TradeVille: Piaţa de capital autohtonă - pe creştere, la finele primului trimestru

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie

TradeVille: Piaţa de capital autohtonă - pe creştere, la finele primului trimestru

Piaţa de capital din România îşi continuă trendul ascendent, având companii care au reuşit o performanţă a preţului de peste +30%, depăşind indicii europeni, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Context Macro - PIB, inflaţie, politica BNR

Economia României a experimentat o încetinire spre finalul lui 2023, marcând o scădere uşoară în ultimul trimestru, tendinţă care s-a prelungit la începutul anului 2024. Cu toate acestea, economia a arătat semne de durabilitate, susţinută de creşterea consistentă a veniturilor, de o piaţă a muncii robustă şi de investiţiile importante făcute de guvern în proiecte de infrastructură mari din perioade precedente. Previziunile pentru anul 2024 indică o expansiune economică modestă de 2,6%, o ameliorare faţă de rata de creştere de 2% înregistrată în 2023, impulsionată de consum şi stimulente fiscale.

În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta continuă să fie o sursă de îngrijorare, cu aşteptări să scadă la 4,3% până în decembrie 2024, comparativ cu 6,6% în decembrie 2023. Conform datelor Eurostat, România rămâne pe primele locuri în Europa la capitolul inflaţie, în prezent, atingând în luna februarie 2024 o rată de 7,1%, cea mai mare din UE.

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 7% la cea mai recentă şedinţă, dar se estimează că instituţia va relaxa politica monetară aproximativ la mijlocul anului 2024, planificând să scadă treptat dobânda la 5,75% până în decembrie 2024.

Piaţa de capital, în plin avânt

Bursa de Valori de la Bucureşti îşi continuă creşterile în 2024, după un an care poate fi considerat istoric, având în vedere listarea celei mai mari companii din România - Hidroelectrica. Acţiunile H2O au venit la bursă la mijlocul anului 2023, aducând un nou val de lichiditate pe piaţă, compania înregistrând cea mai mare pondere - de 25,6% - din valoarea totală tranzacţionată până la sfârşitul anului.

În 2024, volumele de tranzacţionare de pe piaţa principala de la Bucureşti au ajuns la un nivel de 1,8 miliarde de acţiuni (-2,9% faţă de primul trimestru din 2023), în timp ce valoarea şi numărul de tranzacţii au crescut cu 68,7%, respectiv 75%, cel mai probabil fiind influenţate în acest an de prezenţa H2O.

Indicele BET, care reprezintă piaţa principală de la BVB, a crescut în 2024 cu 10,8%, în timp ce indicele BET Plus a avut o dinamică de +10,2%. Astfel, indicele principal din România reuşeşte să se poziţioneze mai sus faţă de ţările din regiune, dar şi faţă de cei mai puternici indici din Europa, printre care indicele francez CAC (+8,25%) şi cel german DAX (+9,46%). Printre indicii ţărilor din apropierea României se numără BUX Ungaria (+8,34%), WIG Polonia (+7,02%) şi SOFIX Bulgaria (+5,05%).

BET Plus - în urcare cu 10,1%, în primul trimestru din 2024

Primul trimestru al anului 2024 aduce în lumină o evoluţie mixtă a companiilor de la BVB, care sunt împărţite aproape la jumătate din perspectiva randamentelor pozitive şi negative. Astfel, 24 de companii din cele 45 analizate au reuşit să obţină randamente pozitive, faţă de 33 în aceeaşi perioadă a anului 2023. Media randamentelor pozitive se ridică în acest an la 13,8% (+2,6 pp faţă de primul trimestru din 2023). Media tuturor randamentelor companiilor din BET Plus este la 4,7%.

Cu toate acestea, variaţia indicelui BET Plus, din care fac parte companiile din topul propus, de la începutul anului şi până acum, este de +10,1%, aceasta datorându-se ponderii de alocare a companiilor în structura indicelui, cele mai mari fiind TLV (19,9%), SNP (16,9%), H2O (16%), SNG (8,8%) şi BRD (8,2%).

TradeVille: Piaţa de capital autohtonă - pe creştere, la finele primului trimestru

Primele cinci companii cu cea mai mare creştere au înregistrat randamente cuprinse între 25% şi 33%, creşterea fiind asemănătoare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, atunci când ROCE, BVB şi TBM au înregistrat dinamici situate în intervalul 24% - 35%.

Scăderile, însă, sunt mai accentuate în acest an, cu CRC care domină topul cu o dinamică negativă de -22,4%, urmat de SOCP cu -14,5%. În aceeaşi perioadă a anului 2023, cea mai mare scădere era înregistrată de OIL (-16,1%), urmat de CRC (-14,3%) şi BRD (-8,6%). Media randamentelor negative în primul trimestru din 2024 este de -5,6%, fiind mai accentuată faţă de -4,6%, cât s-a înregistrat în primele trei luni din 2023.

Industria care predomină în top 5 companii, atât pe partea de creştere, cât şi de scădere, este cea a materiilor prime şi materiale, urmată de segmentul de logistică şi financiar.

Topul câştigătorilor

Antibiotice Iaşi este o companie care suprinde şi în 2024, după ce a reuşit să-şi mărească preţul acţiunilor de 2,5 ori în cursul anului 2023. Creşterea continuă şi în 2024, marcând până în prezent o dinamică pozitivă de 32,3%, pe fondul unor rezultate financiare bune. Creşterea accelerată a preţului acţiunilor a început din vara anului 2023, atunci când compania a raportat rezultate excelente pentru prima jumătate a anului 2023, care au fost de peste două ori mai mari faţă de anul anterior. Rezultatele excelente au continuat şi la sfârşitul anului 2023, societatea raportând un profit net de 80,7 milioane de lei, în creştere cu 110% comparativ cu 2022, în timp ce veniturile au crescut cu 110,5%.

Alţi factori care au dat încredere investitorilor în companie au fost planurile ambiţioase de investiţii, prezenţa tot mai mare pe pieţele externe şi asigurarea unei surse de finanţare de calitate din partea Băncii Europene de Investiţii.

Din decembrie 2023, acţiunile ATB au intrat şi în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI România IMI în categoria Small Cap, notează de TradeVille

Şi Aquila continuă trendul setat în anul 2023, urcând cu peste 30% în primele trei luni al anului, după ce a înregistrat o majorare a preţului acţiunilor de 66,7% în cursul anului 2023. Compania a raportat rezultate în creştere la sfârşit de an, cu venituri mai mari cu 14% şi peste valorile bugetate şi cu un profit net de 96,9 milioane de lei (+14% faţă de 2022; +25% comparativ cu BVC 2023), acesta fiind cel mai mare profit net de la înfiinţarea societăţii. Unul dintre motivele de creştere în 2023, pe lângă rezultatele financiare bune, este şi faptul că grupul a fost în atenţia investitorilor prin rapoartele de analiză favorabile emise de mai mulţi brokeri din România. Pe lângă rapoartele favorabile primite de către societate în cursul anului 2023, Aquila a realizat şi achiziţii importante, printre care se numără Romtec (3,2 milioane de euro), iar în 2024 compania a venit cu o supriză pentru investitori, anunţând un acord de achiziţie a Parmafood Group şi Parmafood Trading, pentru o sumă de maximum 16,5 milioane de euro. În plus, compania a anunţat, la finalul lunii martie 2024, distribuirea unui dividend brut pe acţiune de 0,07084 lei, cu un randament de aproape 6%. Compania a propus distribuirea a 42,5% din profitul net pe 2023, respectiv 43,7 milioane de lei din profitul net nedistribuit aferent anului 2022.

Prebet, producător de prefabricate din beton armat, ocupă al treilea loc în clasamentul companiilor cu cel mai mare randament de la începutul anului şi până acum, cu o creştere de 28,1%, în timp ce în cursul anului 2023, compania şi-a majorat preţul acţiunilor cu 21,9%. Printre principalele motoare de creştere în anul curent al preţului companiei se numără anunţul acesteia de încheiere a unui contract în valoare de 49 de milioane de lei. De asemenea, şi rezultatele financiare pentru anul 2023 au fost solide, compania raportând o cifră de afaceri preliminară în creştere cu 32,7%, în timp ce profitul net a fost cu 55% peste cel din anul anterior. Şi în cursul anului 2023 compania a atras atenţia pieţei prin mărimea contractelor semnate, raportând două contracte în valoare cumulată de 43,4 milioane de lei, echivalentul a peste 50% din cifra de afaceri realizată în 2022.

Topul celor mai mari scăderi

Chimcomplex - principalul producător şi furnizor de substanţe chimice din regiune, conduce topul scăderilor în 2024, după ce a avut de suferit în ultimii doi ani, fiind grav afectat de preţurile mari ale energiei, care i-au impactat direct capacităţile de producţie. Compania prezintă la acest moment o scădere a preţului de 22,4%, în timp ce, în cursul anului 2023, randamentul acţiunilor CRC a fost de -24,7%. Principalii factori care au dus la dinamica negativă a acţiunilor pe bursă a fost activitatea în scădere a companiei afectate de preţurile mari ale energiei din România, subvenţiile de stat mai puţin competitive faţă de cele din restul Europei şi produsele ieftine venite din Asia, care au acaparat o cotă de piaţă tot mai mare în regiune.

Pentru anul 2023 compania a raportat o scădere cu 38% a veniturilor din vânzări, din cauza unei cereri mai mici, în timp ce profitul net a fost cu 71,1% mai mic faţă de 2022. Doar structura complexă a business-ului, oferta diversificată de produse pe care le are în portofoliu şi un control mai strict al costurilor au reuşit menţinerea pe profit a societăţii. Cu toate acestea, CRC continuă să-şi pună în aplicare planurile de investiţii, având pe rol proiecte mari precum centrala de cogenerare pe gaz, extinderea capacităţilor energetice pe platforma Dej şi construirea fabricilor de glicerină, epiclorhidrină şi răşini epoxidice.

Socep - operator logistic în portul Constanţa, a intrat pe un trend negativ începând cu a doua jumătate a anului 2023, înregistrând un randament al acţiunilor de -14,5% în primele trei luni din acest an, după ce a reuşit să-şi mărească preţul la bursă de 2,8 ori, în 2023. Societatea a beneficiat în cursul anului trecut de intensificarea activităţii în portul Constanţa, care a devenit un hub regional pentru transporturile internaţionale de materii prime, în special agricole, ca urmare a afectării vechilor rute de războiul din Ucraina. Socep a raportat pentru anul 2023 o dublare a profitului net, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 44,9%. Scăderea preţului vine după finalizarea aprobării unei majorări a capitalului social, prin care societatea şi-a dublat capitalul, de la 34,6 milioane de lei, la 63,9 milioane de lei.

BRK Financial Group, singurul broker de acţiuni listat la BVB, a înregistrat o pierdere de 12% în cursul anului 2024, după o creştere de 32,1% în 2023. Trendul negativ al acţiunilor brokerului a început încă din prima lună a anului 2024 şi continuă până în prezent, preţul situându-se pe grafic sub mediile mobile de 21 şi 8 zile. Printre cauzele care au provocat scăderea ar putea fi raportarea unei pierderi de către companie, deşi aceasta a fost mai mică faţă de 2022. Un volum semnificativ de tranzacţionare a fost sesizat şi pe 8 martie, atunci când societatea a anunţat că are achiziţionate acţiuni ale companiei Gabriel Resources, care a pierdut procesul de judecată cu statul român, ceea ce ar putea cauza BRK un prejudiciu de până la 1,5 milioane de lei.

Notă: Toate preţurile de închidere folosite în calcule sunt din data de 2 aprilie 2024.

Notă: Toate preţurile de închidere folosite în calcule sunt din data de 2 aprilie 2024.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BNR, economica.net, investing.com, bursa.ro.

-------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb