Transelectrica vrea să emită obligaţiuni şi pentru retail

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 1 aprilie 2014

Transelectrica vrea să emită obligaţiuni şi pentru retail

Transportatorul naţional de energie - Transelectrica SA - va analiza, în cursul acestui an, posibilitatea lansării unei noi emisiuni de obligaţiuni. Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Vrem să ne împrumutăm mai ieftin şi pe o perioadă mai lungă de timp, de peste cinci ani. Vom analiza oportunitatea lansării unor emisiuni de obligaţiuni dedicate retailului, dar şi în valute. Anul trecut, ne-am împrumutat în lei, pe cinci ani, la o rată a dobânzii de 6,1%".

Întrebat dacă au fost făcute refinanţări din fondurile obţinute din emisiunea de obligaţiuni realizată la finele anului trecut, domnul Bucătaru a explicat că Transelectrica analizează permanent această oportunitate şi a menţionat că, în prezent, leul trece printr-o depreciere în comparaţie cu principalele valute. "Banii din obligaţiuni au intrat în conturile companiei, iar Transelectrica face zilnic cheltuieli cu investiţiile", a subliniat oficialul societăţii naţionale de transport al energiei.

Transelectrica şi-a propus investiţii de 2,5 miliarde de lei în perioada 2014 - 2017, conducerea companiei apreciind că genul de finanţare de care are nevoie Transelectrica pentru investiţii ce se realizează în mai mulţi ani şi care au o durată de viaţă de 25 - 30 de ani nu sunt cele pe care le oferă băncile comerciale (împrumuturi pe termen scurt garantate cu creanţe). De aceea, acţionarii companiei au aprobat un plan de emisiuni de obligaţiuni de până la 900 milioane de lei pentru finanţarea investiţiilor până în 2017.

Potrivit lui Ştefan Bucătaru, în ţara noastră există foarte puţine companii ce se califică la finanţări acordate pentru mai mult de 10 ani, de la instituţii financiare internaţionale, credite care să fie negarantate şi la costuri reduse.

"Faptul că, astăzi, Transelectrica îşi poate permite să se finanţeze aşa cum se finanţează toţi operatorii de transport din această lume este cea mai mare realizare a anului trecut", a mai declarat domnia sa.

Ciprian Diaconu, membru în Directoratul Transelectrica, a spus că principalele destinaţii ale investiţiilor sunt interconectările cu ţările vecine, retehnologizarea instalaţiilor vechi şi integrarea centralelor din surse regenerabile: "De exemplu, avem un proiect comun cu Serbia, Reşita - Pancevo. Sperăm ca, în 2016, să punem în funcţiune această nouă interconexiune. Un alt grup de proiecte importante este pe zona de est a ţării, pentru care vrem să obţinem finanţare şi de la Comisia Europeană".

Consumul de energie şi-a încetinit scăderea

Consumul naţional de electricitate al ţării noastre a înregistrat, în primul trimestru, o scădere de circa 1% potrivit estimărilor Transelectrica. "Acest lucru ne arată că tendinţa de scădere de anul trecut s-a ameliorat, dar primul trimestru al anului nu este relevant pentru ce se va petrece pe parcursul lui 2014. Noi am estimat un ritm anual de scădere de circa 4% până în 2017", a spus Ştefan Bucătaru.

Reprezentanţii Transelectrica susţin că îşi vor revizui prognoza pentru următorii ani, dacă va fi cazul, după ce se va finaliza şi al doilea trimestru al anului.

Profit brut în scădere pentru 2014

Transelectrica a bugetat, pentru acest an, un profit brut de 118 milioane de lei, în scădere cu circa o treime faţă de cel realizat anul trecut. Veniturile totale preconizate pentru acest an sunt de 2,6 miliarde de lei, în creştere cu circa 7-8% faţă de nivelul din 2013. Cheltuielile totale vor urca la 2,48 miliarde lei, iar investiţiile se vor majora cu o treime, la nivelul de 927,8 milioane de lei, potrivit datelor puse de Transelectrica SA la dispoziţia acţionarilor.

Ştefan Bucătaru a menţionat că anul trecut Transelectrica a realizat un profit net de 201 milioane lei, de 5,8 ori mai mare decat cel din 2012, pe fondul unor venituri cu 7% mai mari. Domnia sa susţine că această creştere a veniturilor a fost obţinută nu numai din creşterea tarifelor reglementate, ci şi a unor economii de 77 milioane lei realizate la diverse capitole de cheltuieli. Conducerea companiei susţine că a eficientizat activitatea Transelectrica şi a optimizat costurile cu mentenanţa şi investiţiile.

Oficialii companiei susţin că bugetul propus pentru acest an este unul conservator.

Dividende de 163 milioane de lei

Directoratul Transelectrica propune acţionarior, în AGA din 29 aprilie, un dividend brut de 2,228 lei pe titlu. Astfel, valoarea totală a dividendelor ce vor fi alocate acţionarilor este de 163,3 milioane de lei în acest an, nivel considerat de directorat ca fiind maxim istoric, egal cu suma ultimilor şase ani.

Conducerea Transelectrica a declarat, ieri: "Deprecierea continuă a titlurilor Transelectrica a costat acţionarii aproximativ 741 de milioane de lei în perioada 2006 - 2012, din care 472 milioane lei - statul român şi 270 milioane lei - acţionarii minoritari. Dividendele plătite în perioada 2006 - 2012 au redus pierderile acţionarilor cu 279 de milioane de lei. Performanţa financiară a anului 2013 s-a tradus în creşterea capitalizării de piaţă cu 227 milioane lei şi 163 milioane lei în dividende. Deci, gradul de recuperare în 2013 a valorii pierdute de acţionari în 2006-2012 este de 84%".

Profitul operaţional EBITDA al Transelectrica a fost, anul trecut, de 584 de milioane de lei, cu 47% mai mare decât în anul precedent, deşi volumele de energie transportate au scăzut cu 3%.

În AGA din 29 aprilie, acţionarii sunt convocaţi să mai aprobe numirea unor noi membri în Consiliul de Supraveghere. Candidaţii propuşi sunt Remus Vulpescu şi Dragoş Andrei. La începutul acestui an, Dan Sandu şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, iar anul trecut Ciprian Diaconu a fost ales ca membru în directorat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A ajuns bucataru paznic la bucate. Ce-i mai place !!! Ce-i mai plac lui investitiile si banii multi sa-i mosmoleasca el, sa-i numere, sa-i mute, sa-i adune, sa-i curga printre degetelele lui, sa poata ciordi si el ceva. Apropos, tot pantofii aia si pantaloniiaia aproape rupti in spate ii ai? Te mai bucuri ca un sobolan rozaliu cand iti da unul o ciorba? Sau ai mai evoluat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb