Trei ameninţări la adresa stabilităţii financiare a ţării

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iulie 2013

Trei ameninţări la adresa stabilităţii financiare a ţării

Principalele provocări la adresa stabilităţii financiare a ţării noastre în acest an sunt reprezentate de riscul de credit, cel al unei evoluţii dezordonate a finanţării externe a instituţiilor bancare autohtone cu capital majoritar străin, precum şi profitabilitatea sectorului bancar, se arată în Raportul anual pe anul trecut al Băncii Naţionale a României (BNR).

Gradul ridicat de îndatorare, îndeo­sebi în valută, continuă să reprezinte principala vulnerabilitate a sectorului populaţiei, indică raportul Băncii Centrale.

Standardele de creditare s-au caracterizat, anul trecut, printr-o restrictivitate sporită pe segmentul creditelor acordate populaţiei, rămânând neschimbate pe cel al creditării companiilor. Cererea de credite aferentă sectorului populaţiei s-a menţinut în teritoriu negativ în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, dar a oscilat pe parcursul anului, în cazul creditelor de consum. Cererea de credite din partea companiilor s-a majorat începând cu primul trimestru din 2012, în special pentru credite pe termen scurt, conform BNR.

Rata creditelor neperformante a continuat să se majoreze pentru toate categoriile principale de debitori. Companiile nefinanciare au înregistrat cea mai rapidă deteriorare a performanţei în rambursarea creditelor (19,5% în 2012, faţă de 14,4% în 2011), cele mai vulnerabile fiind întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), notează raportul.

Numărul de IMM-uri care au contractat credite s-a redus anul trecut, fapt care a determinat menţinerea la un nivel scăzut a ponderii IMM cu finanţare de la bănci şi instituţii financiar nebancare (IFN), autohtone sau străine (circa 11% din numărul IMM active), potrivit BNR. Finanţarea acestei categorii de companii a avansat cu doar 1,7% în 2012, în timp ce finanţarea companiilor de mari dimensiuni s-a restrâns cu 3,3%, se mai arată în raport.

La nivelul populaţiei, rata creditelor neperformante a crescut mai lent comparativ cu cea înregistrată de companii, se arată în Raportul BNR.

Ritmul real de creştere a creditării sectorului privat a intrat în teritoriu negativ anul trecut (-3,5%), finanţarea acordată populaţiei consemnând o contracţie mai accentuată, potrivit BNR.

Un al risc potenţial pentru stabilitatea financiară din ţara noastră îl reprezintă posibilitatea accentuării procesului de dez­intermediere financiară (\"deleveraging\"), pe fondul reducerii finanţării externe a instituţiilor bancare autohtone cu capital majoritar străin, instituţii ce deţin aproape 90% din activele sectorului bancar, atestă do­cumentul.

Rezultatele financiare la nivel de sistem s-au plasat, pentru al treilea an consecutiv, în teritoriu negativ, lucru ce determină ca profitabilitatea sectorului bancar să reprezinte în continuare un risc pentru stabilitatea financiară, atrage atenţia BNR.

Constrângerile asupra capacităţii de onorare a serviciului datoriei la bănci şi disciplina laxă de plată a datoriilor faţă de partenerii din economie rămân principalele vulnerabilităţi generate de companii la adresa stabilităţii financiare, se mai arată în raportul citat.

Agenţiile de rating şi-au menţinut neschimbate calificativele de risc în 2012 şi în prima parte a aces­tui an, potrivit BNR, cu excepţia Moody\'s, care a modificat pers­pectiva ţării noastre din \"stabilă\" în \"negativă\".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb