TradeVille: SoFi Technologies - de la depozite cât un sfert din România, la concerte Taylor Swift

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2024

Sursa foto: facebook / SoFi

Sursa foto: facebook / SoFi

SoFi Technologies Inc. reprezintă o schimbare dinamică în sectorul tehnologiei financiare, în primul rând prin extinderea sa de la refinanţarea împrumuturilor pentru studenţi la o gama largă de servicii financiare. Creşterea companiei este susţinută de o bază de utilizatori în expansiune şi de un avans semnificativ al depozitelor, ceea ce reflectă implicarea consumatorilor în platforma sa financiară digitală, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

SoFi Technologies este o entitate de renume în sectorul tehnologiei financiare (fintech). Organizaţia a fost înfiinţată cu viziunea de a revoluţiona şi de a face mai accesibile serviciile financiare. Concentrându-se iniţial pe creditele pentru studenţi, sector în care a devenit un nume de referinţă, în special în domeniul refinanţării, SoFi s-a transformat între timp într-o platformă digitală complexă. Această platformă oferă o varietate de servicii financiare adaptate pentru a se adresa unui grup demografic mai tânăr.

Achiziţionarea strategică a unei bănci în 2022 a marcat un moment crucial pentru SoFi. Această mişcare nu numai că a oferit un tampon împotriva provocărilor din industria creditelor, dar a promovat şi un angajament mai mare al clienţilor, deosebit de benefic în perioadele de creştere a ratelor dobânzii. Cu această bancă, SoFi şi-a extins oferta pentru a include servicii bancare competitive, cum ar fi conturi curente şi de economii, alături de servicii de investiţii care permit clienţilor să investească în acţiuni şi alte instrumente financiare.

În prezent, compania operează prin intermediul a trei segmente: creditare, care include împrumuturi pentru studenţi, credite personale şi pentru locuinţe; servicii financiare; şi o platformă tehnologică. Potrivit declaraţiilor CEO-ului companiei, Anthony Noto, ultimele două sunt motoarele care vor stimula creşterea acesteia în viitor.

Un alt pas important pentru companie a fost achiziţionarea, în 2019, a drepturilor de denumire a stadionului SoFi din Los Angeles, gazda unor meciuri de fotbal şi concerte importante din SUA. CEO-ul companiei a declarat că achiziţia are un impact mare asupra capacităţii sale de a ajunge la un public mare şi neduplicat, la un cost foarte eficient, ceea ce este esenţial pentru a conduce la o conştientizare de marcă fără ajutor şi pentru a deveni un nume de marcă de uz casnic. "În plus, beneficiem de lucruri precum seria de concerte ale lui Taylor Swift şi filmările ei la documentarul şi filmul pe care l-au lansat pe stadion", a spus Anthony Noto.

În ceea ce priveşte acţionariatul, SoFI Technologies are 738 de proprietari şi acţionari instituţionali, care deţin în total 374.703.119 acţiuni, ceea ce reprezintă 38,94% din companie. Printre principalii săi acţionari se numără nume proeminente precum Vanguard Group, BlackRock şi Silver Lake Group.

ARK Investment Management al lui Cathie Wood a manifestat un interes deosebit pentru SoFi, achiziţionând în mod activ acţiuni pe parcursul anului. Compania a cumpărat 1.772.991 de acţiuni SoFi pentru fondul său ARKF, evaluând participaţiile la aproximativ 14 milioane de dolari. Sentimentul optimist din jurul SoFi este subliniat şi de raportul opţiunilor put/call de 0,81, semnalând aşteptări pozitive ale pieţei pentru viitorul companiei.

Sectorul serviciilor financiare, extrem de profitabil

Sectorul serviciilor financiare este extrem de profitabil, având un venit anual de aproximativ 12.500 de miliarde de dolari şi profituri nete de aproximativ 2.300 de miliarde de dolari. Acest lucru se traduce printr-o marjă de profit medie impresionantă de 18%. Cu toate acestea, satisfacţia clienţilor din cadrul industriei, inclusiv în domenii precum asigurările, a fost în mod istoric scăzută în comparaţie cu alte sectoare. În schimb, companiile fintech au demonstrat performanţe superioare în ceea ce priveşte satisfacţia clienţilor, obţinând scoruri de loialitate semnificativ mai mari în comparaţie cu instituţiile financiare tradiţionale.

Există un potenţial de creştere considerabil în cadrul industriei fintech, în special pe pieţele emergente. Potrivit unui raport realizat de Boston Consulting Group (BCG), la nivel mondial există aproximativ 1,5 miliarde de adulţi care nu au acces la serviciile bancare şi alte 2,8 miliarde care sunt "underbanked", neutilizând servicii financiare esenţiale, cum sunt cardurile de credit. Aceasta reprezintă mai mult de jumătate din populaţia globală. În plus, un număr mare dintre aceşti adulţi, deşi se bazează foarte mult pe numerar pentru tranzacţii semnificative, utilizează în proporţie de 89% telefoane mobile sau smartphone-uri. Acest lucru reprezintă o oportunitate enormă pentru dezvoltarea de software fintech. Soluţiile fintech pot acoperi în mod eficient acest decalaj prin furnizarea de servicii financiare accesibile şi uşor de utilizat.

În acest context, SoFi Technologies s-a poziţionat strategic pentru a valorifica oportunităţile. Extinderea companiei în domeniul serviciilor bancare şi integrarea diverselor soluţii financiare în cadrul aplicaţiei sale sunt mişcări proactive, deosebit de benefice într-un climat de dobânzi ridicate, în care sectoarele de creditare se confruntă adesea cu un climat potrivnic. În plus, în cazul în care ar exista potenţiale reduceri ale dobânzilor de către Rezerva Federală, SoFi ar putea beneficia de un astfel de scenariu. Accentul pus de companie pe creşterea organică prin intermediul unei baze de membri în creştere şi strategia de vânzare încrucişată a produselor şi serviciilor sale ar putea atenua în mod eficient orice preocupare legată de fluctuaţiile ratelor dobânzii. Această abordare multifaţetată nu numai că fortifică poziţia SoFi pe piaţă, dar o aliniază şi la nevoile şi tendinţele în evoluţie din sectorul serviciilor financiare globale.

Rezultate financiare în creştere pentru SoFi

SoFi Technologies a înregistrat o creştere remarcabilă în anul 2023, adăugând peste 1,7 milioane de membri în doar un an, în ciuda condiţiilor dificile în care lucrează băncile mai mici. În doar trei trimestre, compania a crescut cu 717.000 de membri suplimentari. Compania şi-a stabilit cu fermitate obiectivul de a adăuga cel puţin un milion de noi membri în fiecare trimestru până în 2024, potrivit CEO-ului Anthony Noto. Cu excepţia unuia, SoFi şi-a crescut în mod constant membrii cu 10% sau mai mult în ultimele 14 trimestre.

Platforma de depozite a SoFi a crescut rapid de la aprobarea băncii, la începutul anului 2022. Într-un interviu recent, CEO-ul a declarat că SoFi a câştigat o mare parte din cota de piaţă a băncilor mai mari. Compania şi-a crescut rapid baza de depozite de la zero la 15,7 miliarde de dolari şi continuă să crească cu miliarde în fiecare trimestru. Aşa cum a raportat Federal Deposit Insurance Corp., contul de economii al SoFi oferă în prezent un randament anual de 4,6%, depăşind semnificativ media naţională de 0,46%, lucru ce a condus la creşterea spectaculoasă a numărului de membri.

SoFi deţine, de asemenea, platforma Galileo, care serveşte ca furnizor de infrastructură financiară pentru diverşi clienţi. Acest segment de activitate s-a extins de la 30 de milioane de conturi la începutul anului 2020, la 137 de milioane de conturi în prezent. Noto preconizează că SoFi va deveni "AWS (Amazon Web Services) al fintech-ului", iar Galileo joacă un rol-cheie în această ambiţie.

Cele mai recente rezultate trimestriale ale companiei, publicate la 30 octombrie, demonstrează rezistenţa şi creşterea pe parcursul celui de-al treilea trimestru din 2023. SoFi a înregistrat al zecelea trimestru consecutiv de venituri în creştere, atingând 531 milioane de dolari, marcând un avans de 22% faţă de anul precedent. Această performanţă nu se remarcă doar în cazul veniturilor, ci şi în ceea ce priveşte EBITDA ajustat, care a crescut la 98 de milioane de dolari. Aceasta reprezintă o marja incrementală impresionantă de 48% şi o marjă consolidată de 18%, notează TradeVille

Fiecare dintre verticalele de afaceri ale SoFi - Platformă tehnologică, Servicii financiare şi Împrumuturi - a atins profitabilitatea. Segmentul Financial Services a raportat pentru prima dată un profit pozitiv din contribuţie de 3,3 milioane de dolari. Platforma tehnologică a înregistrat, de asemenea, o creştere considerabilă, iar segmentul de împrumuturi a raportat un venit net din dobânzi mai mult decât dublu faţă de cheltuielile directe.

Bilanţul solid al SoFi îi permite să continue investiţiile agresive în marketing, lucru crucial, având în vedere oportunităţile vaste de vânzări încrucişate pe care le prezintă serviciile SoFi.

SoFi Technologies şi-a actualizat proiecţiile financiare pentru anul 2023, estimând venituri între 2,045 şi 2,065 miliarde de dolari, faţă de 1,974-2,034 miliarde de dolari estimate anterior. În plus, aşteptările EBITDA ale companiei au fost revizuite în sus, la un interval cuprins între 386 şi 396 milioane de dolari, o creştere importantă faţă de estimarea iniţială de 333-343 milioane de dolari. Pentru întregul an, aceste proiecţii revizuite implică o creştere a veniturilor nete ajustate de 33-34% şi o marjă EBITDA ajustată robustă de 19%.

Analiştii estimează o îmbunătăţire semnificativă a câştigului pe acţiune (EPS), în comparaţie cu o pierdere de 0,05 dolari înregistrată în anul precedent. Totodată, au existat mai multe revizuiri în creştere a EPS în ultimele 90 de zile, ceea ce semnalează sporirea încrederii în rândul analiştilor şi investitorilor în ceea ce priveşte următoarele rezultate financiare ale companiei, care vor fi publicate pe 30 ianuarie 2024.

Preţul acţiunii SoFi a urcat cu 78% în 2023

În 2023, SoFi Technologies a înregistrat o creştere semnificativă a preţului acţiunii, de 78%, depăşind atât performanţa indicelui S&P 500, cât şi pe cea a sectorului financiar.

La data de 17 ianuarie 2023, preţul ţintă mediu pentru următoarele 12 luni atribuit companiei era de 9,30 dolari, variind de la un minim de 3,03 dolari, la un maxim de 15,75 dolari. Acest lucru reprezintă o creştere potenţială de 21% faţă de ultimul preţ de închidere de 7,53 dolari, ceea ce indică o perspectivă pozitivă din partea analiştilor cu privire la performanţa viitoare a acţiunilor companiei.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în SoFi Technologies

Oportunităţi

- Creşterea substanţială a depozitelor: un aspect important pentru companie este creşterea substanţială a depozitelor, care au ajuns la 15,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru, cât un sfert din depozitele deţinute de români la bancă, conform presei locale. Această creştere semnificativă a depozitelor subliniază încrederea consumatorilor în SoFi, indicând o preferinţă pentru serviciile sale faţă de opţiunile bancare tradiţionale.

- Reluarea plăţilor pentru împrumuturi pentru studenţi: pe măsură ce se reiau plăţile pentru împrumuturile studenţeşti, SoFi va beneficia în mod semnificativ de acestea datorită originii şi puterii sale în refinanţarea împrumuturilor studenţeşti. Totuşi, ele nu vor mai reprezenta un focus pentru businessul companiei.

Riscuri

- Faza încă incipientă: SoFi se află în primele etape de dezvoltare. Compania este încă neprofitabilă, ceea ce înseamnă că există un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte atractivitatea financiară a modelului de afaceri. Cu toate că există o tendinţă pozitivă, pierderile reducându-se treptat în fiecare trimestru, compania nu a atins încă o rentabilitate susţinută.

- Competiţie agresivă: compania se confruntă cu o concurenţă acerbă în sectorul financiar din SUA, unde instituţii importante precum JPMorgan Chase & Co. şi Bank of America Corp. deţin resurse mult mai mari şi baze de clienţi mai mari. Prezenţa acestor giganţi prezintă riscuri substanţiale de concurenţă pentru SoFi, deoarece aceştia îşi pot folosi capacităţile extinse şi poziţiile de piaţă pentru a limita cota de piaţă şi oportunităţile de creştere ale SoFi.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: n-ix.com, msn.com, SoFi Investor Relations, AlphaSpread, SeekingAlpha.

--------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb