Transferul a 36% din "Alimentara" Slatina, blocat de CNVM

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2011

Florian Teodor Buzatu

Florian Teodor Buzatu

SIF Oltenia a atacat în instanţă decizia de majorare a capitalului social, după ce un raport de audit releva posibilitatea ca interesele SIF-ului să fi fost prejudiciate

Arbitrul pieţei de capital a blocat, pentru o perioadă de două săptămâni, transferurile cu 150.000 de acţiuni "Alimentara" Slatina (ALRV), cu care a fost majorat capitalul social al companiei, prin decizia acţionarilor de la mijlocul anului trecut. "Alimentara" Slatina, controlată cu 51,99% din acţiuni de către SIF "Oltenia", se află pe "lis-ta neagră" a societăţilor din portofoliul SIF-ului, unde conducerea SIF5 a anunţat că începe "curăţenia".

Circa 130.000 de acţiuni din cele asupra cărora a fost instituită măsura asiguratorie de blocare aparţin companiei "Multifuncţional Ecologic Systems" SRL din Craiova, despre care un audit al SIF "Oltenia" din februarie susţinea că ar fi deţinută în cote egale de fiii fostului administrator SIF5, Florian Teodor Buzatu. Restul de 19.800 de acţiuni aparţin "Clinicii de Recuperare" Craiova, potrivit Ordonanţei Comisiei.

Majorarea de capital de la "Alimentara" Slatina a ridicat numeroa-se semne de întrebare privind motivele pentru care SIF5 a decis să nu subscrie, acceptând să îi fie diminuată participaţia. Raportul de audit de la SIF5 atrăgea atenţia că evaluarea societăţii avută în vedere la majorarea capitalului social (MCS) era 1,54 milioane lei, inferioară disponibilităţilor băneşti, în sumă de 1, 58 milioane lei, pe care societatea le deţinea la 30 iunie, anul trecut, cu o lună înainte ca acţionarii să decidă majorarea capitalului. Acelaşi raport relevă că Florian Buzatu a decis, pentru SIF5, neparticiparea la majorarea capitalului social al "Alimentara". Astfel, din cele 6,2 milioane acţiuni emise pentru MCS, doar 150.000 au fost subscrise de către firma fiilor lui Buzatu, restul fiind anulate. "Multifunctional Ecologic Systems" a fost raportată, ulterior, cu o participaţie de 33%. SIF5 avea, la 30 iunie 2010, 81,86% din companie, însă în luna noiembrie a aceluiaşi an, a fost raportată cu o participaţie de circa 51%.

Directorul general al "Alimentara" Slatina era, la momentul respectiv, Marian Buzatu, fratele lui Florian Teodor Buzatu.

"Nu este greu de identificat interesul vădit al domnului Buzatu Florian Teodor în dobândirea unei părţi substanţiale din participaţia Alimentara Slatina la un preţ mult subdimensionat", preciza raportul controlului intern de la SIF5 de la începutul acestui an.

Blocarea transferului celor 150.000 de acţiuni are loc în contextul în care SIF "Oltenia" a contestat în instanţă majorarea de capital de la "Alimentara", cerând constatarea nulităţii absolute a Hotă-rârii Consiliului de Adminis-traţie al societăţii din septembrie 2010, având ca obiect majorarea capitalului social.

La fineie lunii iulie, conducerea SIF5 a anunţat că a întreprins măsuri pentru revocarea organelor de administrare, control şi conducere executivă a 14 societăţi din portofoliu şi că a promovat acţiuni civile şi penale pentru apărarea intereselor unora dintre aceste companii, unde este acţionar majoritar.

Florian Buzatu a fost revocat din funcţia de administrator al SIF5, la finele lunii aprilie şi a primit o amendă de la CNVM de 5.000 de lei.

În prezent, acţiunile ALRV sunt suspendate de la tranzacţionare.

Acţionarii societăţii fuseseră convocaţi pe 11 august ca să voteze, printre altele, propunerea de răs-cumpărare de către Alimentara a unui activ de la Multifunctional Ecologic Systems, la acelaşi preţ la care a fost tranzacţionat în 2008. Un raport al "Alimentara" transmis BVB pe 12 august informează, fără prea multe detalii, că acţionarii societăţii au constatat în unanimitate că lucrările AGOA şi AGEA nu s-au putut desfăşura.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb