TradeVille: Veniturile Dell, susţinute de divizia ISG

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie

Sursa foto: facebook / delltech

Sursa foto: facebook / delltech

Dell Technologies Inc. a încheiat primul trimestru al anului fiscal 2025 cu o uşoară creştere a veniturilor, influenţate în principal de avansul diviziei ISG, în timp ce profitul net non-GAAP a scăzut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Atât estimările pentru următorul trimestru, sub aşteptările analiştilor, cât şi investiţiile substanţiale în zona de AI au condus la scăderea preţului acţiunii după publicarea rezultatelor financiare (cu 18%), în 30 mai, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Dell este o companie globală de tehnologie şi servicii informatice cu sediul în Round Rock, Texas, SUA. Fondată în anul 1984 de Michael Dell, compania a devenit una dintre cele mai mari şi mai proeminente companii din industria IT. Dell este recunoscută în primul rând pentru producţia şi vânzarea de hardware şi software, inclusiv computere personale, laptopuri, servere, dispozitive de stocare, imprimante şi periferice. Compania oferă şi soluţii şi servicii IT, inclusiv servicii de consultanţă, implementare şi gestionare a infrastructurii IT, virtualizare, securitate cibernetică şi cloud computing. Dell are clienţi în diverse sectoare, inclusiv în mediul de afaceri, sectorul public, învăţământul superior şi în rândul consumatorilor. Compania îşi desfăşoară activitatatea pe următoarele segmente de business principale: Client Solution Group (CSG) şi Infrastructure Solution Group (ISG).

În cadrul acţionariatului companiei, principalul investitor instituţional este unul dintre cele mai mari fonduri de asset management din lume, The Vanguard Group, cu 6,29% din capital, urmat de Dodge&Cox, cu o participaţie de 3,35%.

În prezent, funcţia de CEO este ocupată de Michael Dell, fondatorul companiei. De la listarea pe Bursa din New York, preţul acţiunii a crescut cu 467%.

Piaţa globală de hardware IT, în expansiune

Se estimează că piaţa globală de hardware IT va creşte cu o rată anuală compusă de 7,86% în perioada 2024-2029. Piaţa de hardware IT include producţia, distribuţia şi vânzarea de componente şi dispozitive hardware pentru calculatoare. Această creştere este determinată de mai mulţi factori precum popularitatea lapotopurilor şi tabletelor datorită mobilităţii şi versatilităţii acestora.

Totdată, piaţa AI este estimată să ajungă la 184 miliarde de dolari la finalul anului 2024, înregistrând un potenţial de creştere (CAGR) pe perioada 2024-2030 de 28,46%, una dintre cele mai mari rate de creştere la nivel de industrii. Cea mai mare pe această divizie este cea din SUA, cu un volum estimat de 50,1 miliarde de dolari pentru anul 2024.

Dell - venituri în creştere

Dell a încheiat primul trimestru al anului fiscal 2025 raportând o creştere cu 6% a veniturilor totale, până la 22,2 miliarde de dolari, cel mai semnificativ impact asupra creşterii fiind generat de divizia ISG, ale cărei venituri s-au majorat cu 22%.

Cererea pentru AI, la finalul primului trimestru fiscal, s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, generând comenzi pentru serverele optimizate AI în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în timp ce cererea pentru PC-urile comerciale s-a îmbunătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Majorarea costurilor bunurilor vândute au erodat din marja brută, ajungând la un procent de 21,6% la final de trimestru, comparativ cu 24% în perioada similară a anului precedent, acest cost contribuind la scăderea profitului operaţional cu 14% , până la 3,88 miliarde de dolari. Profitul net non-GAAP aferent primelor trei luni ale anului fiscal 2025 a scăzut cu 4% ân ritm anual, până la 923 milioane de dolari, ceea ce s-a tradus într-un câştig pe acţiune (EPS) diluat de 1,27 dolari.

După publicarea rezultatelor, acţiunile Dell au scăzut cu 18%, conducând la scăderea cu 21 de miliarde de dolari a valorii de piaţă a companiei. Impactul investiţiilor substanţiale în AI, estimările în scădere ale marjelor sub previziunile analiştilor, cât şi scăderea segementului PC-urilor de consum au contribuit la declinul pe bursă al preţului acţiunii.

În teleconferinţa cu investitorii şi analiştii, directorul financiar, Yvone McGill, a declarat că "având în vedere costurile inflaţioniste ale inputurilor, mediul concurenţial şi mixul mai mare de servere optimizate pentru AI, ne aşteptăm ca marja brută să inregistre o scădere", reflectând astfel combinaţia de creştere a preţurilor şi opţiunea de investiţii accentuate în zona de AI care, pe viitor, vor eroda din marjele companiei.

TradeVille: Veniturile Dell, susţinute de divizia ISG

Dell aşteaptă vânzări de 93,5 - 97,5 miliarde de dolari, în anul fiscal 2025

Pentru următorul trimestru fiscal, Dell se aşteaptă la venituri cuprinse între 23,5 şi 24,5 miliarde de dolari, ceea ce rezultă într-o creştere de 5% faţă de trimestrul precedent, în timp ce EPS diluat se aşteaptă să atingă 1,65 dolari, în scădere faţă de estimările analiştilor de la LSEG, de 1,84 dolari. Totodată, pentru întreg anul fiscal, compania se aşteaptă la vânzări totale cuprinse între 93,5 şi 97,5 miliarde de dolari, rezultând o potenţială creştere cu 8% la nivel anual şi o scădere a marjei brute cu 150 de puncte de bază cauzată de presiunile inflaţioniste asupra costurilor şi a investiţiilor în AI.

Marjele operaţionale sunt estimate să se menţină pe tărâmul pozitiv, divizia ISG fiind aşteptată să înregistreze o marjă de 11-14% pentru întreg anul fiscal 2025, în timp ce divizia de CSG este aşteptată să înregistreze o marjă operaţională ceva mai scăzută, de 5-7%, notează TradeVille .

Profitul net aferent anului fiscal 2025 este preconizat la 7,65 dolari/acţiune, cu un interval de variaţie de +/-25 cenţi.

Acţiunea Dell - în urcare în 181%, în ultimul an

Pe bursă, acţiunea Dell a înregistrat un raliu în ultimul an, cu o creştere de 181% a preţului acţiunii, cu mult peste indicele S&P 500, dar şi peste indicele de referinţă pentru companiile hardware, Dow Jones Hardware & Equipment Index, care au urcat cu 23,1%, respectiv 50,4%, în ultimul an.

De asemenea, chiar şi în anul curent, Dell îşi păstrează ascensiunea, având în primele şase luni ale anului o creştere de 50%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea Dell

Oportunităţi

-Redresarea pieţei hardware: Pe măsură ce companiile îşi recheamă angajaţii pentru a presta munca fizică la birou, concomitent cu redresarea puterii de cumpărare a consumatorilor, compania poate accelera procesul de vânzare a componentelor hardware, în special în contextul avântului căpătat de inteligenţa artificială.

-Portofoliu diversificat de produse şi servicii: Dell oferă o gamă largă de produse şi servicii, inclusiv PC-uri, servere, echipamente de stocare, echipamente de reţea, software, reducând astfel dependenţa de o singură linie de produse sau o singură piaţă.

-Preţ ţintă: În baza estimărilor a 15 analişti de pe MarketBeat, se preconizează, în scenariul de bază, un preţ ţintă pentru următoarele 12 luni de 135,8 dolari/acţiune, cu un rating majoritar de BUY ("cumpără").

Riscuri

-Dependenţa de piaţă PC-urilor: O parte semnificativă a veniturilor Dell provine din divizia sa de soluţii pentru clienţi, care includ PC-uri şi staţii de lucru. În ultimii ani, piaţa PC-urilor a cunoscut o creştere lentă şi o concurenţă tot mai mare, ceea ce face dificilă menţinerea cotei de piaţă şi a rentabilităţii pentru Dell.

-Concurenţă intensă: Dell se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea unor jucători bine stabiliţi, precum HP, Lenovo, Apple şi IBM, precum şi a unor concurenţi emergenţi din industria tehnologică. Această concurenţă pune presiune asupra marjelor, a cotei de piaţă şi capacităţii de inovare rapidă a companiei.

-Prezenţa limitată pe piaţă de smarphone-uri: Dell are o prezenţă redusă pe piaţa de telefonie mobilă în creştere rapidă, care include smartphone-uri şi tablete. Concurenţi precum Apple şi Samsung au un punct de sprijin puternic pe această piaţă, ceea ce face dificilă pentru Dell stabilirea unei prezenţe semnificative şi valorificarea oportunităţilor de creştere.

-Evaluare: Dell se tranzacţionează în prezent la un multiplu P/E de 30, ceea ce, pe de o parte, o face mai scumpă decât media multiplului companiilor competitoare, care în prezent se află la 25, şi, pe de altă parte, este mai scumpă decât 77% dintre companiile din industria de tehnologie.

-AI: Orientarea către sectorul AI poate fi una foarte profitabilă, dar şi riscantă, mai ales în contextul multor companii specializate care dezvoltă în paralel această industrie.

Sursele menţionate de TradeVille .în acest raport sunt: raport companie, SeekingAlpha, MarketScreener, Statista, Reuters, Marketwatch, Thestrategystory.com, MarketBeat, Alphaspread.

------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb