Transnistria reduce restricţiile de energie

A.D.
Internaţional / 12 ianuarie

Transnistria reduce restricţiile de energie

Autorităţile din Transnistria au anunţat că măsurile de economisire a energiei au permis reducerea restricţiilor cauzate de oprirea furnizării gazelor de către Rusia, iar întreruperile de curent electric vor fi reduse în continuare, relatează Reuters.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova a criticat Rusia pentru provocarea crizei energetice din Transnistria. Ei susţin că Moscova încearcă acum să se prezinte ca o putere salvatoare a regiunii separatiste. Transnistria, care s-a separat de Moldova după sfârşitul dominaţiei sovietice, depindea de gazul rusesc livrat prin Ucraina, însă autorităţile ucrainene au refuzat să prelungească acordul de tranzit în 2025, din cauza conflictului cu Rusia.

Gazprom a anunţat că nu va livra gaz Republicii Moldova prin rute alternative şi a invocat datorii de 709 milioane de dolari pe care le are Moldova. Guvernul moldovean, care a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, contestă această sumă. În acelaşi timp, conducerea pro-rusă a regiunii separatiste Transnistria a declarat că întreruperile zilnice de curent vor fi reduse la trei ore, faţă de opt ore la începutul săptămânii, iar vineri întreruperile au fost scurtate la cinci ore.

"Cu actualul super randament în consum, Transnistria are destul gaz până la finalul lunii ianuarie", a spus prim-vicepremierul Serghei Obolonik.

Multe fabrici din Transnistria au început să lucreze pe schimbul de noapte pentru a reduce cerinţele asupra reţelei electrice, dar autorităţile au confirmat că o fabrică de ciment din Rîbniţa s-a închis, iar o uzină de oţel importantă pentru regiune a oprit producţia. Gazul rusesc livrat regiunii separatiste alimenta o termocentrală esenţială care furniza electricitate nu doar pentru Transnistria, dar şi pentru majoritatea zonelor controlate de guvernul Republicii Moldova.

Daniel Vodă a subliniat că Rusia foloseşte oprirea resurselor vitale ca o metodă de a exercita presiune asupra populaţiei, transformând oamenii în ostatici. Guvernul Republicii Moldova a acuzat Rusia că a creat artificial această criză pentru a destabiliza ţara înainte de alegerile din vară şi a oferit ajutor Transnistriei pentru a face faţă lipsei de electricitate, însă conducerea regiunii separatiste a negat primirea unor propuneri oficiale. Preşedintele Maia Sandu a menţionat că Gazprom ar putea livra gaz Transnistriei prin conducta Turkstream, o rută alternativă. Transnistria, care a fost scena unui conflict armat cu Guvernul Republicii Moldova în 1992, găzduieşte încă 1.500 de soldaţi ruşi pe teritoriu.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Foame mare de valuta si in mujicia si in Transmujicia:-)…primii nu mai vor sa dea gaz gratis iar Transmujicii nu vor sa plateasca tranzitul prin Turkstream:-)…”totul decurge conform planului”, “la iarna Vestul Europei o sa inghete fara gazul ieftin mujic”, Ho,ho, ho!!!!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb