Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni din Grecia - blocate din cauza grevei de la banca centrală

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 martie 2008

Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni din Grecia - blocate din cauza grevei de la banca centrală

Personalul Bank of Greece, banca centrală a Greciei, a intrat ieri, în cea de-a doua zi de grevă, generând întreruperea tranzacţiilor de pe piaţa de acţiuni şi cea de obligaţiuni.

Athens Stock Exchange (Bursa de Valori din Atena) şi-a anulat tranzacţiile din cauză că greva nu permite efectuarea settlement-ului. La Bursa din Atena, media zilnică a tranzacţiilor este de 430 milioane de euro (653 milioane de dolari).

Piaţa secundară electronică a acţiunilor din Grecia, HDAT, unde sunt tranzacţionate obligaţiunile guvernamentale, a fost închisă pentru a doua zi consecutiv, conform celor declarate de reprezentanţii Bank of Greece. În luna ianuarie, pe această piaţă s-au derulat tranzacţii de 43,7 miliarde de euro.

"Este o lovitură sub centură", a declarat Spyros Capralos, preşedintele Bursei din Atena, adăugând: "Ceea ce se întâmplă este foarte rău pentru piaţa de capital a Greciei, respectiv pentru imaginea ţării în exterior".

"Participarea la grevă este totală", a anunţat liderul sindicaliştilor din Bank of Greece, Yannis Gozavinos. Acesta precizează că lucrătorii bancari, care îşi desfăşoară greva pe parcursul a 24 de ore din 24, protestează faţă de planul de fuziune a fondului de pensii din cadrul Bank of Greece cu fondul de stat IKA - cel mai mare din ţară.

Tot ieri, pentru a doua zi la rând, nici componenta elenă a sistemului Target din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) nu a fost funcţională. Autorităţile de la Atena au anunţat că "au luat toa­te măsurile necesare pentru reluarea operaţiunilor cât mai curând posibil", au menţionat reprezentanţii BCE, subliniind că celelalte componente locale ale sistemului Target operează normal.

Sustemul Target este utilizat pentru settlement-ul operaţiunilor băncii centrale, pentru transferuri mari interbancare efectuate în euro şi alte plăţi în moneda unică.

Greva nu va înceta până când ministrul muncii, Fanni Palli-Petralia, nu va lansa dis­cuţii pe marginea situaţiei fondurilor de pensii.

Grecia a fost afectată de mai multe greve din decembrie până în prezent, din cauză că sindicaliştii nu sunt de acord cu planul Executivului de a reduce numărul de fonduri de pensii de la 155 la numai câteva.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb