Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt furnizarea de încălzire şi apă caldă pentru populaţie după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze prin Ucraina, ca urmare a expirării acordului de tranzit, relatează The Guardian.
"Nu există încălzire sau apă caldă", a declarat o angajată a companiei locale de energie Tirasteploenergo, prin telefon, de la Tiraspol. Ea a spus că nu ştie cât timp va dura situaţia.
Transnistria este o entitate pro-rusă care s-a separat de restul Moldovei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două ţări aflate în război, scrie The Guardian.
Un comunicat pe site-ul web al companiei energetice transnistrene precizează că întreruperea livrării de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 7 dimineaţa, dar că unele facilităţi, cum ar fi spitalele, sunt exceptate.
Compania a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcoane şi să folosească reşouri. "Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul. Acest lucru poate duce la tragedii", a declarat compania.
Aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi în Transnistria din 1992, de la războiul dintre entitatea separatistă şi Chişinău, potrivit The Guardian.
Luna trecută, parlamentul local a cerut Kremlinului şi parlamentului rus să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a declarat la acel moment că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.
Chişinăul mai susţine că şi-a oferit ajutorul pentru populaţia din Transnistria, cel puţin în cazuri umanitare, dar autorităţile de la Tiraspol au refuzat.
Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate în Transnistria. Cu aceste gaze era asigurată funcţionarea termocentralei electrice de la Cuciurgan, de unde se aproviziona cu energie electrică la un preţ mai mic şi partea dreaptă a Nistrului. Acum, Republica Moldova se bazează în proporţie de peste 60 la sută pe importurile de energie electrică din România pentru a-şi asigura necesarul, notează The Guardian.
Gazprom are posibilitatea de a face livrări de gaz în Transnistria prin rute alternative, dar condiţionează acest lucru de plata unei pretinse datorii mai vechi a Chişinăului. Autorităţile din Republica Moldova nu recunosc cuantumul acestei datorii, după un audit extern efectuat pe această temă. Gazprom susţine că Moldovagaz - companie pe care o controlează - trebuie să-i plătească 709 milioane de dolari, în timp ce Chişinăul susţine că este vorba de arierate în cuantum de doar 8,6 milioane de dolari. În aceste condiţii, Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara, ceea ce Moscova neagă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2025, 14:05)
Daca putem ajuta Ucraina cu zeci de miliarde $,
ar trebui sa ajutam si fratii de peste Prut,
normal,numai daca primim si permisiunea de "sus"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2025, 14:23)
Cand deschizi gura, miroase a vodka.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2025, 22:31)
Iar tu cand o deschizi miroase a carne stricata
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2025, 14:26)
Rusii stau in frig si in Rusia si in Transnistria.
100 de milioane de slugi ale lui Putin si catorva oligarhi!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2025, 17:26)
Toata lumea stie ca Ucraina a oprit azi gazul. De ce este acuzata Rusia? A scris si Bursa la ora 10:41
"Ucraina a oprit astăzi transportul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său, potrivit informaţiilor furnizate de operatorul de gaze ucrainean, transmite EFE"
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2025, 20:50)
Datoria Moldovagaz este binecunoscuta. Circa 400 de milioane de dolari din ea a fost recunoscuta in urma unor arbitraje economice in perioada 2008-2020, dar moldovenii au tras de timp, au promis ca "la anul", apoi "la anul".... si tot asa pana cand au decis, in2023, ca a intervenit prescriptia datoriei si ea nu ma este de actualitate. Asta a sustinut auditul si Moldova a spus Pa si datoriei (moldovenii sunt rau-platnici) si gazului rusesc. Moldovenii au facut asta atunci cand au reusit bransarea la gazul european, mai scump decat cel cumparat de la rusi. Facturile populatiei s-au triplat. Dar.... asta este Vestul tepar.