionate de TradeVille.în acest raport sunt: raport companie, Business Review, simplywall.st TradingView, BVB.

-----------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. integrarile alea? se gandeste cineva la soft costs? demisiile medicilor care nu accepta politicile impuse de M dupa ce sunt cumparati? review-urile negative cine se ocupa de ele?

    1. corect. o mare prostie s-a facut permitand Pilonului 2 sa detina peste 30% din M - de asta si cotatia e mare la M pentru ca de altfel zboara capete pe banda rulanta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb