TradeVille: TSMC, sub semnul unei cereri în scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2023

Sursa foto: facebook / MyTSMC

Sursa foto: facebook / MyTSMC

TSMC a generat, pentru al doilea trimestru, venituri în scădere cu 10%, în timp ce profitul net a marcat o contracţie de 23,3%, fiind prima din ultimii patru ani, pe fondul unei cereri scăzute pentru electronicele de consum. Pentru trimestrele următoare, compania se aşteaptă la o creştere puternică a cererii pentru tehnologia 3nm, în special pe fondul lansării iPhone 15 de către Apple, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) este cea mai mare şi cea mai valoroasă companie de semiconductori din lume, producând peste 50% din cipurile folosite peste tot în lume. Cu o vechime de 36 de ani, compania este un partener cheie pentru Apple, AMD şi Nvidia.

Modelul de afaceri al TSMC, cu accent exclusiv pe fabricarea produselor clienţilor, fără a le comercializa sub nume propriu, a reprezentat cheia succesului companiei, facilitandu-i poziţia de lider mondial al industriei încă de la înfiinţare. Poziţionarea TSMC pune compania într-o postură inedită, printre clienţii companiei numărându-se şi cei mai importanţi concurenţi: Qualcomm, Intel, Samsung şi Foxconn.

În 2022, compania a fabricat 12.698 de produse diferite folosind 288 de tehnologii de procesare distincte pentru 532 de clienţi diferiţi.

TSMC a fost înfiinţată de Morris Chang şi listată pe bursă din Taiwan încă din 1994. Structura de bază a companiei a fost un joint venture între guvernul taiwanez, compania olandeză Philips şi alţi investitori privaţi. Acţionariatul TSMC este extrem de divizat, cei mai importanţi 25 de investitori controlând doar 32,61% din companie. Printre cei mai importanţi investitori se numără Fondul Naţional de Dezvoltare, cu puţin peste 6% dintre acţiuni, BlackRock cu aproape 5% şi Capital Research and Management Company cu 3,5%. Printre actionarii importanţi de-a lungul timpului s-a numărat şi Warren Buffett, care însă şi-a lichidat participaţia în primăvara acestui an.

Morris Chang, fondatorul companiei, s-a retras după 31 de ani de activitate din funcţia de CEO, în 2018. În momentul de faţă, CEO-ul companiei este C.C. Wei, care s-a alăturat TSMC încă dn 1997. Dr. Wei deţine un doctarat în inginerie de la universitatea Yale din SUA. Acesta are o experienţă vastă în domeniu, ocupând funcţii importante şi în alte companii cunoscute precum Texas Instruments sau Vanguard Internaţional Semiconductor Corporation. Managementul TSMC este unul experimentat, având o medie de peste 5,1 ani în conducerea companiei.

Industria globală de semiconductori

Datele privind vânzările globale de semiconductori au arătat că industria a cunoscut o volatilitate semnificativă în 2022. În timp ce vânzările de cipuri au atins cea mai mare valoare totală anuală din istorie în 2022, încetinirea din a doua jumătate a anului a limitat substanţial creşterea. Vânzările globale de semiconductori au atins 574 miliarde dolari în 2022, iar companiile americane de semiconductori au reprezentat vânzări în valoare totală de 275 miliarde dolari, adică 48% din piaţa globală.

Scăderile au continuat şi în primul trimestru din 2023, din cauza condiţiilor macroeconomice. Altfel, vânzările de semiconductori au scăzut cu 8,7% faţă de trimestrul al patrulea din 2022 şi cu 21,3% faţă de primul trimestru al anului trecut. În luna martie, însă, vânzările au crescut cu 0,3% de la o luna la altă, marcând prima creştere din mai 2022. Aprilie şi mai au generat, de asemenea, creşteri reduse, reuşind să stârnească optimismul pentru o posibilă revenire a pieţei în a doua jumătate a anului.

Piaţa globală de semiconductori se aşteaptă să valoreze aproximativ 883,7 miliarde dolari până în 2032, fiind estimată să crească cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 12,28% în perioada 2023-2032.

Prima scădere a profitului net din ultimii patru ani

TSMC a raportat pentru al doilea trimestru al anului 2023 prima scădere a profitului net din ultimii patru ani, pe fondul scăderii continue a cererii pentru electronicele de consum. Veniturile companiei au scăzut cu 10% faţă de perioada similară a anului precedent, până la 480,84 miliarde TWD (15,68 miliarde dolari), în conformitate cu prognozele anterioare ale companiei, în timp ce profitul net a scăzut cu 23,%, până la 181,8 miliarde TWD (5,85 miliarde dolari), depăşind însă aşteptările analiştilor, care estimaseră un profit net de 172,55 miliarde TWD (5,55 miliarde dolari). Ultima scădere majoră a profitului a fost înregistrată în al doilea trimestru din 2019, când a scăzut cu 7,6%.

În al doilea trimestru, livrările procesoarelor de 5nm au reprezentat 30% din veniturile totale, în timp ce livrările celor de 7nm au reprezentat 23%. Tehnologiile avansate, definite ca fiind de 7nm sau peste, au reprezentat 53% din veniturile totale.

TradeVille: TSMC, sub semnul unei cereri în scădere

Perspective

Semnalând că urmează câteva luni ceva mai bune, TSMC se aşteaptă ca veniturile din trimestrul al treilea să crească la aproximativ 16,7-17,5 miliarde dolari. "Trecând în trimestrul al treilea din 2023, ne aşteptăm ca activitatea noastră să fie susţinută de creşterea puternică a tehnologiilor noastre de 3nm, parţial compensată de ajustarea continuă a stocurilor clienţilor", a declarat Wendell Huang, CFO al TSMC.

Pentru întregul an 2023, compania şi-a revizuit prognoza privind veniturile, estimând o scădere de aproximativ 10% a vânzărilor, de la o prognoză anterioară de sub 10%. În acelaşi timp, TSMC anticipează cheltuieli de investiţii la limita inferioară a estimărilor furnizate anterior, de 32-36 miliarde dolari, pe fondul condiţiilor macroeconomice dificile care afectează cererea de cipuri folosite în toate domeniile, de la maşini la telefoane mobile.

Cum a evoluat preţul acţiunii după anunţarea rezultatelor?

Reacţia pieţei nu s-a lăsat aşteptată după publicarea ultimelor rezultate financiare. Dat fiind faptul că TSMC are un cuvânt greu de spus în acest sector, îngrijorările s-au extins către principalii jucători din domeniu. Astfel, pe Wall Street, TSMC a înregistrat o scădere a cotaţiei cu 5% la închiderea ultimei şedinţe de săptămâna trecută. Intel şi Nvidia au înregistrat scăderi de peste 3%, în timp ce AMD o corecţie de peste 5%.

De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunilor TSMC a crescut cu peste 32%. Comparativ cu indicele de semiconductori din SUA (PHLX Semiconductor Index), performanţa este ceva mai slabă (+44,7%). Dintre principalii concurenţi, compania taiwaneză a performat mai bine faţă de Intel şi Samsung care au înregistrat creşteri de la începutul anului în jurul valorii de 25%.

Prin raportare, însă, la clienţii principali, TSMC a oferit investitorilor un randament mult mai mic faţă de Apple (54%), Nvidia (218%) sau AMD (72%). În timp ce Apple şi Nvidia au setat noi maxime ale preţului acţiunii în acest an, TSMC se tranzacţionează încă la un discount de aproximativ 50% faţă de recordul stabilit în ianuarie 2022.

După publiarea rezultatelor, din punct de vedere tehnic, preţul acţiunilor a revenit sub mediile mobile exponenţiale de 8 şi 21 de zile, ceea ce poate afecta sentimentul traderilor în perioada imediat următoare. Totodată, TSMC a reuşit în acest an să depăşească media mobilă simplă de 200 de zile, ceea ce a atras interesul investitorilor instituţionali.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în TSMC

Oportunităţi

Lansare iPhone 15 în septembrie: Se zvoneşte că următorul procesor al Apple pentru iPhone se va baza pe tehnologia de procesare de 3nm şi, prin urmare, lansarea ultimului model, care de obicei are loc în septembrie, ar putea implica o comandă semnificativă de cipuri de la TSMC pentru cel de-al treilea trimestru, TSMC fiind partener cheie pentru Apple.

- Cea mai valoroasă companie din Asia: TSMC produce cele mai avansate cipuri din lume şi este considerată cea mai valoaroasa compania din Asia şi un jucător cheie în lanţul de aprovizionare global.

Return on Equity: TSMC oferă un ROE de 33% comparativ cu 12,4% pentru companiile din acest domeniu. Totodată, compania oferă şi un dividend cu un randament anual de 2,1%.

- Competiţia e încă departe: Cea mai apropiată ameninţare pentru domniatia TSMC este Samsung. Şeful diviziei de semiconductori a Samsung a afirmat că tehnologia este cu aproximativ 1-2 ani în urma liderului taiwanez. Conform ultimelor date publicate, TSMC deţine o cotă de piaţă de peste 60% în domeniul producţie de cipuri. Pe locul al doilea se află Samsung, cu doar 12,4%.

Riscuri

- Prăbuşirea cererii pentru electronicele de consum după pandemie: Cererea globală de laptopuri şi smartphone-uri a crescut brusc în timpul restricţiilor sanitare generate de pandemia Covid-19, fapt care i-a determinat pe producători să-şi creeze stocuri mai mari de cipuri. În prezent, aceste companii se confruntă cu stocuri excedentare, deoarece consumatorii reduc achiziţiile de bunuri din cauza inflaţiei în creştere. Acest lucru a dus la o scădere a preţurilor pentru cipuri. Potrivit Canalys, piaţa globală de smartphone-uri s-a prăbuşit cu 11% în al doilea trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

- Euforia AI nu poate fi susţinută pe termen lung: TSMC a afirmat că cererea ridicată pentru AI şi poziţia sa de cel mai mare producător de cipuri AI nu a compensat cererea slabă din pieţele finale, pe fondul unei reveniri mai lente a economiei globale decât se anticipase anterior. "Frenezia pe termen scurt cu privire la cererea de AI cu siguranţă nu poate fi extrapolată pe termen lung", a declarat Mark Liu, preşedintele TSMC.

- Poziţia geografică şi riscuri politice: Tensiunile dintre Taiwan şi China au determinat TSMC să considere mutarea producţiei în Arizona, investiţiile ridicându-se la 40 miliarde dolari. O eventuală escaladare a conflictului în Taiwan ar putea avea un efect negativ asupra operaţiunilor companiei din această ţară.

Amânarea producţiei la fabrică din Arizona: TSMC a anunţat amânarea producţiei până în 2025 la noua sa fabrică de cipuri din Arizona din cauza lipsei de forţă de muncă specializate. Anterior, compania anticipase că va începe să producă cipuri de 5nm în 2024. Preşedintele TSMC a declarat că se încearcă trimiterea tehnicienilor calificaţi din Taiwan pentru a instrui muncitorii locali în vederea accelerării instalării echipamentelor.

Dual-sourcing: Qualcomm, unul dintre cei mai importanţi clienţi ai TSMC, se gândeşte să revină la un model bazat pe dual-sourcing la sfârşitul acestui an. Astfel, Samsung ar putea profita de acest lucru şi am putea asista din nou la o împărţire a veniturilor între cei doi competitori, cum a fost cazul şi în 2015 pentru cipurile A9 dedicate modelelor iPhone 6.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Semiconductor Industry Association, Precedence Research, raport companie, raport companie, CNBC, Reuters, Barrons

------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb