Transporturile din Franţa, paralizate de greva generală

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 octombrie 2005

Transporturile de pe întreg teritoriul Franţei au fost perturbate ieri, din cauza grevei generale de o zi declanşată de sindicatele din domeniu, care cer majorarea salariilor şi garantarea locurilor de muncă. Greva este considerată un test social major pentru guvernul de la Paris.

Astfel, transportul cu trenul, autobuzele şi serviciile de transport aerian au fost întrerupte, în cadrul celei de-a doua mişcări greviste din acest an. Prima a avut loc în luna martie, iar la manifestarea de ieri au fost aşteptate mai multe persoane decît la cea anterioară. Sindicaliştii au mărşăluit în oraşele mari: Paris, Marsilia, Lyon, Toulouse, Rennes etc.

Direcţia generală a aviaţiei civile estima, anterior protes-tului, că aproximativ 175 de zboruri cu plecarea de pe aeroportul Orly şi alte 212 zboruri cu plecarea de pe aeroportul Charles-de-Gaulle vor fi anulate. Ieri, a fost paralizată aproape 40% din reţeaua naţională de trenuri internaţionale şi inter-regională, 35% din reţeaua pariziană şi 60% din reţeaua de trenuri de mare viteză. Greva a afectat şi sectorul presei, mari publicaţii naţionale, precum "Le Figaro" sau "Libération", nu au putut să apară. În plus, a fost vizat şi sectorul învăţămîntului, aproape jumătate din învăţătorii din şcolile primare lipsind de la lucru.

Un număr de cinci confederaţii sindicale din transporturi au cerut declanşarea acestei mişcări de protest ca să apere locurile de muncă ale angajaţilor din sector. Greva intervine într-un context de tensiuni sociale, în special în regiunea Mării Mediterane şi a Insulei Corsica, provocate de conflictul din jurul proiectului de privatizare a companiei de transport maritim SNCM. Funcţionarii din sectorul public s-au alăturat mişcărilor de protest din capitala Franţei, Paris.

Opinia publică din Franţa este, în mare majoritate, favorabilă acţiunii sindicatelor. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CSA, aproximativ 75% dintre francezi şi-au exprimat aprobarea faţă de acţiunea greviştilor, considerînd-o necesară. Totodată, un sondaj BVA informează că 72% dintre francezi consideră justificate aceste mişcări sindicale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb