TradeVille: MedLife va continua investiţiile în digitalizare şi tehnologie de top

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai

TradeVille: MedLife va continua investiţiile în digitalizare şi tehnologie de top

MedLife SA a încheiat primul trimestru al acestui an cu o cifră de afaceri în creştere cu 22% şi cu un profit net cu peste 55% mai mare comparativ cu primele trei luni din 2023, datorită impactului pozitiv al integrării noilor companii în grup şi al investiţiilor efectuate în ultimii ani, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale private din România, operează 700 de locaţii proprii şi partenere la nivel naţional, având peste 6,5 milioane de pacienţi unici care au apelat la serviciile grupului de-a lungul timpului, însemnând aproape 30% din populaţia naţională, după cel mai recent recensământ.

Grupul este prezent şi în Ungaria prin intermediul a trei unităţi medicale, compania fiind unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa Centrală şi de Est în sectorul serviciilor medicale private, din punct de vedere al vânzărilor. Totodată, compania deţine cea mai mare bază de clienţi corporate pentru pachetele de prevenţie medicală din ţară, peste 800.000 de angajaţi beneficiind de abonamente medicale la MedLife, dintr-un total de două milioane la nivel naţional.

Capitalizarea companiei se ridică la peste 2,2 miliarde de lei, fiind a 12-a companie din indicele BET după acest indicator. Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Mihail Marcu, CEO al grupului (14,77%), Mihaela Gabriela Cristescu (14,04%), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (13,24%) şi Nicolae Marcu (10,41%). În 2004, Mihail Marcu a preluat afacerea de la mama sa, medicul pediatru Mihaela Gabriela Cristescu, după 11 ani de activitate în domeniul bancar.

Domeniul medical, în continuă dezvoltare

Anul 2022 a stat sub semnul "double digit" (creştere de două cifre) pentru aproape toţi jucătorii din piaţa seriviciilor medicale private, crescând peste media pieţei, datorită consolidării businessurilor. În total, primii cinci operatori privaţi de sănătate au depăşit pragul de un miliard de euro afaceri cumulate în 2022, în creştere cu 17% comparativ cu anul precedent. În ultimii ani, domeniul medical a fost unul dintre cele mai dinamice domenii din perspectiva dezvoltării, cu creşteri de două cifre de la an la an.

În topul celor mai mari companii de servicii medicale în 2022 se situează MedLife, pe prima poziţie, cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creştere cu 26% comparativ cu anul 2021, urmată de Regina Maria, cu o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei (+14%), şi Medicover, care a înregistrat o creştere de aproape 3% a cifrei de afaceri, ajungând la 862,6 milioane de lei.

În 2023, reţeaua Regina Maria a cumpărat 51% din acţiunile clinicilor dentare Dr. Leahu, intrând pentru prima dată pe zona de stomatologie, acolo unde MedLife activează de şapte ani, după preluarea a 60% din Dent Estet în 2016. De asemenea, clinica şi-a bugetat 40 de milioane de euro pentru investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii medicale din România. Al treilea jucător din piaţă, Medicover, a deschis un spital în Bucureşti, după o investiţie de 31 de milioane de euro. Printre cei mai mari jucători din piaţă se numără şi Gral Medical, care a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 238 de milioane de lei şi care a început în 2023 planurile de construire a două spitale oncologice, pentru care şi-a bugetat 13 milioane de euro.

Cifra de afaceri a MedLife a crescut cu 22%

MedLife a încheiat primul trimestru al anului 2024 cu o cifră de afaceri consolidată de 647 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de acelaşi interval din 2023, susţinută pe de o parte de creşteri înregistrate de aproape toate segmentele de business, iar pe de altă parte, de strategia de dezvoltare sistemică la nivel naţional, devenind cea mai mare reţea medicală privată din România.

Dintre segmentele de business, spitalele au înregistrat cele mai mari creşteri (+39%), ajungând la 150,9 milioane de lei, pe fondul creşterii numărului de pacienţi şi a venitului mediu. Pe locul al doilea a fost segmentul corporate (+28%), ajungând la 74,2 milioane de lei, urmat de clinici (+24%) şi de laboratoare (+19%).

Cheltuielile operaţionale au marcat o creştere de numai 20% comparativ cu primele trei luni din 2023, în timp ce veniturile operaţionale au urcat cu 22%, ajungând la 648,4 milioane de lei. Prin urmare, profitul operaţional a cunoscut o creştere de 51%, până la 41,7 milioane de lei.

Rezultatul net din primul trimestru al acestui an a marcat o creştere puternică, de peste 55%, ajungând la 13,1 milioane de lei, comparativ cu 8,4 milioane de lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea s-a datorat, în mare parte, creşterii profitului operaţional, însă a fost afectată de adâncirea pierderii financiare, care a ajuns la 22,7 milioane de lei, comparativ cu pierderea de 15,1 milioane de lei înregistrată în perioada similară a anului precedent.

TradeVille: MedLife va continua investiţiile în digitalizare şi tehnologie de top

Pentru anul în curs, MedLife va continua să investească în digitalizare şi tehnologie de top, în special în domeniul roboticii, compania achiziţionând până în prezent trei astfel de roboţi chirurgicali. De asemenea, compania va finaliza proiectele în curs de implementare, precum MedLife Medical Park, şi va inaugura două spitale noi, în Timişoara şi Craiova, preconizate să fie date în folosinţă până la sfârşitul anului. Datorită experienţei acumulate în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, compania a reiterat disponibilitatea de resurse pentru noi achiziţii în 2024.

Acţiunea MedLife - în declin, în ultimul an

Din punct de vedere al evoluţiei preţului în ultimul an, acţiunile MedLife au înregistrat o scădere de 3,35% faţă de o apreciere de 41,5% înregistrată de indicele de referinţă al bursei, BET. Scăderile au venit pe fondul raportării unor rezultele financiare mai slabe faţă de anii anteriori. De la începutul anului 2024, acţiunile M au adus investitorilor un randament de 5,95%, la jumătate faţă de cel înregistrat de indicele BET.

Prognozarea pentru anul 2024 a unor rezultate financiare în creştere a adus optimism printre investitori, la începutul lunii aprile, cotaţia M crescând de la minimul ultimilor trei ani, 3,83 lei, cu peste 11%, la 4,235 lei, în trei şedinţe de tranzacţionare. Preţul evoluează peste mediile mobile EMA de opt, respectiv 21 de zile, însă sub SMA de 200 de zile. Nivelul de 3,83 lei reprezintă o zona importantă de suport, în timp ce nivelul de rezistenţă îl regăsim în jurul valorii de 4,45 lei, notează TradeVille

TradeVille: MedLife va continua investiţiile în digitalizare şi tehnologie de top

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în MedLife

Oportunităţi

-PNRR: Conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România va primi 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru investiţii, din care aproximativ 10% vor fi alocate sectorului sănătăţii. Investiţiile prevăzute de PNRR vor fi completate de implementarea programării politicii de coeziune a UE pentru perioada 2021-2027. Prin aceasta, România urmează să investească 5,3 miliarde de euro în sistemul de sănătate. Mai mult de o treime (37%) din această sumă va fi cofinanţată de UE. Peste 3 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) vor fi utilizate pentru infrastructura de sănătate, în timp ce 1,1 miliarde de euro vor fi investite în echipamente medicale, iar 224 de milioane de euro vor fi alocate eforturilor de digitalizare.

-Pe harta inovaţiei: Anul trecut, MedLife a devenit primul operator medical privat din Europa Centrală şi de Est care a adus în ţară sistemul de transport cu drone pentru probele biologice de laborator. Astfel, MedLife a creat cea mai lungă rută de zbor cu drona pentru logistică medicală la nivel european, de 120 km. Compania vizează în continuare planuri de extindere a punctelor de recoltare.

-Perspective: Într-un interviu acordat de CEO-ul companiei, Mihai Marcu, acesta vizează în 2024 expansiunea grupului, prin inaugurarea Spitalului Nord, continuarea dezvoltării proiectului MedLife Medical Park şi deschiderea unor noi unităţi medicale în regiunea Olteniei şi în vestul ţării.

-VEKTOR: În anul 2023, MedLife a obţinut punctajul maxim din partea Asociaţiei pentru Relaţia cu Investorii la BVB, respectiv nota 10, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, MedLife se poziţionează în topul companiilor listate la BVB care respectă cele mai bune practici privind transparenţa, guvernanţa corporativă şi comunicarea cu investitorii, indicând o preocupare constantă pentru atragerea şi reţinerea acţionarilor.

-BUY: Conform indicatorilor tehnici oferiţi de platforma TradingView, MedLife se bucură de 12 recomandări BUY ("cumpără") dintr-un total de 26.

-Chirurgie robotică: La începutul acestui an, MedLife a achiziţionat al treilea robot da Vinci, sistemul fiind furnizat de Softmedica. Astfel, compania îşi continuă planurile privind proiectele de tehnologizare şi inovaţie, care includ chirurgia robotică. Potrivit datelor furizate de Softmedica, în 2023 s-au efectuat 1.500 de intervenţii cu robotul da Vinci, iar pentru anul curent este estimată o creştere cu 20%. Totodată, potrivit datelor furnizate de GE Healthcare, volumele de echipamente medicale vândute în România în 2023 în spitalele private (60%) l-a depăşit pe cel din unităţile de stat (40%). MedLife a anunţat totodată intrarea în acţionariatul Personal Genetics, prin achiziţia reţelei ce cuprinde 18 laboratoare de genetică şi centre de recoltare, întărindu-şi poziţia de lider în sfera de secvenţiere genetică şi inovaţie medicală.

-Evaluarea companiei: Luând în considerare multiplul P/S, de 1x, acţiunile MedLife se tranzacţionează sub media companiilor similare, de 1,1x, potrivit simplywall.st, însă sunt mai scumpe decât media europeană a industriei de sănătate (0,7x). Totodată, simplywall.st estimează că acţiunile MedLife se tranzacţionează cu peste 20% sub valoarea lor justă.

Riscuri

-Greva:În ultima perioadă, acţiunile de protest au fost tot mai des întâlnite. La cel mai recent protest organizat au participat aproximativ 5.000 de angajaţi care au cerut creşterea salariilor, indexarea cu rata inflaţiei şi eliminarea inechităţilor salariale.

-Downgrade: După publicarea rezultatelor financiare pentru anul fiscal 2023, în aprilie, analiştii grupului Erste au revizuit recomandarea pentru acţiunile operatorului privat de sănătate MedLife, trecând de la "Buy" la "Hold" ("păstrează). Grupul a acordat un preţ ţintă de 4,19 lei, indicând o scădere estimată a preţului acţiunilor cu 1,6% în următoarele 12 luni. Această modificare a survenit ca urmare a "rezultatelor mai puţin satisfăcătoare obţinute la sfârşitul anului. Anterior, preţul ţintă se ridică la 4,73 lei. Potrivit simplywall.st, ţinta de preţ a acţiunilor MedLife pentru următoarele 12 luni este de 4,98 lei, cu 19% mai mare decât preţul actual al acţiunilor (4,19 lei).

-Atacuri cibernetice: La începutul anului, 30 de spitale şi 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost atacate cibernetic, fiind afectaţi peste 400 de pacienţi care aveau nevoie de internare.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, Business Review, simplywall.st, capex.com, TradingView, OECD, Agerpres, BVB.

------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. da marcu dividende?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb