Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, operatorul de transport şi de sistem din România, unul dintre cei mai importanţi actori energetici din Europa de Est, anunţă desfăşurarea unui eveniment de marcă, în data de 8 noiembrie 2023, la Bruxelles, găzduit de Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European, se arată într-un comunicat al Transelectrica SA, remis redacţiei. "Consolidarea securităţii energetice şi cooperarea operatorilor de transport şi de sistem din Europa de Est" va dezvolta discuţii tematice cu o deosebită importanţă pentru actualul context din sectorul energetic şi are ca scop promovarea unui schimb dinamic de soluţii comune pentru cooperarea bilaterală şi regională, pentru consolidarea securităţii energetice, designul Pieţei de Energie şi cele mai eficiente abordări pentru tranziţia energetică, se arată în comunicat.
În contextul războiului din Ucraina, securitatea energetică a devenit o preocupare majoră pentru România şi pentru celelalte state din regiune, în condiţiile în care în martie 2022 sistemele electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova s-au interconectat sincron cu reţeaua europeană de transport al energiei, potrivit companiei. În acest sens, asigurarea securităţii energetice este esenţială, pentru promovarea stabilităţii şi reducerii riscurilor în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie în regiune, conform sursei citate.
Această dezbatere unică va reuni operatorii de transport şi de sistem energetic din Europa de Est, prin reprezentanţi de top management din energie din Bulgaria, Serbia, Croaţia, Grecia, Ungaria, Albania, Polonia, Slovacia. De asemenea, la dezbatere vor lua parte şi importanţi factori de decizie de la nivelul Comisiei Europene şi membri ai Parlamentului European, arată datele comunicatului. Un invitat special, care va avea un aport semnificativ în cadrul discuţiilor, va fi doamna Tinne VAN der STRAETEN - Ministrul Energiei din Belgia, ţara care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primele şase luni din anul 2024, menţionează sursa.Temele-pilon ale evenimentului vor genera o analiză complexă în ceea ce priveşte actualitatea arhitecturii securităţii energetice în Europa de Est şi vor concluziona printr-un set de practici şi modalităţi eficiente prin care ţările din această regiune pot dezvolta o cooperare bilaterală şi regională eficientă pentru consolidarea securităţii energetice şi dezvoltarea pieţei de energie, relatează compania.
Această dezbatere semnificativă organizată în inima Europei, la Parlamentul European reprezintă o oportunitate unică de a aduce în agenda publică europeană viitorul energiei în Europa de Est, modalităţile de consolidare a sistemului energetic şi avansare către soluţii energetice durabile, potrivit comunicatului.
Astfel, evenimentul organizat de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA îşi propune să faciliteze dialogul între toţi participanţii cointeresaţi cu obiectivul de crea un important nod de alianţă care va contribui la construirea unui viitor energetic mai sigur şi mai durabil în Europa de Est, precizează sursa menţionată.
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV şi 110 kV) şi 81 de staţii electrice de transformare pe teritoriul întregii ţări, informează sursa citată.