Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, ieri, Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea Legii privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, informează un comunicat al Departamentului de Comunicare Publică al Preşedinţiei. Motivul sesizării îl reprezintă stabilirea atît pentru parlamentarii în funcţie, cît şi pentru foştii parlamentari a unor drepturi care, prin natura lor excesivă, se constituie în privilegii şi, totodată, instituie discriminări între diferitele categorii de cetăţeni români. Unele dispoziţii ale actului normativ încalcă principiul constituţional al neretroactivităţii legii, precum şi prevederile art. 138 alin. 5 din Constituţie referitor la cheltuielile bugetare.
De asemenea, indemnizaţia tranzitorie pe o perioadă de trei luni prevăzută în legea respectivă este nejustificată, avînd în vedere că parlamentarul are un mandat de reprezentare a poporului, strict delimitat de prevederile constituţionale, el cunoscînd foarte bine că la expirarea acestui mandat, dacă nu mai este ales pentru unul nou, trebuie să-şi reia activitatea obişnuită.
În cazul acestei prevederi se încalcă inclusiv dispoziţia constituţională referitoare la caracterul social al statului prevăzută la art. 1 alin. 3 din Constituţia României. "Demnităţile se exercită în interesul poporului, astfel că nu pot fi detaşate de percepţia şi de starea economică generală, motiv pentru care nu se poate susţine atribuirea unor asemenea drepturi pentru demnitarii români, inclusiv parlamentari", se arată în adresa trimisă Curţii Constituţionale.
Legea privind statutul parlamentarilor încalcă şi prevederea constituţională care stipulează că nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare, în actul normativ respectiv nefiind prevăzută sursa de finanţare pentru cheltuielile făcute cu plata indemnizaţiei tranzitorii.
Menţiunile din textul legii referitoare la regimul pensiilor pentru parlamentari încalcă Constituţia şi sînt discriminatorii faţă de ceilalţi pensionari, inclusiv în ceea ce priveşte indexările. Potrivit textului legii, parlamentarii ar urma să beneficieze de indexările operate în cazul tuturor categoriilor de pensionari, dar şi odată cu actualizarea pensiilor ca urmare a modificării indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor. Totodată, preşedintele României semnalează că legea respectivă încalcă Constituţia deoarece nu sînt prevăzute sursele de finanţare pentru plata pensiilor în cuantumul stabilit şi pentru indexările periodice ce vor fi făcute pensiilor deputaţilor şi senatorilor în concordanţă cu indemnizaţiile parlamentarilor în funcţie.
Prevederea care stabileşte că indemnizaţia lunară a parlamentarului are regimul juridic prevăzut de lege pentru salariu este, de asemenea, neconstituţională. Preşedintele Traian Băsescu a argumentat că Legea 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar prevede că indemnizaţia este unica formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţiei şi că persoanele care beneficiază de indemnizaţie nu pot avea şi alte tipuri de sporuri salariale. Preşedintele Traian Băsescu a trimis această sesizare către Curtea Constituţională după ce în luna ianuarie a refuzat să promulge legea privind Statutul parlamentarilor şi a trimis-o Parlamentului spre reexaminare. Potrivit Constituţiei, preşedintele nu poate trimite decît o singură dată Parlamentului spre reexaminare o lege.