TradeVille: Norofert - afectată de preţurile în scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2023

TradeVille: Norofert - afectată de preţurile în scădere

Producătorul de îngrăşăminte bio a înregistrat, în primul semestru din 2023, o scădere a veniturilor din exploatare cu 23% şi a profitului net cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea abruptă a preţurilor din primul semestru al acestui an, atât în ceea ce priveşte inputurile, cât şi produsele agricole, au forţat fermierii să păstreze parte din recolte în aşteptarea unui preţ mai bun spre toamnă sau iarnă. În acest sens, Norofert a livrat marfă, în prima parte a anului în curs, doar către clienţii cu situaţii financiare bune şi comportament de plată bun în ultimi ani, lucru care s-a reflectat şi asupra cifrei de afaceri, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville. Norofert are ca principal obiect de activitate cercetarea, producţia şi comercializarea inputurilor ecologice şi convenţionale în fabrică sa de la Filipeştii de Pădure. Din 2022, Norofert este cel mai mare producător de îngrăşăminte de sol ecologice din România.

De asemenea, compania deţine alte două linii de business ce constau în cultivarea în regim ecologic a 1.000 ha de teren în zona Zimnicea, precum şi activitatea de trading cu cereale ecologice. Ferma de 1.000 ha de la Zimnicea reprezintă o bază pentru cercetare şi testare de produse, dar şi un instrument de promovare pentru bune practici în agricultura sustenabilă, în timp ce trading-ul cu cereale vine ca răspuns la problema lichidităţii şi de cash-flow, specifică afacerilor din acest sector.

La 30.06.2023, Vlad Popescu, fondatorul şi Preşedintele Consiliului de Administraţie Norofert, deţinea 36,35% din capitalul social al companiei, în timp ce Ileana Popescu deţinea 15,01%.

Pe lista acţionarilor cu deţineri mai mari de 5% se mai află şi Marius Alexe, cunoscut investitor la BVB, care deţinea 12,21% din drepturile de vot Norofert. Restul de aproximativ 37% din capitalul social al companiei este deţinut de actionarii persoane fizice (35.26%) şi juridice (1.15%).

Preţul inputurilor a scăzut, în prima jumătate din 2023

În prima jumătate a anului curent, odată cu ieftinirea preţului gazelor naturale şi a altor materii prime, piaţa inputurilor agricole a fost influenţată de scăderi de preţ, readucând lanţurile de aprovizionare la normal. În acest sens, producătorii locali şi regionali de inputuri şi-au redeschis treptat liniile de producţie, după ce acestea au fost închise multe luni din 2022. Astfel, problemele apărute în lanţurile de aprovizionare şi penuriile din piaţă s-au redus drastic în prima jumătate din 2023, reducând preţurile produselor de nutriţie şi a celor de protecţie a culturilor comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Concomitent, preţurile au scăzut şi pe piaţa produselor agricole, preţul grâului sau al porumbului revenind în jurul nivelurilor observate în decembrie 2021, în timp ce, pentru răpită, orz şi floarea-soarelui au fost înregistrate scăderi chiar şi sub acest prag. Conform USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA), recoltarea grâului s-a finalizat în luna iulie în mare parte din Europa, obţinându-se randamente medii peste medie în ţările cu producţie ridicată precum Franţa, Germania sau România. În acest sens, pentru România se estimează o recoltă care depăşeşte zece milioane de tone, peste nivelul de 9,2 milioane tone înregistrat în 2022, însă sub producţia din 2021 (an record) de 11,3 milioane tone.

Preţuri în scădere şi risc de neplată în creştere

În primele şase luni ale anului, compania a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 26,3 milioane lei, fiind în scădere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut. Preţurile inputurilor şi a produselor agricole au scăzut semnificativ în primul semestru din 2023, comparativ cu anul 2022, punând presiune pe fermieri şi obligându-i, în multe dintre cazuri, să păstreze recoltele în aşteptarea unui preţ mai bun spre toamna sau iarnă. Astfel, parte din fermieri nu au putut să-şi acopere costurile de înfiinţare a culturilor (realizate în 2022, la preţuri mai mari), fiind nevoiţi să apeleze la credite sau chiar la vânzarea unor terenuri. De asemenea, tranzitul liber al cerealelor ucrainene vine, în continuare, în dezavantajul fermierilor români. În acest sens, într-un mediu în care riscul de credit este unul ridicat, conducerea Norofert a preferat să livreze marfă doar către clienţii cu situaţii financiare solide şi istoric de plata solid, lucru care s-a reflectat şi asupra cifrei de afaceri.

Concomitent cu scăderea veniturilor s-au diminuat şi cheltuielile de exploatare, cu 23%, ajungând la valoarea de 20,4 milioane lei. Această scădere a costurilor a fost antrenată, în principal, de către diminuarea cheltuielilor materiale cu 25%, ce are la bază punerea în funcţiune a laboratorului de cercetare şi multiplicare microorganisme, compania reuşind să-şi acopere integral nevoia de materie prima pentru produsele organice pe baza de microorganisme.

Dublarea cheltuielilor financiare comparativ cu prima jumătate a anului trecut, până la suma de 2,4 milioane de lei, ca urmare a majorării costurilor cu dobânzile aferente creditelor noi contractate, a condus către diminuarea profitului net al perioadei cu 45%, ajungând la valoarea de 3,1 milioane lei.

De menţionat este faptul că Norofert nu a înregistrat venituri din activitatea de agricultură (farming) în primele şase luni din 2023, culturile începând să fie recoltate din luna iulie şi se vor reflectă în situaţiile financiare din partea a doua anului acesta.

Poziţionarea pe piaţa produselor fitosanitare şi a îngrăşămintelor ecologice

Conducerea companiei estimează că Norofert deţine o cotă de piaţă de aproximativ 30% în ceea ce priveşte produsele fitosanitare şi îngrăşămintele ecologice, estimată prin raportarea numărului de hectare de cultură ecologică pentru care necesarul de fitosanitare/îngrăşământ ecologic a fost acoperit de vânzările Norofert raportat la totalul de hectare de cultură agricolă pe care se aplică inputuri ecologice. Astfel, Norofert este lider de piaţă în ceea ce priveşte îngrăşămintele organice.Cele mai recente date prelucrate, cele din 2021, relevă faptul că, în România erau, la acea vreme, 11.029 de operatori certificaţi ecologic. Astfel, suprafaţa certificată ecologică sau în conversie se situa între 520.000-570.000 ha, adică aproximativ 4% din totalul terenurilor agricole ale României. Acelaşi studiu evidenţiază faptul că dezvoltarea agriculturii ecologice din România a fost mereu strâns legată de sistemul de subvenţii. În 2021 s-a oferit o sumă totală de 92 milioane euro, în creştere cu 25% faţă de anul 2020. Luând în considerare noua politică agricolă comună 2023-2027 a UE, subvenţiile pentru agricultura ecologică vor creşte semnificativ, creând premisele pentru ca această piaţă să devină mai atractivă pentru agricultorii români.În acest sens, în România se remarcă trei producători locali relevanţi de inputuri pentru agricultura ecologică: BHS Bio Innovation SRL, Romchim Protect SRL şi Norofert S.A. Cu toate acestea, piaţa ţintă a Norofert este abordată şi de importuri şi distribuitori locali ale acestora, precum Naturevo SRL, Biochem SRL, Alcedo SRL, Agricover S.A.

În ceea ce priveşte piaţa îngrăşămintelor convenţionale, Norofert are o recunoaştere mică, fiind o piaţă extrem de competitivă, formată atât din companii locale, cât şi internaţionale.

Compania continuă investiţiile, în ciuda unui an mai dificil

Conducerea companiei a reiterat respectarea planului de investiţii propus la începutul anului, canalizandu-şi resursele în trei mari direcţii:

- Implementarea unui sistem de irigaţii pe minimum 150 ha din cadrul fermei din Zimnicea;

- Finalizarea laboratorului de cercetare şi multiplicare bacterii, pe o suprafaţă de aproximativ 400mp;

- Imbunatatiri fluxului de producţie a fabricii de la Filipeştii de Pădure.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Norofert

Oportunităţi

- Compania a început să distribuie dividende cash cu un an mai devreme faţă de planul iniţial. Astfel, noua politică de dividende va presupune o distribuire anuală şi o creştere constantă a valorii acestora;

- Inaugurarea liniei de producţie de îngrăşăminte solide organice oferă companiei un avantaj competitiv unic faţă de toţi ceilalţi jucători prezenţi în România, având în producţie proprie atât îngrăşăminte solide, cât şi lichide, oferind o gamă completă de propuse proprii;

- Posibilitatea de extindere în afara ţării, compania făcând paşi importanţi în această direcţie prin deschiderea unei filiale în SUA, dar şi a parteneriatelor de distribuţie din Republica Moldova şi Iordania;

- Noua politică agricolă comună 2023-2027 a UE prevede subvenţii semnificative pentru agricultura ecologică, ceea ce creează premisele necesare creşterii numărului de ferme certificate ecologic din România.

Riscuri

- Compania activează pe o piaţă cu multe provocări, în care termenele de plată sunt cuprinse între 270 şi 330 de zile;

- Compania are o cotă de piaţă nesemnificativă în ceea ce priveşte inputurile convenţionale, care deservesc marea parte a fermierilor din România. Competiţia pe această piaţă este una foarte ridicată;

- Dependenţa faţă de calitatea recoltelor fermierilor, care în cazul unui an foarte slab ar putea să conducă spre reduceri ale volumelor de inputuri utilizate pentru următoarea campanie sau chiar către imposibilitatea achitării datoriei comerciale faţă de Norofert;

- Percepţia preponderent negativă a investitorilor asupra Norofert.

TradeVille: Norofert - afectată de preţurile în scădere

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, rapoarte companie, raport semestrial Agricover, Agrointel.ro, USDA, agrobiznes.ro, risco.ro, Consiliul Uniunii Europene.

Disclaimer

-----------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dar personal imi creez o mica pozitie la sub 5 lei pe actiune. E riscant, dar ce nu e? Wine nu e riscant?

    1. cand vine profitul si nu e profitul? il corecteaza..

      ce faci cand vine auditu? si vezi ca schimba auditorul 

    la cum arata agricultura anul asta, rezultatul e bunicel. agricover a incercat IPO cu proiectii optimiste si a raportat pierdere masiva la 6 luni.

    daca reusesc sa se maturizeze si sa mentina raportari fara probleme de acum incolo, e de acumulat actiunea. problemele de imagine nu se spala cu nimic altceva in afara de rezultate bune. 

    si inca nu au inceput sa inregistreze "erorile contabile" ale anului 2022... atunci sa te tii cum profitul devine pierdere, de fapt. si au facut magariile astea an de an, de la bun inceput. eu mai bine imi cumpar o punga de seminte decat sa cumpar actiuni la astia

    1. mancatul de seminte ti se potriveste mai bine decat investitul dupa cum te exprimi

      in cazul norofert ramai si cu semintele mancate de pe margine si cu banii in buzunar si nu cu pierdere in portofoliu din cauza cumpararii actiunii norofert.

      da, stiu. realitatea este dura, pierderile se adancesc, frustrarea creste. ce sa ii faci? nu-i asa ca ti-ai fi dorit sa iti cumperi si tu seminte decat sa cumperi actiuni la firma asta? firma care an de an isi scoate pe usa din dos profiturile din anii precedenti sub pretextul unor "erori contabile"? una dintre putinele, sau poate unica, firma de la BVB care a primit un raport de audit calificat? doare, nu?

    3,50lei in 30zile????

    Dar personal imi creez o mica pozitie la sub 5 lei pe actiune. E riscant, dar ce nu e? Wine nu e riscant?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb