"Tradeville": Potenţial de creştere pentru acţiunile farmaceutice

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2010

"Tradeville": Potenţial de creştere pentru acţiunile farmaceutice

În perioada 2001 - 2007, piaţa farmaceutică din România a înregistrat un ritm de creştere de 22,5%, în timp ce între 2008-2010 rata medie de creştere a scăzut la aproximativ 6% pe fondul crizei economice globale, potrivit unei analize "Tradeville".

Deşi România se află în continuare în recesiune, în 2010 valoarea pieţei este estimată să crească cu aproximativ 5%, până la 2,05 miliarde euro. Datorită cererii inelastice a produselor farmaceutice, companiile ce activează în acest sector sunt denumite defensive, rezultatele financiare fiind influenţate într-o măsură mai mică de ciclurile economice. Rezultatele bune ale sectorului din ultima perioadă nu şi-au găsit corespondent în aprecieri peste medie ale cotaţiilor bursiere, ci dimpotrivă variaţia faţă de indicele BET de la începutul anului este negativă, ajungând la -9%.

Analiştii "Tradeville" consideră că o parte din portofoliul investitorului pe termen lung ar trebui alocată sectorului farmaceutic, întrucât, în următorii ani, pe fondul fenomenului de îmbătrânire generalizată a populaţiei, cererea de medicamente destinate afecţiunilor cardiovasculare, sistemului nervos central sau afecţiunilor respiratorii va creşte.

Domeniul farmaceutic de la Bursa de Valori Bucureşti este reprezentat de patru companii, respectiv "Antibiotice" Iaşi (ATB), Biofarm (BIO), Zentiva (SCD) şi Farmaceutica Remedia. Dintre acestea, "Antibiotice" Iaşi este singura societate în care statul român este în continuare acţionar majoritar.

Capitalizarea a trei dintre cele patru companii fluctuează între 200 şi 315 milioane lei, în timp ce valoarea de piaţă a Remedia Deva este de aproximativ 10 ori mai mică. Volumul afacerilor Remedia este însă comparabil cu vânzările celorlalte trei societăţi. Explicaţia provine din faptul că domeniul principal de activitate al societăţii din Deva este comercializarea produselor farmaceutice, în timp ce celelalte trei companii sunt şi producători ai produselor farmaceutice. Drept urmare, nevoia de a realiza investiţii în mijloace fixe, precum şi în cercetare este mai ridicată pentru cele din urmă, arată analiştii Tradeville.

"Antibiotice" a oferit mai multă stabilitate acţionarilor

Aceştia mai notează că, în 2009, Biofarm a avut cel mai ridicat randament al capitalurilor (14.4%): "Cu toate acestea, în ultimii patru ani compania bucureşteană nu a reuşit să menţină un nivel stabil al indicatorului, acesta diminuându-se de la 20% în 2005 la 8.9% în 2007. În 2008, Biofarm a înregistrat pierderi, motiv pentru care ROE nu a fost calculat. Deşi înregistrează un randament mai scăzut al capitalurilor (ROE mediu între 2004 - 2007 a fost de 12%) în comparaţie cu Biofarm, Antibiotice a oferit mai multă stabilitate acţionarilor. Compania ieşeană a realizat profit în 2008 şi 2009, în timp ce BIO a trecut pe pierdere în 2008 din cauza deprecierii portofoliului de acţiuni".

"Biofarm" şi "Zentiva" nu au acordat dividende în ultimii 8 ani

Datorită faptului că statul român este acţionar majoritar prin Ministerul Sănătăţii cu o deţinere de 53%, Antibiotice Iaşi a acordat dividende în 8 din ultimii 9 ani (perioada 2000-2008), mai remarcă "Tradeville", care precizează că "Biofarm" şi "Zentiva" nu au acordat dividende în ultimii 8 ani, iar "Farmaceutica Remedia" a repartizat profitul investitorilor sub formă de dividende pentru anii 2007 şi 2009.

"Din punct de vedere al stabilităţii financiare, compania ieşeană (ATB) se detaşează de celelalte, deţinătorii de acţiuni investind într-o afacere solidă, fără fluctuaţii mari de la un an la celălalt", opinează analiştii. Aceştia explică: "Acest lucru poate fi demonstrat comparând variaţiile profiturilor anuale pe acţiune ale tuturor societăţilor cu media celor 3 ani premergători; de exemplu profitul net pe acţiune al ATB din 2008 faţă de media perioadei 2004-2007 a scăzut cu aproape 60% în timp ce profitabilitatea BIO a scăzut cu 172%; pentru Remedia Deva profitul net pe acţiune a scăzut în 2008 cu 125%, în timp ce Zentiva a fost singura dintre cele patru care a crescut în 2008. Am folosit această metodă pentru a releva stabilitatea afacerilor celor patru companii în ultimii 5 ani".

Acţiunile, subevaluate

Cotaţia ATB se tranzacţionează la de 18,5 ori profitul net realizat în ultimele 12 luni, în timp ce indicatorul P/E (n.r. price per earnings) pentru BIO este de 10.5, conform calculelor "Tradeville". Din aceas-tă perspectivă, ambele companii sunt subevaluate faţă de media de 34 la nivel european, potrivit analiştilor.

O imagine mai fidelă asupra valorii companiei este dată de indicatorul P/BV (n.r. price to book value), BIO are un P/BV de 1.44, în timp ce ATB se tranzacţionează cu puţin peste valoarea contabilă pe acţiune (P/BV = 1.02).

Comparaţia cu producătorii europeni de medicamente relevă că Antibiotice are în continuare potenţial de creştere, în timp ce potenţialul de apreciere al BIO este mai scăzut, se mai arată în analiza "Tradeville".

Analiştii mai menţionează că un rezultat similar a fost obţinut şi folosind metoda discounted cash flow. "Faţă de Biofarm, firma ieşeană este mai stabilă financiar, iar exporturile au o pondere mult mai mare în cifra de afaceri, 18% faţă de doar 4% pentru BIO", se arată în analiză.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb