TradeVille: Rezultatele Eli Lilly depăşesc aşteptările

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Eli Lilly and Company

Sursa foto: facebook / Eli Lilly and Company

În al treilea trimestru al anului, Eli Lilly a raportat venituri operaţionale şi profit net ajustat peste aşteptările analiştilor, datorită vânzărilor de 1,4 miliarde dolari ale Mounjaro, medicamentul său pentru diabet utilizat şi împotriva obezităţii. Cu toate acestea, compania şi-a redus previziunile privind pofitul pentru întregul an din cauza unor cheltuieli legate de achiziţiile recente, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Eli Lilly and Company este o companie farmaceutică cu sediul în Indianapolis, SUA, având birouri în 18 ţări. A fost fondată în anul 1876 de către colonelul Eli Lilly, chimist în industria farmeceutică şi veteran al Războiului Civil american. Compania este cunoscută pentru medicamentele pentru depresie clinică Prozac şi Cymbalta, pentru medicamentul antipsihotic Zyprexa, dar şi pentru medicamentele pentru diabet Humalog şi Trulicity (principalele surse de venit ale companiei) şi cel pentru cancer, Verzenio. De asemenea, Eli Lilly a fost prima companie care a produs în masă vaccinul împotriva poliomielitei şi insulină. Produsele companiei sunt comercializate în aproximativ 125 de ţări.

În baza preţurilor de închidere din 2 noiembrie, compania avea cea mai mare capitalizare din sectorul farmaceutic şi de sănătate.

Acţionarii principali ai Eli Lilly sunt investitori instituţionali, care deţin o participaţie de aproximativ 88% din capitalul social al companiei. Astfel, cel mai mare dintre aceştia, care deţine 11% din drepturile de vot ale companiei, este Lilly Endowment Inc., una dintre cele mai mari fundaţii filantropice din lume, fondată în 1937 de către Josiah K. (J. K.) Lilly Sr., fiul fondatorului Eli Lilly. De asemenea, The Vanguard Group deţine 7% din capitalul social, urmat de PNC Bank NA, cu 5,47% şi de BlackRock, cu 4,29%. Astfel, doar aproximativ 12% din acţiunile companiei sunt deţinute şi tranzacţionate de micii investitori.

În ultimele 12 luni, 3,82 milioane de acţiuni ale companiei (0,4% din total acţiuni) au fost tranzacţionate de către persoane din interiorul companiei, aproximativ 96% dintre acestea fiind vândute. Cu toate acestea, pe parcursul lunii septembrie, cinci membri ai Congresului american au achiziţionat acţiuni ale companiei în sume cuprinse între 1.000 - 50.000 USD.

Compania mizează pe Mounjaro, un medicament pentru diabet utilizat şi pentru scăderea în greutate

Se preconizează că medicamentul dezvoltat de companie pentru diabet, Mounjaro, care funcţionează ca un dublu GLP-1/GIP (polipeptid insulinotropic dependent de glucoză), va fi autorizat la sfârşitul anului, atât în SUA, cât şi în Europa catratament pentru obezitate.

Rezultatele celor mai recente studii ale Eli Lilly (15.10.2023) arată că Mounjaro a ajutat pacienţii să scadă cu până la 26,6% din greutatea lor, după 84 de săptămâni de administrare, fapt care l-a pus în lumina refletoarelor, devenind un concurent puternic pentru Wegovy, în ciuda intrării sale târzii pe piaţă. Terapia Lilly ar putea primi aprobarea pentru tratarea obezităţii în cursul acestui an şi ar putea fi lansată la sfârşitul anului. Eli Lilly are în desfăşurare patru studii clinice, în faze avansate, pe tirzepatida, ingredientul din Mounjaro.

Obezitatea este, în prezent, a cincea cauză de deces la nivel mondial. Există aproximativ 112.000 de decese pe an care sunt legate de obezitate. Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în Statele Unite, însă aproape 50% dintre decesele cauzate de boli cardiovasculare, diabet şi accidente vasculare cerebrale sunt rezultatul dietelor necorespunzătoare.

În 2020, 38% din populaţia mondială era supraponderală sau obeză. Potrivit unui raport publicat de Federaţia Mondială a Obezităţii, până în 2035, mai mult de jumătate din populaţia globală va fi supraponderală sau obeză, dacă nu se vor lua măsuri semnificative. Cele mai mari creşteri ale ratelor de obezitate s-au înregistrat în rândul copiilor şi adolescenţilor, respectiv în ţările cu venituri mici sau medii din Asia şi Africa. Obezitatea infantilă afectează 30% dintre copiii de sub 20 de ani şi 14,8% dintre elevii de liceu.

Conform unor analize, costurile anuale plătite de persoanele cu exces de greutate ar putea ajunge la 4 trilioane dolari până în 2035, la nivel mondial, ceea ce reprezintă aproximativ 2,9% din PIB-ul global. Prin comparaţie, în 2019, aceste cheltuieli au generat 2,2% din PIB-ul mondial. Dacă ne îndreptăm spre piaţa din SUA, statisticile arată că problemele legate de supraponderabilitate îi costă pe americani 147 miliarde dolari pe an, reprezentând 21% din totalul cheltuielilor medicale din SUA.

Vânzările Mounjaro stimulează rezultatele din trimestrul al treilea 2023

În perioada iulie-septembrie 2023, compania a raportat venituri operaţionale în valoare de 9,5 miliarde dolari (+36,7% vs. T3 2022), cu 500 milioane dolari peste nivelul anticipat de analişti. În acest sens, creşterile au la bază performanţa vânzărilor principalelor medicamente ale companiei, adică Mounjaro (1,4 miliarde dolari vs. 187 milioane dolari în T3 2022), Verzenio (+68,4%) şi Jardiance (+22,2%), precum şi din vânzarea drepturilor pentru Zyprexa (1,4 miliarde dolari). La polul opus, Trulicity, cel mai bine vândut medicament al companiei, a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 9,6% faţă de T3 2022, ajungând la 1,67 miliarde dolar, cu 190 milioane dolari sub estimările analiştilor.

Principalul rival al Eli Lilly pe segmentul de medicamente pentru pierdere în greutate, Novo Nordisk, a înregistrat, de asemenea, o creştere de opt ori a vânzărilor pentru medicamentul sau împotriva obezităţii, Wegovy, notează TradeVille.

În ceea ce priveşte rezultatul net al perioadei, compania a înregistrat o pierdere de 57,4 milioane dolari, cauzată de înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare în curs de desfăşurare (2,98 miliarde dolari vs. 62,4 milioane dolari în T3 2022), care sunt legate de o serie de achiziţii recente, inclusiv Dice Therapeutics, Versanis Bio şi Emergence Therapeutics. Astfel, conducerea companiei şi-a redus prognoza privind profitul anual ajustat la un interval de 6,50 - 6,70 dolari/acţiune, de la un interval anterior de 9,70 - 9,90 dolari/acţiune. Excluzând aceste cheltuieli extraordinare, profitul net ajustat al companiei a fost de 0,10 dolari/acţiune, pdste estimările analiştilor, care prevedeau o pierdere de 0,13 dolari/acţiune.

Compania este în aşteptare pentru primirea aprobării din partea FDA în ceea ce priveşte tratamentul sau pentru Alzheimer, donanemab, fiind preconizată o decizie în primul trimestru din 2024, termen întârziat faţă de prognoza anterioară pentru ultimul trimestru al acestui an.

Concurenţa este pe măsură potenţialului de câştig

Novo Nordisk, lider în domeniul medicamentelor GLP-1, comercializează, pe lângă Wegovy, Saxenda şi Ozempic, alte GLP-1, însă Wegovy va deveni principala terapie a companiei. Wegovy a demonstrat o reducere medie a greutăţii de până la 15%-17%, după 68 de săptămâni de adminstrare, la pacienţii fără diabet.

Cu toată mediatizarea succesului sau, Novo Nordisk a avut o lansare dificială: problemele de producţie au întârziat aprovizionarea, timp în care cererea a crescut vertiginos. Din această cauză, Novo a declarat că va reduce campaniile publicitare pentru Wegovy în viitorul apropiat, în încercarea de a diminua cererea, în timp ce încearcă să rezolve problemele de aprovizionare.

Analiştii de la Moody's au declarat că "eficacitatea puternică" a Mounjaro este susceptibilă să determine o creştere puternică a vânzărilor, estimată la aproape 4 miliarde dolari în 2025. În acelaşi timp, vânzările Wegovy se aşteaptă să fie duble faţă de cele ale Lilly, crescând la aproximativ 8 miliarde dolari până în 2025. Pentru Novo Nordisk, analiştii estimează că, până în 2025, tratamentele pentru obezitate vor genera aproximativ 24% din vânzările totale, având în vedere intrarea sa mai devreme în această piaţă.

Pfizer, deşi se află mai în urmă în cursa pentru cercetare şi dezvoltare, a înregistrat, de asemenea, rezultate favorabile pentru medicamentul sau cu administrare orală, Danuglipron. Studiul clinic realizat de Pfizer a arătat că pacienţii cărora li s-a administrat 120 mg de danuglipron de două ori pe zi au pierdut în jur de 5kg pe parcusul a 16 săptămâni. Cu toate acestea, se estimează că Pfizer se află la câţiva ani distanţă de a putea depune o cerere de aprobare pentru medicamentul sau.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Eli Lilly

Oportunităţi

- Cele mai recente rating-uri acordate de către analiştii unor bănci de investiţii importante, previzionează, în medie, o creştere de două cifre a cotaţiei în următoarele 12 luni. În acest sens, analiştii de la Citigroup estimează un preţ ţintă de 675 dolari (+18,9% faţă de preţul actual), cei de la UBS Group de 710 dolari (+25% faţă de preţul actual), în timp ce Morgan Stanley propune un preţ ţintă de 673 dolari (+18,5% faţă de preţul actual), iar Wells Fargo de 650 dolari (+14,5% faţă de preţul actual).

- Potenţialul ingredientului principal din Mounjaro, tirzepatida, este unul remarcabil, în condiţiile în care în lume sunt documentate peste 650 milioane de persoane obeze şi peste 1, miliarde de persoane cu exces de greutate.

- O industrie profitabilă şi inovatoare: Importanţa industriei farmaceutice pentru populaţia globală face ca aceasta să fie atractivă pentru investitorii pe termen lung. Marja brută a industriei farmaceutice globale a fost măsurată la 88,13% în trimestrul al patrulea din 2022 şi se estimează că piaţa va ajunge să valoreze peste 353 miliarde dolari până în 2030, demonstrând astfel că industria generează şi va continua să genereze fluxuri de numerar pentru investitori.

- Rezilienţa în perioadele de contracţie economică şi recesiune: Companiile farmaceutice şi de biotehnologie nu sunt afectate în mod semnificativ de şocuri economice şi de recesiuni. Spre exemplu, ca procent din PIB, cheltuielile naţionale de sănătate din SUA au crescut în timpul recesiunilor anterioare, cum au fost cele de la începutul anilor "90, începutul anilor 2000 şi, respectiv, în timpul crizei financiare mondiale din 2007-2009.

Riscuri

- Neîncredere din partea investitorilor: În timp ce noile studii şi descoperiri par să aducă vremuri mai bune pentru sistemele medicale, totuşi, industria se confruntă cu o neîncredere mare din partea investitorilor din cauza unei transparente doar parţiale. Costurile ridicate, nepublicarea rezultatelor aferente studiilor clinice şi corupţia, sunt câteva dintre motivele care i-au făcut pe investitori să fie retincenti faţă de această industrie.

- Evaluările Big Pharma se bazează rareori pe performanţă reală din prezent, ci mai mult pe performanţa anticipată din anii viitori. În acest fel se explică capitalizarea de două ori mai mare pe care o are Eli Lilly faţă de Pfizer, deşi cea din urmă a obţinut venituri de aproape 3,5 ori mai mari în 2022.

- Dividendele distribuite de Eli Lilly au un randament de sub 1%, în scădere faţă de anii anterior, fiind unul dintre cele mai mici din sectorul Big Pharma din SUA, unde randamentul mediu al dividendelor se situează la 3%.

- Concurenţa este acerbă, iar cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea de produse sunt la cel mai mare nivel, ca procent din venituri, dintre toate industriile. În acest sens, o companie poate efectua ani de zile de cercetare fără ca produsul să genereze venituri care să acopere aceste cheltuieli (unul dintre cele mai elocvente exemple ar fi medicamentul anti-Covid Paxlovid, pentru care pătura de posibili pacienţi s-a redus drastic în ultima perioadă).

TradeVille: Rezultatele Eli Lilly depăşesc aşteptările

Sursele menţionate de TradeVille.

în acest raport sunt: Yahoo Finance, Pharmaphorum, Indystar, Nasdaq, Marketbeat, The Economist, Reuters, The Barbecue Lab, Fierce Pharma, Bloomberg, raport companie, SeekingAlpha, CNBC, Pharmaceutical Manufacturer, Data Dynamics.

..............

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb