TRAIAN BĂSESCU: Firme româneşti vor să intre pe piaţa din Turkmenistan

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 12 octombrie 2012

Firme româneşti vor să intre pe piaţa din Turkmenistan

"Înţelegem că Turkmenistanul are nevoie de certitudini legate de cantităţile de gaze ce pot fi furnizate pe piaţa UE"

Firmele româneşti Romelectro şi SIVECO sunt interesate să intre pe piaţa din Turkmenis-tan în domeniile construcţiilor energetice şi IT, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, la întrevederea cu preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov.

Pe lângă aceste două firme, mai sunt şi altele interesate să obţină contracte în Turkmenistan pentru furnizare şi mentenanţă de utilaj petrolier şi de extracţie a gazelor naturale, precum şi în privinţa securizării frontierei sudice cu Afganistanul a acestei ţări, după retragerea misiunii ISAF în 2014.

Preşedintele Traian Băsescu a spus: "Companiile româneşti au o prezenţă istorică în Turkmenistan, au o memorie recentă a deschiderii economice către piaţa globală şi pot acţiona şi ca poartă a deschiderii economiei turkmene către Europa. Un prim pas în acest sens poate fi făcut prin deschiderea de reprezentanţe şi filiale ale companiilor româneşti în Turk-menistan (...). Încurajez în egală măsură prezenţa companiilor turkmene în România". Traian Băsescu a discutat cu omologul turkmen şi facilitarea vizelor pentru românii care vin în Turkmenistan cu afaceri.

"Am discutat despre posibilităţile de facilitare a obţinerii vizelor de intrare a agenţilor economici români care călătoresc în Turkmenistan în scop de afaceri. Am convenit că acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultărilor pe linie consulară prevăzute de Planul de acţiune pe linie MAE în perioada 2013 - 2014", a afirmat Traian Băsescu.

Firma Romelectro este înscrisă la o licitaţie pentru un contract în valoare de peste 1 miliard de euro în vederea realizării liniei de înaltă tensiune dintre capitala Ashgabat şi portul Turk-menbaşi, pe o distanţă de aproximativ 400 de kilometri.

Licitaţia va avea loc în perioada următoare.

Firma SIVECO este interesată să obţină un contract în vederea realizării sistemului informatic de comunicaţii între ministerele turkmene. Firma UTI are în vedere participarea la achiziţiile de echipamente în vederea securizării frontierei de sud cu Afganistanul.

Băsescu: "Suntem la stadiul la care avem încredere şi am constatat că avem nevoie unii de alţii"

Traian Băsescu a declarat, în debutul întrevederii cu preşedintele turkmen: "Mă simt onorat să dau curs invitaţiei dumneavoastră, ocazie cu care, în primul rând m-am întâlnit cu un prieten şi în acelaşi timp am putut consolida cele începute în anii anteriori. Eu o spun fără reţinere, am progresat. În primul rând, suntem la stadiul la care avem încredere unii în alţii, în al doilea rând şi unii şi alţii am constatat că avem nevoie unii de alţii".

El a mai subliniat că România este deschisă să crească numărul de burse pentru tinerii turkmeni, adăugând că sunt importante şi schimburile culturale dintre cele două ţări.

La rândul său, preşedintele turk-men a arătat că între cele două ţări este "o relaţie strategică", iar intensitatea acesteia trebuie să se vadă şi în schimburile comerciale şi economice care nu sunt mulţumitoare, menţionând în acest context importanţa Comisiei mixte interguvernamentale.

Gurbangulî Berdâmuhamedov a menţionat faptul că Turkmenistan vede în România "poarta de intrare în UE".

"Există multe cercuri de afaceri din România care vor să vină să colaboreze în Turkmenistan", a arătat Berdâmuhamedov, el arătând că operatorii români din turism şi construcţii ar putea să coopereze la dezvoltarea industriei turistice din această ţară, prin participarea la finalizarea lucrărilor din staţiunea Avaza de la Marea Caspică.

Resurse energetice

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre cooperarea în privinţa proiectelor de transport a gazelor naturale, precum şi despre realizarea coridorului de transport de marfă între porturile Constanţa şi Turkmenbaşi, de la Marea Caspică, care să lege această ţară de Europa. "România este o poartă a noastră către Uniunea Europeană", a spus Berdâmuhamedov.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că apreciază disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană, punctând că înţelege faptul că partea turkmenă are nevoie de certitudini în ceea ce priveşte cantităţile ce pot fi furnizate pe piaţa UE.

Preşedintele României a spus: "'Am reiterat importanţa deosebită pe care România o acordă dezvoltării coridorului sudic. Şi, în acest sens, considerăm că proiectul Na-bucco armonizează perfect obiectivele strategiei energetice pe termen lung. În acest context, am apreciat, încă o dată, disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană. În acelaşi timp, înţelegem perfect că Turkmenistanul are nevoie de certitudini legate de cantităţile ce pot fi furnizate pe piaţa UE''.

De asemenea, preşedintele Băses-cu a salutat participarea Turkmenis-tanului, în ultimii ani, la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi a proiectelor de diversificare a alimentării cu energie a Europei. La rândul său, Gurbangulî Berdâmuhamedov s-a declarat recunoscător pentru că Româ-nia susţine iniţiativele ţării sale referitoare la sectorul energetic.

"Am subliniat că Turkmenistan este recunoscător pentru faptul că iniţiativele sale la nivel internaţional, în privinţa sectorului energetic, sunt susţinute de România. Una dintre dorinţele noastre este să asigurăm stabilitatea şi traficul sigur de petrol şi gaze", a spus preşedintele turkmen.

Proiectul realizării coridorului de transport de mărfuri Turkmenbaşi-Constanţa, care să lege ţara din Asia Centrală de piaţa UE, a fost convenit în urmă cu un an de guvernele celor două ţări. Mărfurile urmează a fi transportate din Turkmenistan cu navele peste Marea Caspică, apoi prin Azerbaidjan şi Georgia. Legătura cu Constanţa ar trebui făcută prin linii de feriboturi de marfă cu porturile georgiene Batumi şi Poti, această componentă a coridorului de transport nefiind încă realizată în practică.

La vizita din septembrie la Ashgabat a ministrului Economiei, Daniel Chiriţoiu, cu ocazia şedinţei Comisiei mixte interguvernamentale, au participat aproximativ 20 de firme româneşti interesate de piaţa din Turkmenistan.

În prezenţa lui Traian Băsescu şi a lui Gurbangulî Berdâmuhamedov s-a semnat "'Planul de acţiuni între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Minis-terul Afacerilor Externe al Turkmenis-tanului în perioada 2013 - 2014'', "'Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea terorismului, între Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Departamentul Financiar de Monitorizare din cadrul Ministerului Finanţelor din Turkmenis-tan'' şi "'Memorandumul de Înţelegere interguvernamental privind cooperarea în domeniul transporturilor''.

Totodată, cei doi şefi de stat au semnat "'Planul de Acţiuni privind implementarea Declaraţiei Comune a Preşedintelui României şi a Preşedintelui Turkmenistanului, semnată la Aşgabat, la 22 iulie 2009''.

Colaborarea între porturile Constanţa şi Turkmenbaşi

Preşedintele Traian Băsescu a discutat ieri cu omologul turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, despre materializarea colaborării între porturile Constanţa şi Turkmenbaşi. Traian Băsescu a afirmat: "Am subliniat necesitatea de a materializa colaborarea între porturile Constanţa şi Turkmenbaşi, statuată prin protocolul încheiat în mai 2011 la Bucureşti, în perspectiva integrării aces-tora în coridorul de transport internodal Asia - Europa. În context, salut înfiinţarea, cu prilejul Comisiei mixte interguvernamentale turkmeno-româ-ne, a grupului de lucru româno-turkmen pentru colaborare în domeniul transporturilor, al cărui principal scop îl constituite utilizarea de către fluxurile de mărfuri turkmene a portului româ-nesc Constanţa, din regiunea Mării Negre, prin colaborare pe toate modurile de transport". El a mai spus că a discutat cu preşedintele turkmen şi despre posibilităţile reale de colaborare în domeniul gestionării resurselor hidrografice, atât în plan bilateral, cât şi regional. "În acest sens, am propus domnului preşedinte un set de propuneri făcute de Ministerul român al Mediului privind promovarea unui schimb de experienţă, pe linia asigurării alimentării cu apă potabilă a populaţiei, a sistemului de evaluare şi prognoză hidrologică, gos-podăririi apelor de frontieră, managementul bazinelor hidrografice", a completat Băsescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Introducere. "Mă simt onorat să dau curs invitaţiei dumneavoastră, ocazie cu care, în primul rând m-am întâlnit cu un prieten şi în acelaşi timp am putut consolida cele începute în anii anteriori. Eu o spun fără reţinere, am progresat. În primul rând, suntem la stadiul la care avem încredere unii în alţii, în al doilea rând şi unii şi alţii am constatat că avem nevoie unii de alţii".

    Multi dintre actualii politicieni au ce invata. Trei elemente sunt esentiale:1. relatia personala- prieten - ,2. faptul ca am reusit sa stabilim o punte - avem incredere unii in altii , 3- sentiment de utilitate reciproca- avem nevoie unii de altii.Daca ati stii cat se rup in figuri altii sa le intre in toane, iar dumneavoastra gasiti tonul potrivit in secunda doi, chiar ca faceti sa ma simt bine. Va urez un weekend placut si pe tema aceasta nu o sa va mai laud la Bruxelles. Pe alte teme s-ar putea sa fiti nevoit sa ma ascultati. Sau imi promiteti pana la sfarsitul anului sa avem 5% la obligatiuni Euro pe 10 ani si nu mai zic nimic :-) M-a costat aproape 40 de euroni , cu invitatia la cafea a doamnei care mi-a stantat placuta de inmatriculare EU-2015 si ar fi pacat acum sa nu o mai pot folosi fiindca prietenul domnului Schulz imi spune ca e doar un vis frumos. Eu prefer sa elimin particula doar si sa adaug ca un vis frumos este de dorit a deveni realitate. Cu stima, al dumneavoastra cronicar Vergilius :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb