TradeVille: Oracle - pe valul AI

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2024

TradeVille: Oracle - pe valul AI

În ciuda unor rezultate mixte, preţul acţiunilor Oracle Corp. a crescut cu peste 13% în şedinţa bursieră after-hours de luni, pe măsură ce investitorii continuă să atribuie multă încredere companiei care a surprins plăcut analiştii prin prezentarea unor perspective optimiste pentru segmentul de cloud. Un posibil parteneriat cu Nvidia, care va fi anunţat în perioada imediat următoare, a cântărit decisiv asupra percepţiei din piaţă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Înfiinţată în 1977, Oracle este o companie tehnologică multinaţională cu sediul în California, SUA. De-a lungul timpului, Oracle a devenit una dintre cele mai mari şi influente companii de software din lume, specializată în furnizarea de soluţii software şi tehnologie pentru baze de date, sisteme de inginerie cloud şi produse software pentru întreprinderi. Modelul de afaceri constă în oferirea unei game variate de produse şi servicii destinate să ajute companiile să gestioneze şi să utilizeze eficient datele sale. Aceste servicii includ sisteme de gestionare a bazelor de date, infrastructură cloud şi aplicaţii software de întreprindere pentru domenii precum finanţe, resursele umane, gestionarea lanţului de aprovizionare şi relaţiile cu clienţii.

Compania este destinuta în proporţie de 43% de către investitorii instituţionali. Principalii trei investitori sunt Vanguard Group Inc., BlackRock Inc. şi State Street Corp. Safra Catz a preluat funcţia de CEO al Oracle în 2014, împărţind responsabilitatea cu Mark Hurd până la decesul acestuia, în 2019. Catz este recunoscută pentru abilităţile sale excepţionale de conducere şi pentru viziunea sa strategică. A avut un rol esenţial în conducerea tranziţiei Oracle către cloud computing, supervizând achiziţii şi parteneriate cheie pentru consolidarea poziţiei companiei în peisajul tehnologic. Este considerată una dintre cele mai puternice femei din Statele Unite şi a demonstrat influenţa în mai multe sfere, inclusiv în cea politică, în special în perioada mandatului preşedintelui Donald Trump, ajutându-l să-şi găsească personalul pentru Casa Albă.

Un aspect interesant despre Oracle este că firma este notorie pentru proprietăţile sale imobiliare extinse, inclusiv pentru campusul său corporativ din Redwood City, California, cunoscut sub numele de "Oracle Redwood Shores". Acesta este un punct de reper iconic în Silicon Valley, reflectând importanţa companiei în industria tehnologică.

Industria tehnologică - afectată de scăderea cheltuielilor consumatorilor, în ultimii doi ani

În primele etape ale pandemiei de Covid, industria tehnologică a cunoscut o creştere semnificativă pe fondul accelerării eforturilor companiilor de a se digitaliza. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, sectorul a fost afectat de o serie de încetiniri. Factori precum hiperinflaţia, dobânzile ridicate, problemele macroeconomice şi incertitudinile la nivel global au contribuit la o scădere a cheltuielilor consumatorilor. Provocările au persistat şi în 2023, dar analiştii sunt optimişti în ceea ce priveşte revenirea la o creştere modestă în sectorul tehnologic, în 2024. Valoarea pieţei globale de software se ridică la 659 de miliarde de dolari şi se estimează că această va înregistra o creştere anuală compusă (CAGR) de 20% în următoarea decadă.

Liderul de piaţă este Microsoft, care a dominat industria timp de câţiva ani, fiind recunoscut în special pentru sistemele de operare Windows şi suita Office, fiind totodată principalul furnizor de servicii cloud. Oracle se clasează pe locul al doilea în ceea ce priveşte volumul vânzărilor, în timp ce Salesforce ocupă locul trei pe podium.

TradeVille: Oracle - pe valul AI

Se prognozează că inteligenţa artificială, utilizarea stocării în cloud şi securitatea cibernetică vor reprezenta principalele motoare de creştere ale sectorului tehnologic. Inteligenţa artificială acaparează titlurile de pe prima pagină şi stârneşte tot mai multă curiozitate, însă nu a devenit încă o linie de afaceri profitabilă.

Găsirea unui echilibru între globalizare şi autosuficienţă devine o problemă din ce în ce mai persistentă pentru o industrie atât de interconectată la nivel mondial. În lunile următoare, un cadru legislativ tot mai restrictiv intră în vigoare în Uniunea Europeană şi Statele Unite, determinând companiile din domeniul IT să acorde prioritate protecţiei datelor, utilizării eticii în domeniul inteligenţei artificiale şi obiectivelor de sustenabilitate.

Veniturile totale ale Oracle, în creştere

Veniturile totale obţinute de Oracle în ultimele trei luni din 2023 au atins 13,28 miliarde de dolari, conform aşteptărilor analiştilor, înregistrând o creştere de 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Rezultatul net a crescut cu 27%, ajungând la 2,40 miliarde de dolari, puţin sub estimările de 2,74 miliarde de dolari şi mai mic decât cel din trimestrul anterior, de 2,5 miliarde de dolari. Principalul motor al creşterii a fost segmentul de afaceri "Cloud", care a înregistrat o creştere de 12%, ajungând la 9,96 miliarde de dolari, uşor peste estimările StreetAccount, de 9,95 miliarde de dolari. Compania a menţionat că această creştere se datorează unei cereri solide pentru produsele de inteligenţă artificială.

Vânzările de hardware au înregistrat o scădere de 7%, cele de servicii - de 5% în comparaţie cu aceeaşi periaodă a anului precedent.

Câştigul pe acţiune (EPS) a fost puţin peste aşteptări, ajungând la 1,41 dolari, comparativ cu estimările de 1,38 dolari, notează TradeVille

Pentru trimestrul în curs, compania preconizează că vânzările totale vor înregistra o creştere cuprinsă între 4%- 6%, comparativ cu cifra de afaceri de 13,6 miliarde de dolari din anul precedent, atingând un nivel de 14,7 miliarde de dolari. EPS se va situa în intervalul 1,62-1,66 dolari. Accentul va fi pus pe continuarea dezvoltării segmentului "Cloud", compania semnând recent câteva contracte majore pentru infrastructură cloud. Totodată, Oracle a indicat că are mai multe astfel de acorduri în curs de finalizare.

Până la sfârşitul anului fiscal 2026, compania îşi propune să ajungă la venituri de 65 de miliarde de dolari. "Această estimare ar putea fi foarte conservatoare, dat fiind că Oracle se bucură de un impuls foarte bun", a declarat CEO-ul în cadrul conferinţei cu analiştii.

Preţul acţiunii Oracle, în urcare de la începutul lui 2024

La prezentarea rezultatelor trimestriale anterioare în luna decembrie, acţiunile Oracle au înregistrat o scădere, deoarece compania nu a reuşit să îndeplinească aşteptările referitoare la creşterea în sectorul "Cloud". În acest trimestru, compania a raportat o creştere de 12% în acest segment, iar în sesiunea after-hours de luni, acţiunile companiei au înregistrat o creştere de 14,33%.

De la începutul anului şi până în momentul raportării, preţul acţiunilor Oracle a înregistrat o creştere de 8,33%. În ultimii cinci ani, preţul acţiunilor a avut o dinamică pozitivă de 115,19%, în comparaţie cu o creştere de 81,11% a indicelui S&P 500. Preţul acţiunii se afla în momentul raportării sub media mobilă de 200 de zile, sugerând mai degrabă un "bear market", însă după o evoluţie atât de agresivă în sesiunea de after-hours acest lucru a schimbat datele problemei. La finele şedinţei de marţi, preţul a depăşit maximul record, atingând 127,54 dolari, nivel care va reprezenta din acest moment prima zona de suport.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Oracle

Oportunităţi

- Cererea pentru AI depăşeşte oferta: "Ne aşteptăm să continuăm să primim contracte mari pentru construcţia infrastructurii cloud, deoarece cererea pentru infrastructura noastră pentru inteligenţa artificială Gen2 depăşeşte cu mult oferta, în ciuda faptului că deschidem noi centre de date cloud şi extindem centrele de date cloud foarte, foarte rapid", a zis Catz, directorul executiv al Oracle.

- Experienţă de 45 de ani: Dezvoltarea cloud-ului de a doua generaţie a permis construirea unei infrastructuri superioare, scalabile şi eficiente. Bazându-se pe experienţa sa de 45 de ani în domeniul software-ului de întreprindere, Oracle înţelege ca nicio altă companie nuanţele de funcţionare a sistemelor critice.

- Dividende: Oracle a achiziţionat acţiuni în valoare de 450 de milioane de dolari şi a distribuit dividende în valoare de 4,1 miliarde de dolari. Consiliul de Administraţie a aprobat un dividend trimestrial de 0,40 dolari/acţiune.

Riscuri

- Competiţia acerbă în segmentul "Cloud": Oracle se confruntă cu o concurenţă intensă din partea unor giganţi ai industriei precum Amazon Web Services, Microsoft Azure şi Google Cloud Platform. În cazul în care Oracle nu va reuşi să ţină pasul cu inovaţiile sau oferta diferenţiată de produse, aceasta ar putea pierde cotă de piaţă în favoarea concurenţilor.

- Reglementări: Conform European Union AI Act (AIA), introducerea Legii privind Inteligenţa Artificială a Uniunii Europene va afecta semnificativ companiile care operează în cadrul ecosistemului de AI, în special cele care se ocupă cu sistemele AI de mare risc. Acest lucru include stabilirea Sistemelor de Management al Calităţii (QMS) şi a Sistemelor de Management al Riscurilor (RMS), precum şi menţinerea unei documentaţii tehnice cuprinzătoare.

- Securitatea cibernetică: Accentul tot mai mare pus de Oracle pe soluţiile bazate pe cloud expune compania la ameninţări de securitate cibernetică, cum sunt databreaching şi atacuri malware. Un atac ar putea duce la pierderi de date, la afectarea încrederii clienţilor şi ar putea avea un impact negativ asupra reputaţiei şi stabilităţii financiare a Oracle.

- Analiştii: Preţul mediu oferit de analiştii care acoperă Oracle este de aproximativ 130 de dolari pentru următoarele 12 luni. Dat fiind faptul că preţul a depăşit această bornă în şedinţa after-hours de luni, în lipsa unor update-uri din partea analiştilor, acţiunea ar putea fi considerată supraevaluată.

- Insiders: În ultimele 12 luni, persoanele cu rol executiv din cadrul companiei au vândut acţiuni în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, nefiind efectuată nici o cumpărare în acest interval.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: site-ul companiei, Nasdaq, Bloomberg, Deloitte, FactSet, CNBC, Teleconferinţa T3, Tradingview.

--------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb