Transportul şi aerul curat - pe banii Uniunii Europene

Cătălin Bălan
Fonduri Europene / 13 martie 2011

Deşi avem proiecte de finanţare şi sumele necesare cofinanţării, ducem lipsă de specialişti pentru implementarea proiectelor ISPA

Uniunea Europeană va acorda ţării noastre 217 milioane euro, asistenţă nerambursabilă, dintr-un total de 292 milioa-ne euro cît reprezintă cele 12 memorandumuri de finanţare ISPA. Banii vor fi destinaţi lucrărilor de infrastructură în mediu şi transporturi şi vor viza investiţii în deservirea apei potabile, în sistemul de canalizare sau în deşeuri, respectiv în infrastructura rutieră şi feroviară.

Prin semnarea celor 12 memorandumuri "s-a acoperit deja 96% din alocaţia bugetară a UE între 2002-2006", a spus Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România. Domnia sa a adăugat că "mai sînt în fază de finalizare încă două memorandumuri care vizează coridorul VII pan-european în valoare de 38 milioa-ne euro, precum şi îmbunătăţirea sistemului de distribuţie a apei în judeţul Caraş-Severin, în valoare de 52 milioane euro".

Deoarece termenul final de eligibilitate ISPA este 31 decembrie 2010, "nu este timp de pierdut pentru finalizarea proiectelor", consideră Jonathan Scheele, adăugînd că "sistemul de management şi control trebuie să aibă eficienţă maximă".

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene a atras atenţia că dezvoltarea sistemului de preaderare presupune "atragerea de noi experţi de pe piaţă", iar Sebastian Vlădescu, Ministrul Finanţelor Publice îi împărtăşeşte temerea. "Avem proiecte şi cotele de finanţare asigurate, însă este nevoie de oameni care să implementeze corect şi eficient proiectele", a spus Sebastian Vlădescu.

Necesitatea cadrului legislativ care să permită contractarea proiectelor este un punct în plus de îmbunătăţit în opinia lui Jonathan Scheele care avertizează că "România trebuie să se pregătească pentru absorbţia de după aderare a celor 30 miliarde de euro care va presupune reguli mult mai stricte decît pentru preaderare". Mai mult, deşi vor exista mai multe proiecte şi mai mulţi bani, perioada de implementare se va restrînge.

Proiectele de mediu care vor primi finanţare ISPA vor include reabilitări şi modernizări ale sis-temului de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Deva, Hunedoara, Suceava, iar managementul deşeurilor va fi făcut în Bacău şi Argeş. În domeniul transporturilor, va fi construită infrastructura pentru podul Calafat-Vidin şi pentru varianta de ocolire Lugoj.

Pînă acum, ţara noastră a încheiat 60 de memorandumuri de finanţare cu o valoare totală de 2,7 miliarde euro, din care 2 miliarde nerambursabili. Programul ISPA este alături de Phare şi SAPARD un instrument de finanţare nerambursabilă acordată de UE pentru ţările care se pregătesc pentru aderare. Cofinanţarea proiectelor ISPA pe care le accesează ţara noastră este creditată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar împrumutul este facilitat de Banca Europeană pentru Investiţii. Finalizarea primului proiect de mediu cu finanţare ISPA va avea inaugurarea la sfîrşitul lunii, la Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb