TradeVille: Noiembrie - pieţele internaţionale, marcate de victoria lui Trump; BVB - cu ochii pe prezidenţialele locale

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2024

TradeVille: Noiembrie - pieţele internaţionale, marcate de victoria lui Trump; BVB - cu ochii pe prezidenţialele locale

În luna noiembrie, pieţele internaţionale au fost marcate de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, care a propulsat indicii bursieri la noi maxime. În Europa, inflaţia a depăşit ţinta Băncii Centrale Europene (BCE), iar Asia a avut evoluţii mixte, cu reduceri de dobândă în Coreea, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Totodată, Bitcoin a crescut spectaculos, iar aurul şi petrolul au scăzut uşor.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), incertitudinile politice locale au dus la scăderi puternice, indicele BET pierzând 1,82% într-o singură şedinţă, iar capitalizarea companiilor listate s-a redus cu 10 miliarde de lei în ultima săptămâna din lună.

Bursele internaţionale: maxime istorice în SUA

SUA: Cel mai aşteptat eveniment din acest an de către investitori, alegerile prezidenţiale din SUA, au avut loc pe data de 5 noiembrie. Victoria electorală a lui Donald Trump în faţa Kamalei Harris a propulsat indicii americani la noi maxime istorice în noiembrie, aceştia încheind luna cu aprecieri cuprinse între 5,73% (S&P 500) şi 7,54% (DJIA). Este important de menţionat faptul că indicele S&P 500 a înregistrat cea mai mare creştere în şedinţa de tranzacţionare post alegeri din istorie.

TradeVille: Noiembrie - pieţele internaţionale, marcate de victoria lui Trump; BVB - cu ochii pe prezidenţialele locale

De victoria lui Trump au beneficiat aşa cum era de aşteptat, acţiunile băncilor, ale companiilor industriale şi ale societăţilor cu capitalizare mică. Raliul a cuprins mai multe sectoare, deoarece Wall Street a anticipat că promisiunile lui Trump de dereglementare şi reducere de taxe vor stimula şi mai mult o economie care a înregistrat deja câştiguri substanţiale în ultimii ani. Cu toate acestea, sectoarele estimate să beneficieze de politicile democratice, cum ar fi producătorii de vehicule electrice şi industriile de energie verde au înregistrat scăderi notabile.

Creşterea indicilor a fost alimentată şi de o nouă reducere a ratei dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală (Fed) cu 0,25 de puncte procentuale.

Pe data de 20 noiembrie, ultima companie din grupul Magnificent 7, Nvidia, a raportat rezultate financiare peste aşteptări, pe fondul cererii puternice pentru GPU-urile sale, care sunt componente esenţiale în sistemele AI şi în calculul de înaltă performanţă. Nvidia a proiectat venituri de aproximativ 37,5 miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea, depăşind previziunile pieţei şi semnalând o cerere puternică a clienţilor pentru cipurile sale AI de generaţie următoare, cunoscute sub numele de Blackwell. Aceste cipuri sunt aşteptate cu nerăbdare de marile companii de tehnologie, precum Microsoft, Alphabet şi Meta Platforms, care îşi extind rapid infrastructura AI.

Începând din luna noiembrie, acţiunile Nvidia au intrat în componenţa indicelui Dow Jones, înlocuindu-le pe cele ale Intel Corp. De la începutul acestui an, acţiunile NVDA afişează o creştere de 187%.

Din perspectiva performanţelor înregistrate de cele 11 sectoare din componenţa indicelui S&P 500, cea mai mare apreciere lunară este afişată de Sectorul Bunuri de consum discreţionare, de 10,7%. La polul opus, singura scădere s-a înregistrat în sectorul de Sănătate, de numai 0,31%. De la începutul acestui an, cel mai mare randament l-a adus sectorul de Servicii de Comunicaţii, de +31%.

TradeVille: Noiembrie - pieţele internaţionale, marcate de victoria lui Trump; BVB - cu ochii pe prezidenţialele locale

Europa: Inflaţia anuală din zona euro a înregistrat o creştere la 2,3% în noiembrie, de la 2% în octombrie, conform datelor anunţate de Eurostat. Deşi acest nivel depăşeşte din nou ţinta de 2% stabilită de BCE, analiştii anticipaseră această majorare, care se explică în mare parte prin efectele cauzate de evoluţiile de pe piaţa energetică. În timp ce inflaţia din Franţa a scăzut mai rapid decât se aşteptau economiştii, rămând mult sub ţinta de 2% a BCE, în Germania, a crescut în noiembrie la 2,6%, de la 2,4% în luna precedentă, iar prognozele indică o continuare a tendinţei ascendente.

Prognoza de toamnă a Comisiei Europene pentru 2024 preconizează o creştere a PIB de 0,9% în UE şi de 0,8% în zona euro, cu o accelerare a ritmului de expansiune în 2025, când se estimează un avans de 1,5% în UE şi de 1,3% în zona euro. Totodată, se preconizează că inflaţia va încheia anul curent la 2,6%, urmând să scadă la 2,4% în 2025 şi la 2% în 2026.

Indicele DAX a încheiat luna noiembrie cu o creştere de 2,8%, oscilând pe parcursul lunii în jurul maximului istoric atins în octombrie. Stoxx 600 a înregistrat o creştere de 0,96% în ultima lună, susţinut de evoluţia acţiunilor din sectorul tehnologic. FTSE 100 a urcat cu 2% în noiembrie, în timp ce CAC 40 a continuat să-şi urmeze trendul descendent, înregistrând o scădere de 1,6%.

ASIA: Pieţele de acţiuni din regiunea Asia-Pacific au avut evoluţii mixte la finalul lunii noiembrie, în condiţiile în care raliul din Statele Unite s-a temperat, iar Coreea de Sud a surprins investitorii cu o tăiere neaşteptată a ratei dobânzii de referinţă cu 0,25 de puncte procentuale, până la 3%. Aceasta a fost prima dată când Banca Coreei a aplicat două reduceri consecutive ale dobânzii din 2009. De asemenea, Banca Coreei a revizuit prognoza de creştere a PIB pentru 2024 la 2,2%, de la 2,4% estimat în august, şi la 1,9% pentru 2025, faţă de 2,1%.

În China, stimulentele fiscale au început să îşi facă simţite efectele în luna noiembrie. Producătorii au observat o creştere a noilor comenzi, marcând cea mai rapidă dinamică din ultimii trei ani. Proiecţiile realizate de Fondul Monetar Internaţional indică o creştere a PIB-ului real în Asia de 4,6% în 2024 şi de 4,4% în 2025.

Indicele japonez Nikkei 225 a înregistrat o scădere de 2,2% în noiembrie, însă evoluţia sa de la începutul anului rămâne una pozitivă, marcată de o apreciere de 15%. Luni, indicele şi-a inversat direcţia, înregistrând o creştere, pe măsură ce investitorii au cumpărat acţiuni, fiind optimişti că cel mai mare fond de pensii al Japoniei, GPIF, ar putea să-şi majoreze participaţiile în acţiuni.

Materii prime: corecţie pe piaţa aurului

AUR: După ce a atins un maxim istoric în ultima zi din octombrie, aurul a marcat o perioadă de corecţie în luna noiembrie, când a scăzut cu 4,1%. Aceasta a fost cea mai slabă performanţă lunară a aurului din septembrie 2023 şi a fost semnificativ influenţată de factorii politici.

Unul dintre factorii principali din luna noiembrie, care a reuşit să rupă performanţa susţinută a metalului preţios, au fost alegerile din SUA şi victoria lui Donald Trump. Temerile investitorilor s-au îndreptat spre faptul că strategia economică şi politică a lui Trump ar putea duce în viitor spre o creştere prelungită a ratelor de dobândă. Aurul este considerat în mod tradiţional o investiţie sigură în timpul incertitudinilor economice şi geopolitice şi tinde să prospere într-un mediu cu rate ale dobânzii mai scăzute. Chiar dacă în prima jumătate a lunii noiembrie aurul a marcat o scădere de aproape 8%, acesta a reuşit să recupereze în prezent o parte, atât pe fondul continuării conflictelor geopolitice la nivel global, cât şi din cauză că investitorii se mai aşteaptă la o reducere a ratelor dobânzilor de politică monetară în decembrie.

Petrol Brent: Luna noiembrie a fost o perioadă relativ calmă pentru preţul ţiţeiului, care s-a tranzacţionat într-un trend lateral, cuprins între 71 şi 75,6 dolari/baril. Acesta este situat în partea de jos a canalului lateral în care se tranzacţionează ţiţeiul Brent în ultimii doi ani. În noiembrie, Brent a marcat o scădere de 0,2% pe grafic, în timp ce de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii trecute, petrolul a pierdut 5,3%.

Printre principalele evenimente care au marcat piaţa petrolieră pe parcursul lunii au fost încercările de încetare a focului din Orientul Mijlociu, intensificarea războiului din Ucraina, alegerile prezidenţiale din SUA, evoluţia slabă economică a Chinei, zvonurile privind decizia OPEC+ de a creşte producţia, reducerea estimărilor OPEC privind cererea şi altele.

În cursul zilei de luni, preţurile de referinţă ale ţiţeiului Brent au crescut, în contextul în care sondajele au arătat că activitatea fabricilor din China a crescut în noiembrie în cel mai rapid ritm din ultimele cinci luni, ceea ce ilustrează că politicile Chinei de stimulare a economiei încep să-şi arate efectele.

Situaţia geopolitică din Orientul Mijlociu continuă să pună presiune. Investitorii s-au arătat îngrijoraţi la începutul acestei săptămâni de o reluare a ostilităţilor între Israel şi Liban, deşi aceste state au încheiat un acord de încetare a focului, notează TradeVille.

OPEC+, care trebuia să decidă la începutul lunii decembrie care va fi strategia sa privind oferta de petrol, şi-a amânat întâlnirea pentru astăzi, dar presa discută despre o posibilă amânare a creşterii producţiei, care era planificată pentru ianuarie 2025.

Ţiţeiul Brent este aşteptat să ajungă la o medie de 74,5 dolari/baril anul viitor, conform unui sondaj Reuters de săptămâna trecută. Aceasta este cea de-a şaptea revizuire descendentă consecutivă a consensului pentru 2025 în ceea ce priveşte indicele de referinţă mondial al petrolului.

Bitcoin a câştigat 38%

Preţul celei mai importante criptomonede din lume a înregistrat a doua cea mai bună lună din 2024, având o dinamică de +38%. Pe parcursul acestei luni, Bitcoin a cochetat pentru prima dată în istorie cu borna de 100.000 de dolari. Printre motivele care stau la baza acestei aprecieri care a intrat deja în a treia lună se numără victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, creşterea popularităţii ETF-urilor care urmăresc criptomoneda, precum şi startul tranzacţionării de opţiuni pentru aceste ETF-uri.

La mijlocul lunii noiembrie, 73.000 de contracte de opţiuni au fost tranzacţionate în primele 60 de minute de la lansare pentru cel mai popular ETF, iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT), care este disponibil şi pentru clienţii profesionali de la TradeVille. Această cifră a propulsat vehiculul investiţional printre cele mai populare 20 din SUA. Este de aşteptat ca şi alte ETF-uri să ofere opţiuni în următoarele săptămâni.

Analiştii de la BCA Research sunt de părere că preţul unui Bitcoin ar putea ajunge chiar la 200.000 de dolari în viitor, pe măsură ce popularitatea monedei creşte în timp ce cantitatea disponibilă din piaţă este din ce în ce mai limitată.

Din punct de vedere al analizei tehnice, pe un interval de timp săptămânal, în cazul unei corecţii la început de lună, prima zonă importantă de suport se regăseşte în jurul valorii de 90.000 de dolari, urmată de media mobilă exponenţială de 8 zile, care se regăseşte la 86.000 de dolari. Din punct de vedere al rezistenţei, pragul psihologic de 100.000 de dolari rămâne următoarea barieră care trebuie depăşită şi retestată pentru continuarea acestui raliu. Anul trecut, în luna decembrie, preţul a săltat cu aproximativ 10%, de la 39.000 până la 43.000 de dolari. O apreciere similară ar putea duce preţul unui Bitcoin peste nivelul de 105.000 de dolari.

Bursa de Valori Bucureşti, atentă la alegerile din ţară

TradeVille: Noiembrie - pieţele internaţionale, marcate de victoria lui Trump; BVB - cu ochii pe prezidenţialele locale

Luna noiembrie a fost marcată de alegerile din SUA şi, mai ales, de cele din România, care au influenţat semnificativ activitatea Bursei de Valori Bucureşti. Totodată, majoritatea companiilor listate la BVB au publicat raportările financiare pentru primele nouă luni ale anului 2024.

Privind performanţa financiară, 62% dintre companiile incluse în indicele BETPlus au raportat creşteri ale cifrei de afaceri în primele nouă luni din 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Ropharma, Safetech Innovations şi Transgaz, cu avansuri cuprinse între 39% şi 64%. La polul opus, Fondul Proprietatea, Electromagnetica şi Nuclearelectrica au raportat cele mai mari scăderi, cu reduceri între 40% şi 85%. Este important de menţionat că Fondul Proprietatea poate fi considerat un caz atipic, datorită modelului sau de afaceri specific.

Din perspectiva profitului net, OMV Petrom a fost lider, raportând un rezultat de 3,9 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024, în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Acest rezultat reprezintă 76% din profitul net bugetat pentru întreg anul 2024. În ceea ce priveşte procentul de profit net realizat din BVC 2024, media acestuia se ridică la 105%, în timp ce valoarea mediană este de 76%. Totodată, din cele 45 de companii din coşul indicelui BETPlus, 25 au reuşit să realizeze un procent de cel puţin 50% din profitul net estimat pe întregul an.

Din perspectiva alegerilor, cele din SUA nu au generat un impact semnificativ asupra pieţei locale. În schimb, primul tur al alegerilor prezidenţiale din România a avut un efect puternic, provocând o scădere masivă pe BVB. În doar o săptămână, capitalizarea marilor companii listate la BVB s-a redus cu aproape 10 miliarde de lei, pe fondul instabilităţii politice şi al volatilităţii ridicate a principalilor indici. Această evoluţie reprezintă cel mai accentuat declin din ultimele luni.

Indicele BET a înregistrat o scădere de 1,82% doar în şedinţa din 28 noiembrie, în contextul confuziei generate de solicitarea Curţii Constituţionale de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale. În luna noiembrie, nicio companie din componenţa indicelui BET nu a reuşit să înregistreze o dinamică pozitivă. La momentul redactării acestui raport, indicele BET şi-a redus creşterea anuală la mai puţin de 10%, marcând o încetinire semnificativă faţă de începutul anului.

Perspective

Luna decembrie oferă câteva evenimente extrem de importante atât pentru bursa locală, cât şi pentru cea internaţională. La începutul acestei luni, alegerile parlamentare din România au dus la un raliu al bursei după corecţia din ultima săptămână, pe măsură ce investitorii consideră că am putea avea o coaliţie pro-UE. Alegerile prezidenţiale vor reprezenta un nou catalizator pentru piaţa locală, deznodământul fiind aşteptat să producă o volatilitate, şi implicit lichiditate mai mare.

Din punct de vedere istoric, luna decembrie este una favorabilă pentru piaţa de la Bucureşti, care a înregistrat la finele anului trecut o apreciere de peste 4%, ce a urmat unei perioade de consolidare de şase luni, la fel cum este cazul şi în 2024.

Pe plan internaţional, printre cele mai importante evenimente ale lunii se numără deciziile Rezervei Federale şi ale Băncii Centrale Europene cu privire la politica monetară. În SUA, conform CME FedWatchTool, piaţa ia în considerare, în proporţie de 65%, o nouă scădere cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii de referinţă, o cifră în scădere substanţială din noiembrie. Motivul pentru această schimbare este dat de declaraţiile lui Jerome Powell (şeful Fed) din luna precedentă, în care acesta a ţinut să menţioneze că, deşi inflaţia merge în trendul aşteptat, nu se va grăbi să reducă dobânzile în cazul în care observă obstacole în viitorul apropiat. În zona euro, în ciuda unei creşteri a inflaţiei, economiştii prognozează cea de-a patra scădere a dobânzii de referinţă pentru a stimula economiile din blocul comunitar.

Luna decembrie este adesea considerată una favorabilă pentru investitorii care au expunere pe SUA, celebrul Christmas Rally având loc în majoritatea anilor în apropierea sărbătorilor de la finalul lunii. Din punct de vedere statistic, în anii în care indicele S&P 500 a avut o creştere de peste 20% până la finalul lunii noiembrie, în 76% dintre instanţe, luna decembrie a oferit o dinamică pozitivă, cu o medie a aprecierii de 2,1%. Anul trecut, bursa americană a avut o evoluţie pozitivă de 4,14% pe parcursul lunii decembrie. Cu bursa americană din nou la maxime, analiştii s-au grăbit să ofere noi preţuri ţintă pentru principalul indice american. Printre acestea se numără şi prognoza analiştilor de la Deutsche Bank, care consideră că S&P 500 ar putea depăşi borna de 7.000 de puncte până la mijlocul anului viitor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Bloomberg, CNBC, Reuters, CME FedWatchTool, FT, ig.com, Nasdaq calendar, Comisia Europeană, FMI, TradingView, BVB, bursa.ro.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb