Tradiţia olăritului, reînviată prin deschiderea primei şcoli de olărit de la Colţi

ANA FELEA
Miscellanea / 27 octombrie 2021

Tradiţia olăritului, reînviată prin deschiderea primei şcoli de olărit de la Colţi

Prima şcoală de olărit din comuna Colţi, o zonă încărcată de tradiţie şi cu un valoros potenţial turistic dar nepromovată suficient, şi-a deschis porţile pe 25 octombrie. Proiectul este iniţiat de Asociaţia Centrul de Artă Aluniş şi face parte dintr-un program de educaţie culturală constând într-o serie de activităţi menite să valorifice şi să revitalizeze patrimoniul cultural local, tradiţiile şi meşteşugurile olaritului în favoarea copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii vulnerabile şi a comunităţii rurale locale.

"Deşi judeţul Buzău are o tradiţie milenară în ceea ce priveşte olăritul, atelierele dedicate sunt de mult prea mult timp închise. Vrem să vorbim cu mândrie despre ceramica de Colţi şi să îi redăm locul meritat ceramicii buzoiene. Şcoala de olărit, un proiect ambiţios care îşi propune să reînvie ceramica buzoiană şi să îi dea un nou viitor, este în plină desfăşurare", a spus iniţiatorul proiectului, Iulia Sîrbu, coordonator Aluniş Art Center.

În acelaşi timp, prin reînvierea acestui meşteşug, coordonatorul Centrului Aluniş doreşte şi crearea unei atracţii turistice, mai ales că obiectivul face parte din Ţinutul Buzăului, o zonă turistică extrem de valoroasă pentru Buzău şi România.

"Casa Olarului este gândită ca o atracţie turistică în sine care va atrage vizitatori numeroşi în zonă şi va crea condiţiile propice dezvoltării şi altor business-uri locale. Şcoala de Olărit de la Colţi este un proiect care îşi propune reînnodarea tradiţiei ceramicii pe Valea Buzăului, înfiinţând primul atelier de olărit în Colţi, deschis ca spaţiu de lucru artiştilor în regim de rezidenţă şi şcoală. Acest proiect este parte integrată din eforturile Centrului de Artă Aluniş de a promova un turism responsabil în Munţii Buzăului şi de a creşte comunitatea locală prin artă şi cultură respectând şi integrând tradiţiile şi elementele autentice româneşti ale zonei", a mai spus Iulia Sîrbu.

Astfel, Şcoala de Olărit de la Colţi cuprinde documentarea ceramicii vechi şi recreerea liniei identitare de patrimoniu cultural local pentru a servi drept bază de lucru pentru toate obiectele create la Colţi, ceramică ce va fi reintrodusă în circuitul comercial, desfăşurarea de cursuri şi ateliere pentru copii şi adulţi, şi construcţia casei de rezidenţă a şcolii ce va servi drept atelier, rezidenţă, şcoală pentru artişti români şi, în acelaşi timp, punct de atracţie turistică în zonă.

Primele ateliere de ceramică şi terapie prin artă au început, iar primii beneficiari sunt tinerii aflaţi în situaţii vulnerabile.

"Timp de cinci luni, aproximativ 100 de copii şi tineri din sistemul de ajutor de stat vor beneficia de ateliere creative de olărit şi intervenţii de tip terapie ocupaţională/terapie prin artă. Atelierele, oferite gratuit la Centrul de Artă Aluniş, sat Aluniş, comuna Colţi, sunt desfăşurate de către artişti ceramişti şi un psiholog terapeut care vor urmări dezvoltarea creativităţii şi expresivităţii, creşterea încrederii şi stimei de sine precum şi o mai bună integrare socială. Se doreşte astfel plantarea seminţelor unei noi generaţii de meşteri olari şi continuarea tradiţiei olăritului pe Valea Buzăului", se arată în comuicatul de presă emis de Asociaţia Centrul Aluniş.

Iniţiatorii proiectului vorbesc şi despre faptul că, prin proiect, se creează două locuri de muncă pentru persoane aflate în dificultate. Acestea vor fi angajate cu forme legale şi formate profesional ca asistent de olar/olar, fiind implicate direct în desfăşurarea atelierelor.

"Prin proiectele derulate, Asociaţia Centrul de Artă Aluniş doreşte să suplinească lipsa infrastructurii şi accesul limitat al comunităţilor rurale, în special a copiilor şi tinerilor din grupuri defavorizate,la activităţi creative şi evenimente culturale. Identificarea celor care vor beneficia de aceste ateliere precum şi oportunităţile de angajare s-au realizat prin partenerierea şi colaborarea cu DGASPC Buzău şi Asociaţia de Ajutor AMURTEL România. Astfel programul ţine cont de nevoile specifice ale celor implicaţi şi vine să contracareze impactul negativ la nivel emoţional resimţit în urma perioadei de pandemie şi restricţii precum şi lipsa de activităţi tip educaţie nonformală. În plus, pe toată perioada desfăşurării programului, se vor organiza o serie de expoziţii cu acces liber pentru public în vederea stimulării interesului pentru arta locală şi promovarea ceramicii buzoiene ca brand local", informează reprezentanţii Centrului Aluniş.

Primul artist aflat în rezidenţă care va şi deschide Şcoala de Olărit este Cristina Iacob. Pe lângă susţinerea atelierelor de ceramică şi olărit, Cristina va dezvolta un proiect artistic pluri-media ce îşi propune în plan general să exploreze ideea de moştenire transgeneraţională de artefacte, valori şi credinţe preluate de la familia şi educatorii noştri, şi indirect de la înaintaşii lor pe filonul identităţii de grup, iar în plan personal să rememoreze relaţia cu una dintre figurile materne care au modelat-o.

Cristina Iacob, absolventă din 2016 a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia Pictură şi membră U.A.P de acelaşi an, este artist şi profesor la Lycee Francais Anna de Noailles, Bucureşti. Este interesată de zonele de confluenţă ale artelor, pendulând între pictură, instalaţionism, pedagogia artelor şi cercetare, fotografie şi design.

Centrul de Artă Aluniş este o asociaţie neguvernamentală nonprofit care are drept obiectiv revitalizarea tradiţiilor locale şi promovarea unui turism responsabil în Munţii Buzăului. Un loc foarte important în activitatea centrului îl au susţinerea iniţiativelor în rândul comunităţii locale de sex feminin şi protecţia cadrului natural în care îşi desfăşoară activitatea. Centrul îşi desfăşoară activitatea în fosta şcoală abandonată a satului Aluniş transformată acum în centru de creaţie multidisciplinar în care au loc evenimente de artă şi cultură: expoziţii de pictură şi sculptură, concerte de muzică tradiţională românescă, muzică arhaică şi clasică, ateliere şi tabere, toate beneficiind locuitorii, artiştii, artizanii şi producătorii locali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb