TradeVille: Purcari promovează produsele autohtone

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2023

Sursa foto: facebook / purcari wines

Sursa foto: facebook / purcari wines

Purcari Winneries Plc, unul dintre cei mai mari producători de vinuri şi brandy din Europa Centrală şi de Est, reuşeşte să promoveze produsele autohtone, în timp ce înregistrează rezultate bune la BVB, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille. Brandurile din portofoliul companiei sunt: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza şi Angel's Estate.

Conform datelor furnizate de companie, Grupul are cultivate aproximativ 1.450 de hectare de viţă de vie şi operează şapte platforme de producţie, fiind cel mai mare exportator de vin din Republica Moldova şi lider de piaţă în categoria vinurilor premium din România, cu o cotă de circa 25%. La sfârşitul anului 2022, Purcari avea peste 800 de angajaţi în platformele sale de producţie.

La 30.06.2023, cel mai semnificativ acţionar era Amboselt Universal Inc., companie controlată de fondatorul şi CEO-ul Purcari, Victor Bostan, care deţine 19,97% din capitalul social. Din acţionariatul companiei mai fac parte nume importante precum Horizon Capital, East Capital, Pavăl Holding şi Erste Asset Management. Astfel, retail-ul deţine aproximativ 22% din capitalul social al companiei, în timp ce investitorii instituţionali controlează restul.

Purcari pune în lumina reflectoarelor un soi de viţă de vie autohton

Ziua Naţională a Vinului din Republica Moldova, ediţia 2023, a adus în atenţia publicului o parte din istoria locală a vinului, promovat de Purcari, companie listată la BVB.

Producătorul de vinuri de peste Prut a adus, în acest an, un tribut soiului Rară Neagră - care vine cu o istorie de peste 2.000 de ani în spate, considerat la începutul anilor 2000 pe cale de dispariţie. Soiul se cultivă în România, Republica Moldova, Ucraina şi Statele Unite ale Americii, ocupând, la nivel global, o suprafaţă totală cultivată de 2.300 ha.

Vinul produs de companie cu acest tip de soi a fost premiat în numeroase ocazii, printre cele mai recente evenimente fiind premierea în cadrul Decanter World Wine Awards 2023 - una dintre cele mai prestigioase competiţii enologice ale lumii, unde compania a primit trei medalii de aur şi opt de argint. Printre vinurile care au atras atenţia a fost un amestec de Rară Neagră şi Fetească Neagră. Astfel, soiurile locale de struguri şi-au confirmat recunoaşterea la nivel global.

OIVV: România, al 13-lea mare producător de vinuri din lume

În sectorul băuturilor alcoolice, Republica Moldova este specializată în producţia de vinuri, care domină totalul veniturilor generate din vânzări în sectorul băuturilor alcoolice, acestea atingând în 2022 un total de 1,17 miliarde de dolari şi se estimează că în 2023 vor creşte la 1,26 miliarde de dolari. În următorii patru ani , analiştii estimează o creştere anuală compusă în segmentul vinurilor de 6,5%, majoritatea producţiei fiind în prezent exportată în România.Spre comparaţie, România, unde producţia majoritară este de bere (2,5 miliarde de dolari generaţi din vânzări de bere în 2022), a avut o cifră de afaceri totală din vânzarea de vinuri în 2022 de 604 milioane de dolari şi se estimează că aceasta va creşte la 630 de miliarde de dolari în 2024. Creşterea anuală compusă în următorii patru ani a sectorului de vinuri este estimată la 1,4%.

Conform Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIVV), România este al 13-lea i mare producător de vinuri din lume, cu o producţie medie anuală de aproximativ 4,6 milioane hl şi peste 250 de crame.

Din volumul total, 60% este produs de viticultorii mari, cu suprafeţe de peste 100 ha. Cu toate acestea, exportul lasă de dorit în România, în 2021 fiind comercializate peste graniţă doar 0,19 milioane hl, adică sub 5% din producţie. În general, România este văzută ca o ţară producătoare de vinuri ieftine.

Totuşi, în 2023 se prevede un an bun pentru producţia de struguri în România, estimându-se că se va depăşi cantitatea recoltată de anul trecut, de 808.000 de tone. Ştirea este importantă în contextul în care Purcari deţine pe teritoriul României Crama Ceptura SRL, care are ca activitate de bază producţia, îmbutelierea şi vânzarea vinului, şi Vinoteca Gherasim Constantinescu SRL, care se ocupă de cultivarea strugurilor din zona Dealu Mare. Majoritatea producţiei însă, se află pe teritoriul Republicii Moldova.Consumul mediu anual per capita în România se ridică la 25 de litri, la nivelul Germaniei, dar de două ori mai puţin decât în Franţa.

Purcari: cifră de afaceri şi profit în creştere, marje în scădere

Veniturile operaţionale semestriale ale companiei au totalizat 161,4 milioane de lei, marcând o creştere de 30% faţă de perioada similară a anului trecut. Această majorare are la bază sporirea volumului de produse vândute, premiumizarea continuă a portofoliului, precum şi transferarea costurilor suplimentare în produse.

România a contribuit cel mai mult la această creştere, înregistrându-se aici vânzări cu 40% mai mari faţă de primul semestru din 2022, în timp ce în Republica Moldova evoluţia a fost de +11%.

Cu toate acestea, costul vânzărilor s-a majorat cu 45%, scăzând marja brută până la 41% (faţăde 47% în primul semestru din 2022), determinată de un cost mai mare pentru vinul vrac obţinut din cultura de struguri din perioada 2020-2021 şi a cheltuielilor în creştere cu ambalajele. De asemenea, majorarea cotei serviciilor de reciclare a deşeurilor până la 8% din totalul vânzărilor a generat costuri suplimentare la nivel de Grup.

Indicatorul EBITDA s-a majorat cu 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut, totalizând 44,5 milioane de lei şi rezultând într-o marjă EBITDA de 28%, cu 3 puncte procentuale sub cea înregistrată în semestrul întâi din 2022. În acest sens, cu cheltuieli financiare în scădere (-35% în ritm anual), pe fondul aprecierii leului moldovenesc faţă de euro, şi cu venituri financiare net superioare anului trecut (2,2 milioane de lei faţă de 48.042 lei), compania a raportat un profit net în valoare de 25,5 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de primele şase luni din 2022.Cotaţia acţiunii WINE înregistrează în 2023 o revenire puternică, după căderea semnificativă de la începutul războiului în Ucraina, din februarie 2022. Astfel, în perioada ianuarie - octombrie 2023, acţiunea WINE a crescut cu 46,8% - mai mult decât dublul indicelui principal BET, pe fondul unui număr de peste 20.500 de tranzacţii cu o valoare totală de aproape 60 de milioane de lei.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Purcari Wineries

Oportunităţi

- Compania plăteşte dividende anual, având obiectivul de a creşte constant acest cuantum.

- Potenţialul de creştere ridicat al Grupului, dat, în special, de posibilitatea intrării pe noi pieţe, având în portofoliu produse de calitate premium fabricate la un cost inferior faţă de cele din Europa de Vest.

- Purcari are un acţionariat puternic, din acesta făcând parte numeroase fonduri de investiţii.

- Profitabilitate şi marje peste media sectorului din care face parte.

Riscuri

- Faptul că majoritatea producţiei Grupului Purcari are loc în Republica Moldova reprezintă un risc, reflectat şi în preţul actual al acţiunii, în condiţiile conflictului militar ce are loc la graniţa ţării, precum şi al relaţiilor geopolitice tensionate dintre Republica Moldova şi Rusia.

- Compania activează într-o piaţă foarte competitivă, cu bariere de intrare reduse.

- Politica anumitor fonduri de investiţii împiedică intrarea acestora în acţionariatul unor companii din domeniul băuturilor alcoolice. Astfel, pe o piaţă precum cea de la BVB, unde activitatea fondurilor de pensii este una semnificativă, lichiditatea companiei poate fi afectată.

TradeVille: Purcari promovează produsele autohtone

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, tv8.md, produse-moldovenesti.ro, Statista, bursa.ro.

-------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb