Biserica Anglicană se confruntă cu o dezbatere intensă privind posibilitatea folosirii ostiilor fără gluten şi a vinului fără alcool în cadrul împărtăşaniei, în urma cererilor unor enoriaşi cu intoleranţe sau restricţii medicale. Deşi oficial, normele bisericeşti impun utilizarea pâinii făcute din grâu şi a vinului fermentat, în practică, multe parohii oferă deja alternative considerate "fără gluten" sau "fără alcool" din punct de vedere legal.
Discuţia a fost declanşată de reverenda Alice Kemp, din dioceza Bristol, care a propus revizuirea regulilor pentru a permite explicit aceste variante. Totuşi, episcopul de Lichfield, Michael Ipgrave, a subliniat că o astfel de schimbare ar contraveni canoanelor bisericii, care cer ca pâinea să fie făcută "din cea mai bună făină de grâu" şi vinul să fie "autentic fermentat din struguri".
Răspunsul său a fost interpretat ca o interdicţie totală, ceea ce a generat confuzie şi a determinat Biserica Anglicană să emită clarificări: în ciuda regulilor stricte, multe biserici oferă deja ostii cu conţinut scăzut de gluten şi vinuri cu un procent minim de alcool.
Problema nu este nouă în lumea creştină. Vaticanul a abordat-o încă din 2017, când a emis o circulară prin care reafirma că ostiile trebuie să conţină grâu, dar a permis variante cu urme infime de gluten. Discuţiile din cadrul Bisericii Anglicane reflectă astfel o dilemă mai largă privind adaptarea ritualurilor religioase la realităţile moderne, fără a compromite tradiţiile fundamentale.