Traian Băsescu, "suporter" fără rezerve pentru privatizările prin bursă

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Fondul Proprietatea / 9 iunie 2008

Traian Băsescu, "suporter" fără rezerve pentru privatizările prin bursă

Preşedintele ţării noastre, Traian Băsescu, şi-a exprimat susţinerea pentru piaţa de capital autohtonă, în deschiderea târgului bursier, desfăşurat vineri.

În opinia preşedintelui, bursa oferă "singura alternativă transparentă" la privatizările companiilor de stat "în birouri şi pe contracte confidenţiale". Domnul Băsescu a spus: "Nu există sistem mai transparent, mai clar, mai lipsit de suspiciune, într-un proces de privatizare decât privatizarile pe bursă. Încă nu le dăm prioritatea cuvenită pentru că se pare că e mai tentant ca totul să se desfăşoare în birouri şi nu în piaţă, deschis, şi, mai ales, cu contracte foarte confidenţiale, chiar şi atunci când le aprobă Parlamentul României".

Privatizarea societăţii "Petrom", realizată în 2004, de către guvernul Năstase, a fost menţionată de preşedinte ca un contra-exemplu la privatizările pe bursă. În acest sens, Traian Băsescu a declarat: "Dacă s-ar fi privatizat prin Bursă, eu nu aş mai fi fost în situaţia să mă mai uit din nou pe contract, să văd că nu se mai poate face nimic, să îl închid şi să îl pun înapoi la documente secrete".

Stere Farmache, preşedinte - director general la Bursa de Valori Bucureşti, a sprijinit poziţia lui Traian Băsescu, punctând că "Bursa de Valori Bucureşti aşteaptă companiile deţinute de stat să se listeze". Domnia sa a apreciat că "listarea acestor companii nu numai că va face procesul de privatizare transparent, dar va contribui la consolidarea pieţei de capital, oferind un semnal pozitiv pentru companiile private". Domnul Farmache a nominalizat "Aeroportul Internaţional Henri Coandă" (AIHC), a cărui listare la BVB este în desfăşurare, exprimându-şi speranţa că şi alte companii din portofoliul Minis­terului Transporturilor îi vor urma exemplul.

Alături de privatizările pe bursă, Fondul "Proprietatea" a fost un alt subiect "fierbinte" luat în discuţie de către Preşedintele Băsescu.

Acesta s-a arătat optimist în legatură cu listarea Fondului la bursă, pe care o aşteaptă în perioada următoare. Domnia sa a declarat: "Vreau să cred că timpul apariţiei la Bursă a Fondului Proprietatea s-a apropiat şi, poate, imediat după alegeri, vom avea şi marea satisfacţie a intrării pe piaţa de capital a Fondului."

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, a avut o poziţie similară în ceea ce priveşte listarea la bursă a Fondului. Domnul Farmache a declarat că "Fondul este o instituţie financiară atipică, dar care se încadrează în gama instituţiilor financiare". Dumnealui a anticipat că listarea Fondului "va propulsa Bursa de Valori Bucureşti, în primul rând datorită dimensiunii Fondului şi, în al doilea rand, datorită faptului că acţiunile la Fond sunt liber tranzacţionabile spre deosebire de celelalte companii unde există investitiori strategici, de regulă rigizi".

BVB a avut anul trecut o capitalizare de 100 miliarde lei şi a înregistrat tranzacţii de 15 miliarde de lei. Aceste cifre indică, în opinia preşedintelui Băsescu, "o lichiditate scăzută, care contrazice principiul fundamental al liberei circulaţii a banilor". Preşedintele consideră, însă, că privatizarea companiilor prin bursă ar spori lichiditatea acesteia.

BVB va mai avea parte de listări străine

Potrivit lui Stere Farmache listările companiilor internaţionale, în special a celor care îşi desfăşoară activitatea în regiune, vor continua la BVB, în funcţie de condiţiile de piaţă. În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sunt tranzacţionate acţiunile unei singure companii internaţionale, şi anume "Erste Bank".

Totodată, domnul Farmache a anunţat că Bursa plănuieşte introducerea a doi indici noi, care vor arăta evoluţia celor mai lichide 25 companii, inclusiv a SIF-urilor (BET-XT), şi a sectorului energetic (BET-NG).

Indicele BET Extended Index (BET-XT) va fi calculat retroactiv începând cu 1 ianuarie 2007 şi va avea o valoare de start de 1.000 puncte, la data de 1 ianuarie 2007. Ponderea maximă a unui simbol în compoziţia indicelui va fi de 15%.

Al doilea indice, BET Energy & Related Utilities Index (BET-NG), va fi compus din companiile listate pe sectorul energetic şi cel al utilităţilor aferente acestuia. De asemenea, indicele BET-NG va avea o valoare de start de 1.000 puncte şi va fi calculat retroactiv de la 1 ianuarie 2007. Ponderea maximă a unui simbol în acest indice va fi de 30%.

Pentru ambii indici, factorii de ponderare vor fi "free-float"-ul şi factorul de reprezentare.

Pe lângă lansarea celor doi indici, BVB a decis să adopte o nouă metodologie de calcul şi administrare a indicilor, pentru creşterea transparenţei indicilor. Astfel, indicii BVB pot deveni activ suport pentru produse derivate şi structurate.

Bursa va face publice numele companiilor din componenţa celor doi indici şi data lansării acestora pe 24 iunie, după întâlnirea trimestrială a Comitetului Indicilor BVB.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb