TradeVille: OMV Petrom - preţul petrolului nu se grăbeşte să revină la 100 de dolari/baril

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie

TradeVille: OMV Petrom - preţul petrolului nu se grăbeşte să revină la 100 de dolari/baril

După o scădere semnificativă a preţurilor petrolului în 2023 şi mai multe încercări nereuşite ale OPEC de a-l aduce din nou în jurul valorii de 100 de dolari/baril, analiştii estimează că ţiţeiul se va tranzacţiona la un nivel relativ stabil în 2024, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

OMV Petrom a înregistrat, la rândul său, rezultate operaţionale mai mici faţă de 2022, însă recompensează prin planurile mari de dezvoltare în următorii ani şi dividendul său stabil.

OMV Petrom SA este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane barili echivalent petrol (bep) în 2022.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţionariatul companiei este majoritar austriac: OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - care deţine 50,1% din acţiunile OMV Petrom, iar 6,4% sunt controlate de alţi acţionari străini.

Acţionariatul român are o pondere de peste 45% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,3%, iar restul de 24,75% este deţinut de fondurile de pensii din România şi de circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi. De menţionat că OMV Petrom se numără printre companiile cele mai populare din rândul investitorilor de retail de la BVB.

Preţul ţiţeiului, peste minimul atins în 2023

Preţul petrolului s-a redresat uşor la începutul zilei de luni, urmărind riscurile de întrerupere a aprovizionării în Orientul Mijlociu, după ce forţele din SUA şi Marea Britanie au împiedicat rebelii Houthi să atace navele din Marea Roşie, prin atacuri armate. Rebelii Houthis din Yemen sunt reprezentanţi ai unei organziaţii politice şi militare care a intrat în atenţia internaţională în 2014, atunci când luptătorii săi au răsturnat guvernul recunoscut la nivel internaţional de către Yemen. În ultima lună, aceştia au atacat mai multe nave comerciale care treceau prin Marea Roşie - punct important în comerţul mondial pe mare, declarând că prin aceste operaţiuni ripostează la operaţiunea militară desfăşurată de Israel în Gaza. Totuşi, multe din navele vizate de către rebeli nu au avut legături cu Israelul sau conflictul din Gaza, ceea ce a atras răspunsul forţelor internaţionale. Astfel, atacurile au îngrijorat comunitatea internaţională, ducând preţul petrolului Brent înapoi la nivelul de circa 78 de dolari/baril, dar acesta continuă să rămână sub media mobilă de 200 de zile şi de 50 de zile, ceea ce dă un plus de incertitudine pentru investitorii long pe petrol. Preţurile continuă să se situeze peste minimul atins în 2023, de circa 70 de dolari/baril, în contextul în care în a doua parte a lunii decembrie, ţiţeiul a reuşit să întrerupă trendul descrescător în care a intrat în a doua jumătate a anului trecut. Analiştii consideră că riscul impus de schimburile de foc cu Houthi este momentan mic, întrucât nu are puterea de a schimba producţia şi oferta de petrol. Cu toate acestea, în cazul unui blocaj al căilor de navigare, preţul ţiţeiului ar putea creşte cu 20% doar în decurs de o lună.

Nici SUA nu sunt ferite de incidente. Producţia de gaze a scăzut duminică la un minim al ultimelor 11 luni, în timp ce cererea este în continuă creştere pe fondul condiţiilor de frig extrem de pe teritoriul american. În Texas, operatorul reţelei electrice a statului, Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), a prognozat că, marţi, cererea de energie electrică va depăşi recordul istoric înregistrat vara trecută şi a avertizat că aprovizionarea cu energie electrică ar putea fi deficitară la începutul acestei săptămâni.

În Dakota de Nord, producţia de petrol a scăzut cu aproximativ 250.000 până la 280.000 de barili pe zi din cauza vremii geroase, în timp ce producţia de gaze a scăzut cu 700 - 800 de milioane de metri cubi pe zi, potrivit North Dakota Pipeline Authority. Dinamica vine pe fondul unui ciclon de aer rece din Canada, care a dus temperaturile în unele regiuni din SUA la sub -50 de grade Celsius.

Trimestru mai slab pentru OMV Petrom

În cursul săptămânii trecute, OMV Petrom, una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze din România, a raportat indicatorii operaţionali pentru ultimul trimestru al anului trecut, care au arătat o imagine mai slabă a anului 2023 faţă de 2022. Astfel, compania a avut în 2023 o producţie medie de hidrocarburi de 113,4 mii bep/zi, în scădere cu 4,8% faţă de 2022, cel mai probabil cauzată de declinul natural al resurselor naturale. Cel mai mare declin l-a înregistrat producţia de gaze naturale, de 5,2%, ţiţeiul având o scădere de 4,5%. În acelaşi timp, volumul mediu de hidrocarburi vândute în 2023 a fost de 108,4 mii bep/zi, în scădere cu 5,1% faţă de 2022, în contextul în care ultimul an a fost caracterizat de un consum mai mic.

Indicatorul marjei de rafinare a companiei a fost în medie de 13,8 dolari/bbl în 2023, cu mult sub cea înregistrată în 2022, ceea ce era de aşteptat, având în vedere că anul 2022 a fost marcat de o creştere anormală a preţurilor combustibililor fosili, ceea ce a creat condiţii prielnice pentru profitabilitatea companiei. Conform raportului companiei, preţul mediu al ţiţeiului Brent a fost în medie de 82,6 dolari/bbl în 2023 - cu 18,6% mai mic faţă de 2022.

Un alt punct important în activitatea Petrom, în 2023, a fost perioada de la sfârşitul primăverii, atunci când rafinăria Petrobrazi şi centrala electrică brazi au fost închise pentru mentenanţă pentru o perioadă prelungită, care a durat mai mult de o lună. Astfel, rata de utilizare a rafinăriei a fost cu 16,5% mai mică în 2023, iar producţia de energie electrică - cu 17% mai mică.

Investiţii intense pentru OMV Petrom, în anii viitori

Următorii trei ani vor reprezenta o perioadă de investiţii intense pentru OMV Petrom, care a aprobat, în cursul verii trecute, decizia finală de investiţii în proiectul Neptun Deep, care este programat să înceapă extracţia de gaze naturale în anul 2027. Până în prezent au fost atribuite peste 80% din acordurile de execuţie, printre companiile care au fost implicate în instalarea platformelor numărându-se Transocean Barents, Halliburton Romanis şi Sapiem, valoarea contractelor ridicându-se la circa două miliarde de euro.

În plan extern, pentru anul 2024, se estimează că preţul petrolului va rămâne relativ stabil, la valori apropiate de cele pe care le-am avut în cursul anului 2023. Astfel, Agenţia pentru Informaţii în Energie din SUA a estimat un preţ mediu pentru Brent de 82 de dolari/bbl în 2024 şi de 79 de dolari/bbl în 2025, faţă de 82 de dolari/bbl. În primul trimestru al anului, agenţia se aşteaptă la o creştere mai accentuată, de până la 85 de dolari/bbl, pe fondul unei producţii reduse a OPEC+. Chiar dacă OPEC a menţionat anterior că urmăreşte să menţină preţurile ţiţeiului în jurul valorii de 100 de dolari/bbl, analiştii consideră că acest nivel va fi imposibil de atins în 2024, în lipsa unui eveniment geopolitic major, notează TradeVille

Conform celei mai recente estimări TradeVille de dividende pentru anul în curs, se aşteaptă ca OMV Petrom să plătească în 2024 un dividend brut în sumă de 0,0413 lei/acţiune, cu 10% mai mare faţă de cel plătit în 2023, această valoare fiind în concordanţă cu politica de dividende a companiei, care doreşte să mărească în fiecare an dividenul cu circa 5% - 10%. Randamentul dividendului estimat, raportat la ultimul preţ de închidere, este de 7,1%.

Producţie în scădere pentru OMV Austria

Şi compania-mamă a OMV Petrom a raportat către piaţă datele operaţionale de la sfârşitul anului 2023, ilustrând o producţie totală a hidrocarburilor în scădere cu 5,5% faţă de ultimul trimestru din 2022. Şi preţurile petrolului şi gazelor naturale realizate în ultimele trei luni din 2023 au fost mai mici, cu 4,6% în cazul petrolului şi cu 42% în cel al gazelor naturale, care au cunoscut adevărate explozii de preţuri în 2022. Marja de rafinare a fost şi ea afectată semnificativ, însumând 9,92 dolari/bbl în ultimul trimestru din 2023, în scădere cu 43,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

La sfârşitul lunii decembrie, OMV a fost impactat şi de un decret al preşedintelui rus, prin care participaţiile şi interesele companiei într-un proiect de gaze vor fi transferate către companiile ruseşti. OMV luase în calcul în 2022 această mişcare, atunci când a ajustat valoric participaţiile sale pentru acel an, care se ridică la 2,46 miliarde de euro, însă are intenţia de a-şi apăra în continuare drepturile legale din acel proiect.

Compania este aşteptată să raporteze rezultatele anuale la data de 1 februarie 2024.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom

Oportunităţi

- Statut: cea mai mare companie de Oil&Gas din România, are o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est.

- Deep: implementarea proiectului Neptun Deep - cel mai mare proiect de gaze naturale din zona Mării Negre, pentru care societatea a luat decizia finală de investiţie în vara anului trecut şi a acordat contracte de începere a forajelor în valoare de circa două miliarde de lei în 2023.

- Diversificare: OMV Petrom a anunţat recent cumpărarea unei companii care deţine cea mai mare reţea de încărcare pentru vehiculele electrice din România şi jumătate dintr-un dezvoltator de regenerabile cu un proiect de 1 GW. Astfel, compania se extinde cu mult peste business-ul tradiţional al combustibililor fosili.

- Dividend: nivel bun al dividendului - în 2024 este estimat că societatea va acorda un dividend de bază cu 10% mai mare faţă de cel plătit în 2023.

- Analysts: recomandări favorabile ale analiştilor - preţul ţintă estimat de analişti este acum de 0,626 lei/acţiune, cu 7,9% mai sus faţă de preţul de închidere din 12 ianuarie 2024. Astfel, dintre cele 11 analize efectuate pe companie, şase recomandă "cumpărare", iar cinci dau recomandare de "păstrează".

- Evaluare: multipli mai jos faţă de medii. SNP are în prezent un P/E de 5,1x - mai jos faţă de media companiilor similare - 14,2x şi similar cu media industriei europene (5,1x), ceea ce ilustrează faptul că acţiunile companiei au potenţial de creştere.

Riscuri

- Politică: sistem fiscal şi politic instabil în România, guvernul introducând în perioada anului 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei.

- Limitări: dificultatea de a se extinde, având în vedere că operează doar la nivel naţional.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: comunicat companie, Reuters, BVB, OMV Petrom, AIE, Tradeville, CAPEX, Prima News.

--------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb