Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene vor începe să contureze, la Consiliul European de săptămâna viitoare, liniile viitorului buget comunitar multianual pentru perioada 2028-2034, în contextul provocărilor cu privire la finanţarea unor noi priorităţi precum apărarea, informează vineri EFE.
'Având în vedere provocările cu care ne confruntăm, este important să abordăm cu toţii această dezbatere cu o minte deschisă şi un spirit de responsabilitate colectivă', a scris preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, în scrisoarea sa de invitaţie adresată liderilor la summit, care se va concentra pe consolidarea competitivităţii blocului.
Obiectivul politicianului portughez la această primă dezbatere asupra Cadrului Financiar Multianual (CFM) este să caute o 'abordare generală a cheltuielilor şi veniturilor' şi ca opinia liderilor să fie luată în considerare de Comisia Europeană atunci când îşi prezintă propunerea de buget, lucru pe care intenţionează să îl facă înainte de vacanţa de vară, previzibil în iunie, pentru a oferi spaţiu suficient pentru negocierile din interiorul blocului european care sunt de obicei foarte complicate.
În particular, Costa îi va întreba pe lideri care ar trebui să fie 'formula' pentru ca bugetul să fie suficient pentru atingerea obiectivelor UE şi ce rol ar trebui să joace noile resurse proprii ale UE.
Bugetul comunitar este finanţat mai ales cu contribuţii din partea statelor membre, aşa că intenţia Celor 27 este de a găsi noi resurse proprii.
Dincolo de această dezbatere, Costa a declarat în scrisoarea sa că întâlnirea se va axa pe competitivitatea economică, iar liderii vor discuta, în special, despre energie, simplificarea reglementărilor şi strategia de promovare a unei Uniuni a Economiilor şi Investiţiilor, pe care Comisia Europeană intenţionează să o prezinte miercuri înainte de summit.
Pe masă vor fi şi planul strategic pentru sectorul auto şi planul pentru industria siderurgică şi a metalelor, precum şi Carta albă a apărării. Aceste ultime două vor fi făcute publice de Comisie tot miercuri.
În afara zonei economice, liderii europeni vor aborda evenimentele recente având legătură cu Ucraina şi vor vorbi cu preşedintele acestei ţări, Volodimir Zelenski. Totuşi, Costa nu a precizat dacă liderul ucrainean, care săptămâna aceasta s-a aflat în Arabia Saudită pentru a elabora o propunere de armistiţiu de 30 de zile, va participa personal la reuniune.
'Sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, nevoia de a investi în apărarea şi competitivitatea noastră sunt strâns legate. O Uniune mai competitivă va fi o Uniune mai puternică', a scris preşedintele Consiliului European.
Cei 27 vor discuta totodată despre migraţie, în contextul propunerii Comisiei Europene de a accelera returnările, şi despre situaţia din Orientul Mijlociu. În plus, liderii UE vor organiza un prânz de lucru cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, cu care vor aborda 'chestiuni globale'.
Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, şi preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, se vor alătura dezbaterilor economice într-o întâlnire pentru care Costa ar dori să-i aloce doar ziua de joi, cu toate că nu exclude prelungirea acesteia până vineri din cauza 'incertitudinii cu privire la posibile evenimente internaţionale'.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2025, 13:58)
Oare populatia UE a fost consultata,
inainte de a lua decizii importante,
care va afecta nivelul de trai a oamenilor simpli,
patitori cinstiti de taxe si impozite,
sau ajunge comanda strategica a Fuhrer Ursula