Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, înlăturarea definitivă a ministrului demisionar, Lucian Şova, de la Ministerul Transporturilor. Toţi transportatorii rutieri îi cer şefului statului să nu se răzbune pe acest sector de activitate şi pe toţi românii care au avut de suferit din cauza ministrului Lucian Şova, prelungindu-le tuturor agonia.
Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat: "Îl rugăm pe domnul Preşedinte Klaus Iohannis să nu prelungească situaţia de la Ministerul Transporturilor, după ce am reuşit să vedem demisia lui Lucian Şova. Transportatorii cer de câteva luni demisia acestui ministru zero al Transporturilor, care nu a făcut nimic pentru transportatori, care şi-a servit doar grupurile de interese sau pe cele personale şi pentru care minutul costa prea mult pentru a merge pe şantierele din ţară sau pentru a sta de vorbă cu noi. Acum, ca ministru demisionar, nu înţelegem de ce face paradă în fiecare zi. Are cumva de recuperat minute, ore, zile, sau chiar luni de zile în care nu a făcut absolut nimic pentru Transporturi? I-a cerut cineva raportul de activitate şi a realizat că n-are ce raporta, iar cu parada pe care o face acum crede că poate recupera?".
Acuzaţiile de mai sus aduse de liderul COTAR ministrului de resort, vin în contextul în care în ultimile zile Lucian Şova a inspectat lucrările la autostrada A3 şi la tronsonul de autostradă dintre Câmpia Turzii şi Târgu Mureş. Dacă la prima lucrare, ministrul demisionar al transporturilor s-a declarat nemulţumit de ritmul în care constructorul efectuează lucrările şi a susţinut că a aplicat deja penalizări de întârziere firmei respective, la tronsonul Câmpia Turzii-Târgu Mureş, Şova a susţinut că acesta va fi în curând deschis circulaţiei rutiere. Totodată, domnia sa a mai precizat că în cursul lunii decembrie va fi lansată achiziţia publică pentru studiul de fezabilitate privind autostrada Unirii, A8, Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.
În comunicatul COTAR se mai arată că transportatorii au cerut demisia ministrului Lucian Şova, deoarece a menţinut pirateria şi a încercat să forţeze emiterea unui ordin de ministru, pentru a favoriza anumite grupuri de interese în domeniul transportului interjudeţean de persoane. COTAR consideră că ministrul Lucian Şova nu a făcut decât să mintă transportatorii rutieri de persoane, de la preluarea mandatului, până la final şi că acesta s-a remarcat prin patru lucruri: lipsa totală de comunicare cu transportatorii rutieri autorizaţi; continuarea susţinerii pirateriei în domeniul transportului de persoane, prin menţinerea modificărilor legislative pe care le-a introdus în 2015; măsurile luate împotriva transportatorilor; promovarea activităţii neautorizate şi nelicenţiate de transport rutier.
Transportatorii susţin că haosul creat de ministrul Şova pe piaţa transporturilor de persoane a început din 2015, când au fost introduse sintagmele "în mod repetat" şi "în mod permanent" în legea 38/2003, astfel încât cei care fac transport neautorizat să nu mai poată fi sancţionaţi, dacă sunt prinşi în trafic. În cursul anului 2018, Lucian Şova a încercat să emită un ordin de ministru prin care să modifice regulile de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane, fără să existe un studiu la nivelul întregii ţări, privind nevoile de deplasare ale oamenilor, document care ar trebui să stea la baza unui program de transport pentru deschiderea pieţei de transport din România. COTAR susţine că reglementarea pieţei de transport de persoane trebuie să fie reglementată prin lege, nu printr-un ordin de ministru, afirmând că transportul public de persoane a fost pus la ruleta rusească a ministrului Transporturilor, Lucian Şova.
"În tot acest timp. Lucian Şova nu a reuşit să răspundă la o-ntrebare simplă: Ce se va întâmpla cu ordinul 980/2011, asumat doar de el, fără o strategie în domeniu, astfel încât operatorii de transport să îşi pregatească din timp investiţiile în flotele auto?", se mai arată în comunicatul COTAR.
Ministrului demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, a declarat , ieri, că, probabil, pe 1 decembrie va semna ordinul care va aduce libertate transportatorilor din România, astfel încât cetăţenii ţării să nu fie "ostaticii unor baroni ai transporturilor de pasageri pe curse interjudeţene".
Lucian Şova a răspuns astfel solicitării COTAR de înlăturare a sa din funcţie; "Întotdeauna, cei care au împărţit monopoluri nu sunt fericiţi când cineva doreşte să aducă normalitatea în această ţară. COTAR susţine, practic, un monopol, îşi susţin hegemonia pe care o au de mai bine de 15 ani pe nişte trasee, îşi susţin exclusivitatea pe aceste trasee, nelăsând cetăţenii României să poată alege cu ce autobuz pot călători dintr-o parte în alta. (...) Îi zic lui Vasile Şefănescu că epoca sa s-a încheiat. În mandatul meu, probabil pe 1 decembrie voi semna ordinul care va aduce libertate transportatorilor din România să poată servi acest popor, aşa cum îşi doresc cetăţenii, să poată alege între mai multe oferte de transport, nu să fie ostaticii unor baroni ai transporturilor de pasageri pe curse interjudeţene",
Ioan Comuşi, prim-vicepreşedinte al COTAR, a spus că decizia ministrului de resort îi aparţine în totalitate, dar că ea nu va fi benefică transportului de persoane, deoarece reflectă ambiţia personală a lui Lucian Şova, care nu a avut curaj să vină cu ultima formă a acestui ordin în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Transporturilor.